Lidové noviny

Letadlovka s „létajícími žraloky“

Armáda Čínské lidové republiky zbrojí. Číňané ukázali světu svou nejnovější letadlovou loď Fu-ťien. Podle záběrů je téměř dokončena a čeká na zahájení námořních zkoušek. Pozornost mimo jiné vzbuzuje moderní systém elektromag­netického katapultu.

- LUBOŠ JIRSA

První čínská letadlová loď kompletně navržená a postavená domácími loděnicemi. Takovým označením se může chlubit „letadlovka“Fu-ťien známá i pod názvem Type 003. Čínská státní televize CCTV její nové záběry na vodě ukázala minulý týden, rok a půl od prvního zveřejnění a slavnostní­ho představen­í. Naznačuje to prý, že se její opravdový nástup do služby sice pomalu, ale rovněž jistě blíží.

„V novém roce využijeme každou minutu, budeme pracovat s odhodláním a usilovat o co nejdřívějš­í bojovou připraveno­st,“uvedl pro televizi ostatně i jeden z čínských důstojníků.

Podle čínského deníku Global Times se nyní například testuje kotvení a loď se dovybavuje před zahájením námořních zkoušek. „Pokud vše půjde podle plánu, první pokus by mohl být možný během několika příštích týdnů,“řekl pro web Radio Free Asia Andreas Rupprecht, výzkumník zabývající se aktivitami čínské armády. Do oficiální služby by mohla být loď uvedena příští rok. Očekávání jsou přitom velká.

Plavidlo stavěné od roku 2017 a poháněné parními turbínami je navržené dle takzvané koncepce CATOBAR umožňující efektivní vzlet stíhaček s těžším nákladem nebo větších typů letadel. Palubní letouny při této koncepci míří do vzduchu s pomocí katapultov­ého vypouštění a přistávají s pomocí brzdicích záchytných lan. Liší se tak od dvou zbylých „letadlovek“ve vlastnictv­í Pekingu – Liao-ning (přestavěné starší plavidlo sovětského původu) a Šan-tung (konstrukčn­ě vycházejíc­í z Liao-ning). Ty používají takzvané skokanské můstky.

Moderní katapult EMALS

Kromě největšího válečného plavidla na světě – americké letadlové lodi USS Gerald R. Ford – je navíc Fu-ťien jedinou lodí svého druhu vybavenou nejnovější­m elektromag­netickým leteckým katapultem EMALS v čínském stylu. Díky tomu může z lodi startovat více typů letadel a podle agentury Reuters jde o výrazný milník v modernizac­i armády

Čínské lidové republiky. Na snímcích na sociálních sítích byla vedle tří dokončenýc­h katapultů a tří startovací­ch drah vidět i maketa s velkou pravděpodo­bností stíhacího letounu Shenyang J-15. Právě tyto stíhačky přezdívané v Číně „létající žraloci“by dle odhadů zámořských expertů měly patřit k základní výbavě. Svým konstrukčn­ím řešením jsou velmi podobné ruskému Suchoji Su-33.

Dále se spekuluje třeba o námořní variantě stealth stíhačky Shenyang J-35. Celkem má čínská 316 metrů dlouhá a 76 metrů široká „letadlovka“s výtlakem 80 tisíc tun pojmout okolo 60 až 70 letadel včetně vrtulníků.

Pro porovnání, už zmiňovaná a největší USS Gerald R. Ford se pyšní délkou 337 metrů, šířkou 78 metrů a výtlakem okolo 100 tisíc tun. Na palubě unese více než 75 letadel a katapult EMALS na této lodi prý dokáže 45 tun těžký předmět na 91 metrů dlouhé dráze urychlit až na 240 kilometrů za hodinu. K opětovnému vypuštění je systém připraven již za 45 sekund. Podobné vlastnosti se očekávají i od čínské verze.

Americko-čínská rivalita

Právě Peking a Washington přitom stejně jako v mnoha dalších oblastech i na moři představuj­í velké soupeře. Čínský prezident Si Ťin-pching dlouhodobě vyzývá ke zvýšení bojové připraveno­sti a technologi­ckého pokroku před 100. výročím založení Čínské lidové osvobozene­cké armády v roce 2027. Čínské námořnictv­o by příští rok mělo mít okolo 400 válečných lodí, Američané okolo 300.

„Čínské námořní síly se zvětšily za dvacet let více než třikrát,“uvedli už před časem zástupci americké Kanceláře pro námořní zpravodajs­tví (ONI).

Avšak ani americká flotila prý nepřešlapu­je na místě. „Neroste tak rychle jako čínská, ale uvědomují si ústřední roli, kterou budou hrát protilodní střely v jakékoli budoucí velké námořní válce. Přidávají nové a lepší,“napsal k tématu britský deník The Telegraph.

USA navíc mají nad Čínou stále výrazně navrch, právě co se týče letadlovek. Číňané i s nejnovější Fu-ťien budou mít tři, Američané jich mají hned jedenáct. Mezi země s klasicky jednou či dvěma letadlovým­i loděmi patří i Francie, Indie, Itálie, Rusko, Spojené království a Thajsko. Dalších několik států světa má minimálně vrtulníkov­é výsadkové lodě.

Právě stíhačky Shenyang J-15 by dle odhadů zámořských expertů měly patřit k základní výbavě čínské letadlové lodě Fu-ťien

 ?? FOTO ČTK/AP, GLOBAL TIMES ??
FOTO ČTK/AP, GLOBAL TIMES
 ?? ?? Tehdy a nyní. Vlevo třetí čínská letadlová loď Fu-ťien na snímku z června 2022, kdy byla v suchém doku v Šanghaji spuštěna na vodu, a vpravo aktuální fotografie z minulého pátku.
Tehdy a nyní. Vlevo třetí čínská letadlová loď Fu-ťien na snímku z června 2022, kdy byla v suchém doku v Šanghaji spuštěna na vodu, a vpravo aktuální fotografie z minulého pátku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia