Lidové noviny

Prezident a Maďar

Evropská unie řeší, kdo ji povede

- Marek Hudema

Volby v každé zemi většinou na nějakou dobu ochromí vládu i parlament a jiné to není samozřejmě ani na úrovni Evropské unie. Červnové volby do Evropského parlamentu vedou k tomu, že někteří poslanci mění své politické názory a exhibují. A Charles Michel, předseda Evropské rady, zvaný také evropský prezident, oznámil, že hodlá kandidovat do Evropského parlamentu.

Problém je v tom, že Michel nemůže být současně evropským prezidente­m a poslancem Evropského parlamentu. Nemohl by tak vykonávat svoji nejdůležit­ější činnost, a to hledat nestranně nepolitick­ý kompromis mezi členskými státy, jejichž hlavy zasedají v Evropské radě, a které si ho právě proto zvolily. Michel proto bude muset nejpozději po svém nástupu do parlamentu odstoupit. Kdo ho nahradí?

Vzhledem k tomu, že obvykle se předseda Evropské rady hledá až jako výsledek celkového politickéh­o kompromisu po volbách, bude těžké někoho vybrat. Byl by to jen dočasný, zimní, tedy spíše podzimní král. Místo ale může zůstat volné a roli prezidenta může plnit šéf země, která bude v té době předsedat EU. Tedy maďarský premiér Viktor Orbán. Orbán je ale černá ovce Unie a blokuje pomoc Ukrajině. Což je pro ostatní nepřijatel­né. Na druhou stranu než se „utrhl ze řetězu“, nebyl apriori antievrops­ký a slyšel na různé politické obchody. A koňský handlíř je pro předsedu rady ideální kvalifikac­e.

Je tu ale ještě třetí možnost. Mluví se také o tom, že by roli prezidenta mohl převzít Mario Draghi, bývalý šéf Evropské centrální banky, a pak pokračovat ještě v dalším řádném mandátu. Uvidíme. Každopádně tahle zápletka odčerpá část energie, kterou má Unie na rozhodován­í o jiných věcech. Aspoň že Michela nebude škoda. Není to totiž nějaký úžasný předseda, i jeho předchůdci byli lepší. Nicméně Michelovi samozřejmě nestačí křeslo v Evropském parlamentu a chce výš, údajně si dokonce myslí i na post šéfa Evropské komise. Takže se máme na co těšit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia