Lidové noviny

„Filda“a její pamětní desky

Plány stavby budovy Filozofick­é fakulty UK, kterou nedávno zasáhla tragédie, vznikly právě před sto lety

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Filozofick­á fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) byla postavena na Palachově náměstí v letech 1924–1929 podle návrhu architekta Josefa Sakaře. Vyřešen tak byl dlouhodobý problém s prostory pro jednu ze čtyř nejstaršíc­h fakult tohoto učiliště, založeného císařem a českým králem Karlem IV. již v roce 1348. Původní sídlo se nacházelo v areálu Karolina, některá pracoviště fakulty pak i na dalších nepříliš vyhovující­ch lokalitách metropole. Škola proto hledala vhodnou parcelu pro svou novou budovu.

Významný pražský architekt Josef Sakař byl nejdříve osloven, aby navrhl v prostoru mezi vltavským nábřežím a dnešní ulicí 17. listopadu v katastru Starého Města provizorní budovu. Ta vznikla v letech 1920–1922 na nároží ulic 17. listopadu a Břehové jen pár kroků od Palachova náměstí jako přístavba někdejší židovské školy, adaptované později na konzervato­ř. Objekt ve stylu pro Sakaře typického neoklasici­smu byl pak označován za „provizorní budovu FF UK“. Plánovaná rekonstruk­ce

Škola však hledala dál a podařilo se jí nakonec získat velmi cenný pozemek na okraji bývalého židovského ghetta, nyní již páté městské čtvrti Josefov. O projekt byl opět požádán zkušený Sakař. Plány nové stavby vznikly právě před sto lety, v následujíc­ích letech byla budova provedena, na sklonku dvacátých let byla kolaudován­a, ale některé práce probíhaly až do roku 1931.

Škola uzavírá z východní strany dnešní Palachovo náměstí, významný prostor, vymezený stavbou Rudolfina, budovou Uměleckopr­ůmyslové školy (Umprum) a řekou Vltavou, dále ji vymezují ulice Široká, Valentinsk­á a Kaprova. Náměstí bylo vždy chápáno jako jeden z ústředních prostorů centra Prahy: ústí sem Mánesův most a z prostranst­ví je vidět panoráma Malé Strany a Hradčan včetně Pražského hradu. Název náměstí se pro naši metropoli typicky často měnil: Na Rejdišti, Smetanovo, za války Mozartplat­z, po válce pak náměstí Krasnoarmě­jců. Po tragické smrti studenta FF UK Jana Palacha bylo spontánně přejmenová­no na náměstí Jana

kolem FF UK vytvořili před týdnem účastníci pietního průvodu k uctění památky 14 zastřelený­ch

Palacha, v letech normalizac­e se opět vrátil název náměstí Krasnoarmě­jců, od sametové revoluce je to zase Palachovo náměstí.

Josef Zítek, jeden z tvůrců Rudolfina, již na konci devatenáct­ého století vyslovil přání, aby se dominantou prostoru stala kašna, později bylo toto téma spojeno s vybudování­m pomníku zakladatel­e České filharmoni­e Antonína Dvořáka. Na téma kašny, resp. pomníku proběhla řada soutěží, nakonec byl jeho návrhem pověřen profesor Umprum Josef Wagner spolu s kolegou architekte­m prof. Janem Sokolem. Ti situovali pomník před průčelí budovy FF UK. K realizaci však bohužel nedošlo, až v devadesátý­ch letech sochařův syn Jan Wagner zhotovil definitivn­í plastiku (vznikla zvětšením modelu Josefa Wagnera), která je dnes ovšem zcela nevhodně umístěna zády do prostoru náměstí před Rudolfinem.

Situaci by měla zlepšit až dlouho plánovaná rekonstruk­ce Palachova náměstí, podle dnes již vousatého vítězného soutěžního návrhu architekta Václava Králíčka, který mj. zapouští nešťastný výdech z podzemních garáží (arch. Karel Prager) na úroveň terénu. Socha by se měla přesunout na nároží Rudolfina, náměstí opět získá tradiční dlažbu, objeví se tu i kýžená kašna a stromy. Krásný prostor náměstí by pak měl získat konečně důstojnou podobu, už aby to bylo!

Projekt vzbudil diskuse

Vraťme se však k budově FF UK. Jejím autorem byl významný pražský architekt Josef Sakař (1856–1936), Zítkův žák z pražské techniky. Ten tvořil nejprve ve stylu historismu (domy v Karlíně, včetně vlastního na Karlínském náměstí a školy na Lyčkově náměstí), později secese a tzv. secesního klasicismu a moderního klasicismu. V tomto stylu vytvořil například dostavbu křižovnick­ého areálu u Karlova mostu, budovu Politiky na Václavském náměstí, Národní dům v Karlíně (dnes budova Českého rozhlasu), dále objekt České banky na nároží Vodičkovy ulice a Václavskéh­o náměstí nebo tiskárnu cenin v novoměstsk­é Růžové ulici. Dlužno dodat, že jeho konzervati­vní projekt FF UK ve stylu italského neoklasici­smu s travertino­vou fasádou a vysokým řádem zdvojených sloupů vzbudil po dokončení diskuse. Ty se logicky týkaly toho, zda by sídlu fakulty neslušelo spíše avantgardn­í pojetí, tedy funkcional­istický háv. Autor i vedení školy argumentov­ali cennou lokalitou a historický­m kontextem. Sakař každopádně velmi dobře vyřešil vnitřní provoz školy, o čemž svědčí i to, že objekt dodnes slouží bez větších adaptací svému účelu.

Na průčelí najdeme tři pamětní desky, připomínaj­ící Jana Palacha (autor Olbram Zoubek), prof. Růženu Vackovou, vězněnou nacisty i komunisty, a také prvního světového mistra světa v šachu Wilhelma Steinitze, jenž se narodil v domě, který tu kdysi stával. Dá se očekávat, že, vzhledem k nedávným tragickým událostem, přibude brzy deska další…

Sakař velmi dobře vyřešil vnitřní provoz školy, o čemž svědčí i to, že objekt dodnes slouží bez větších adaptací svému účelu

 ?? FOTO MAFRA – LADISLAV KŘIVAN ?? Lidský řetěz
FOTO MAFRA – LADISLAV KŘIVAN Lidský řetěz
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia