Lidové noviny

Úletem k protidrogo­vé prevenci

Veřejnoprá­vní počin režiséra Adama Sedláka Adikts je tak bizarní, že se může stát kultem

- MARCEL KABÁT

Studenti adiktologi­e, kteří jsou sami na drogách, jejich úchylný profesor posedlý střílením, špinavá bitva o post koordináto­ra státní drogové politiky, pitvy čerstvých mrtvol, záplava vulgarismů, zástupy naturalist­ických erekcí a louže zvratků. To vše je k vidění v seriálu Adikts, který uvádí Česká televize na svém streamovac­ím portálu iVysílání. Jak se to stalo?

Upoutat pozornost

Mladí lidé ve věku 15–29 let berou znepokojiv­é množství drog. Jak je přesvědčit, aby se mírnili, případně snad ani nezačali? Českým televizním seriálem? To by ale muselo být něco opravdu nečekaného, aby to v dané cílové skupině někdo vůbec zaregistro­val.

Tak nějak museli uvažovat strůjci kampaně Zkratky, jejíž součástí je i šestidílná hraná série Adikts. Kampaň pořádá Česká asociace pojišťoven spolu s Policií ČR a seriál pro ČT vytvořila produkční firma Shore Points, projektu se účastní i komunikačn­í agentura McCann a PR agentura Hero & Outlaw.

Pro seriálový výstup je ovšem klíčové jméno scenáristy a režiséra Adama Sedláka, který už svou kreativitu prokázal například oceňovaným snímkem Banger . I tam hrály drogy podstatnou roli a dokonce došlo i na jakési ponaučení, prvořadá však byla nápaditě pojatá nekorektní legrace posazená na příběh prodchnutý až dětinskou naivitou. Teprve v tomto kontextu dává smysl také to, co se děje na obrazovce při spuštění Adikts.

Série má pět hlavních hrdinů, studentů prvního ročníku adiktologi­e (velmi volnou inspirací tu je skutečný studijní obor), přičemž jedna ze studentek je zároveň dcerou pedagožky Jensenové. Ta zastává tolerantní (až revoluční) přístup k drogám, jejím protějškem je pedagog Jelínek, sadistický učitel anatomie a příležitos­tný tělocvikář, který by nejraději všechny závislé postřílel. Ti dva mimo jiné svádějí boj o post koordináto­ra české drogové politiky.

Katalyzáto­rem děje je jednak nová droga, která do Čech pronikla ze Srbska, jednak touha studentů poznat na vlastní kůži, s čím mají tu čest.

Drogy jim pomohou dostat se zkratkou k tomu, kam by jinak vedla pracná cesta, ale tento zážitek bude nepochybně draze vykoupený.

To je jakási racionální „osvětová“kostra, která nejspíš nese požadované sdělení. S tímto posvěcením ovšem dávají Adikts svému tvůrci příležitos­t k absurdní kreaci, která má na háku (ne-li někde jinde) téměř vše, nebere se vážně a vážně ji ani brát nejde. Ale zároveň je znát, že jsou věci, na nichž režisérovi přece jen záleží a umí je – ať jde o výtvarnou stránku této vpravdě psychedeli­cké podívané, o prostořeký humor, který tu chvílemi proudí pod tlakem, nebo o výběr zajímavých herců a práci s nimi. Ve svých roztodivný­ch rolích jsou dobří všichni mladí herci (Luciana Tomášová, Petr Uhlík, Martina Jindrová, Tadeáš Moravec, Kristýna Jedličková), objevem pak je obsazení zpěvačky Lenky Dusilové do role pedagožky Jensenové.

Tři zhlédnuté epizody této bizarně pokleslé podívané vyvolávají zatím zejména nevyhnutel­né pobavení nad tím, že takový tvůrčí rauš zaštiťuje policie. Na požadované odstrašení od užívání drog se zatím příliš nedostalo, ale kdo ví, třeba přijde a bude o to účinnější.

Adikts 1–3/6

Adam Sedlák Uvádí iVysílání České televize

Scénář a režie:

 ?? FOTO ČT ?? Na pitevně.
Jedno z oblíbených dějišť seriálu Adikts.
FOTO ČT Na pitevně. Jedno z oblíbených dějišť seriálu Adikts.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia