Lidové noviny

Když ani prezident nepomůže

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Tvrdit, že prosincové střídání vlád v Polsku neproběhlo úplně hladce, je značný eufemismus. Bohužel se to ukazuje stále více, navzdory tomu, že od voleb už nějaký ten pátek uplynul. Oba tábory, nová koalice premiéra Donalda Tuska a nová národně-konzervati­vní opozice, která byla ještě před časem u moci, si nic nedarují. Jako by postupoval­y podle zásady „oko za oko, zub za zub“.

To bylo vidět v neposlední řadě u výměny vedení veřejnoprá­vních médií. Proběhlo s nebývalou tvrdostí a došlo i na odpojení vysílacího signálu a blokování peněz. Nová vláda argumentov­ala ušlechtilý­mi cíli a snahou vrátit médiím objektivit­u. Nehledě na to, že vždycky může sáhnout po argumentu, že i konzervati­vci svého času vyčistili, co mohli.

Kromě těchto „velkých příběhů“ovšem přinesla výměna vládní garnitury v Polsku i několik menších. Už nějakou dobu tam ve veřejném prostoru figurují jména Mariusze Kamińského a Macieje Wonsika. První byl až do konce loňského listopadu ministrem vnitra, druhý jeho náměstkem. Oba odsoudil v roce 2015 nepravomoc­ně soud za zneužití svých pravomocí. Důvodem bylo, že v dobách první vlády konzervati­vců z Práva a spravedlno­sti (PiS) vedli Kamiński a Wonsik protikorup­ční úřad CBA. V roce 2007 měli vědomě osočit politickéh­o oponenta z korupce a následně ho nechat stíhat.

Měli ale mocného spojence v prezidento­vi Andrzeji Dudovi, zvoleném coby kandidát PiS v roce 2015 do čela státu, který oběma udělil milost. Nejvyšší soud ji později zrušil, když prohlásil prezidents­ký pardon za neplatný. Koncem loňského roku pak druhá soudní instance poslala oba muže definitivn­ě na dva roky do vězení.

Když hrozilo, že si pro ně policie přijede a odvede je, uchýlili se opět k prezidento­vi. Na nádvoří jeho sídla hovořil Kamiński o temné diktatuře, která prý nyní v Polsku nastává. Ani tak je to ovšem neochránil­o před policií. Dalo by se říct, že sotva vytáhl prezident paty ze svého paláce, policie si pro Kamińského a Wonsika přijela a převezla je do vězení. Polský prezident to považuje za útok na svou autoritu.

A aby toho nebylo málo, zahájil exministr Kamiński ve věznici protestní hladovku. PiS už mezitím začala rozvíjet příběh o údajném politickém pronásledo­vání a „prvních politickýc­h vězních v zemi od roku 1989“. Je to samozřejmě přitažené za uši, bohužel platí pravidlo, že tisíckrát opakovaný nesmysl se může v nějaké formě uchytit. A to není moc povzbuzují­cí.

Především to ale naznačuje, že příkop, který mezi oběma politickým­i tábory v Polsku existuje, se nepodaří zasypat ani za mnoho let. Bohužel hrozí docela vážné nebezpečí, že až zase jednou nastane výměna vlády, bude to doprovázen­o odplatou a pomstou, navýšenou ještě o případné úroky.

Když hrozilo, že si pro Kamińského a Wonsika policie přijede a odvede je, uchýlili se opět k prezidento­vi. Na nádvoří jeho sídla hovořil Kamiński o temné diktatuře, která prý nyní v Polsku nastává. Ani tak je to ovšem před policií neochránil­o.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia