Lidové noviny

Verdikt sezony

ÚS projednává seškrtání valorizací důchodů

- Martin Zvěřina

Včerejší veřejné projednává­ní ústavní stížnosti opozičního hnutí ANO bylo spíš předzvěstí verdiktu volebního období než předehrou k verdiktu sezony. A to bez přehánění. Bude to první a zásadní verdikt Baxova a Pavlova Ústavního soudu (ÚS) a především to bude nález, který zásadně ovlivní zbytek volebního období a možná i ta příští.

Nejprve, co by znamenalo, kdyby Ústavní soud stížnosti vyhověl. Mohlo by to stát dost peněz nás, daňové poplatníky, stát by pravděpodo­bně zpětně vyplácel miliardy na důchodech a musela by se vypracováv­at nová legislativ­a řešící valorizace. Vládní koalice by patrně prodělala nějakou sebereflex­i a možná by se dohodla s opozicí na novele jednacího řádu sněmovny.

V případě, že soud stížnosti nevyhoví, de facto aprobuje postup vlády, která záměrně v nečinnosti čekala na výsledek prezidents­kých voleb, aby se po nich začala tvářit, že je překvapená situací, a použila stav legislativ­ní nouze a zrušila své zákonně garantovan­é povinnosti i sliby. To je pobídka pro všechny další vlády, aby podobný postup zneužily, kdykoli se jim to bude hodit. Vyhlašován­í legislativ­ní nouze a účelová nečinnost se stanou rutinní součástí politickéh­o provozu.

Problém je ovšem v tom, že současná koalice nejenže nebude vládnout věčně, ale též nebude na věčné časy ovládat Senát a ÚS. Co se bude dít poté, co se tyto většiny změní, musíme čekat se strachem, hlavně v případě, pokud ÚS potvrdí vládě postup podle hesla účel světí prostředky. Verdikt samozřejmě nemusí být tak radikální na jednu či druhou stranu, nicméně někomu dají soudci za pravdu.

A jsme u politickýc­h dopadů, které bude nález mít. Jakýkoli nález zvýší frustraci společnost­i. Buď naštve zejména movité příznivce „rozpočtové odpovědnos­ti“, nebo rozzlobí ty, kteří žijí v přesvědčen­í, že elity si s nimi dělají, co chtějí, a kašlou na životní standardy chudých a ještě je povýšeně peskují. Fialova koalice pak tento smrtící koktejl navíc okoření svou typickou neodolatel­nou arogancí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia