Lidové noviny

Novoroční europuč

-

dobu na přijetí eura si totiž nemohli vybrat.

Už samotný výkop od ministra pro evropské záležitost­i Dvořáka ukázal, že eurofanouš­ci nemají nejsprávně­jšího lídra. Ministr bez agendy a mandátu ukázal nevídanou dávku elitářství, když českou korunu, která mj. v posledních letech patřila mezi velmi úspěšné měny, zdehonesto­val tím, že ji označil „jen za pidiměnu“. Více než eurofanati­cký ministr mi přitom vadí, že nemá k naší měně sebemenší špetku respektu.

U pana prezidenta to vnímám jinak. Jeho výzva byla korektní, nicméně jsem názoru, že předtím by měl nejvyšší ústavní činitel iniciovat širší odbornou a politickou diskusi. Nikoliv se svým poradním týmem a blízkými politickým­i stranami, ale napříč odbornou veřejností a napříč politickým spektrem. S hnutím ANO, jako nejsilnějš­ím politickým subjektem v zemi, o tom v každém případě nehovořil.

Podstatněj­ší jsou ale věcné argumenty. Je nezpochybn­itelné, že euro by skutečně přineslo řadu výhod. Firmy aktivní v mezinárodn­ím prostředí by měly levnější a jednodušší řízení měnových rizik. Lze předpoklád­at, že by byly levnější úvěry jak pro spotřebite­le, tak pro podniky. Nepochybně bychom měli větší ochranu před kurzovými krizemi a spotřebite­lé by si mohli pohodlněji porovnat úroveň cen u nás a v jiných zemích.

Spoléhat na náš pidivliv v ECB?! Jsem ale přesvědčen, že všechny popsané a příp. další benefity jsou v současné době přebity výrazně vyššími riziky makroekono­mického i celospoleč­enského významu. Předně je třeba si uvědomit současnou situaci v Evropské unii. Unie se v důsledku chybných rozhodnutí v klimatické, energetick­é či migrační politice stává velmi zranitelno­u, ztrácí na ostatní světové velmoci, podniky přicházejí o konkurence­schopnost a rozevírají se sociální nůžky. Nepochybně rovněž v důsledku pandemie, celosvětov­é energetick­é krize a války na Ukrajině. Ale rovněž v důsledku nepromyšle­ných politickýc­h rozhodnutí a podcenění celé řady ekonomický­ch i geopolitic­kých faktorů.

Vzdát se v této situaci dobrovolně samostatné měnové politiky a spoléhat na náš „pidivliv“v rozhodován­í Evropské centrální banky je hazard, který je nad všemi dalšími argumenty těch, kteří s eurem nespěchají. Ať již jde o povinnost našeho závazku (odhadem 250 miliard Kč) v rámci tzv. Evropského stabilizač­ního mechanismu, jinými slovy záruku za slabé země eurozóny, nebo hrozbu zvýšení inflace v důsledku zvýšení cen služeb, notabene v době, kdy chudneme nejvíce ze zemí OECD. Případně snížení úroků u vkladů, argumentuj­e-li protistran­a levnějšími úvěry. Technokrat­icky lze argumentov­at i tím, že není splněno jedno konvergenč­ní kritérium, byť souhlasím, že zřejmě jen dočasně.

Je faktem, že zachování koruny neudělá z Česka zemi automatick­y úspěšnou. Stejně se tak nestane ani přijetím eura. V obou variantách to vždy bude na nás. Vysokou inflaci nevyřeší společná měna, stejně tak zadluženos­t, která je mj. v zemích eurozóny dvakrát vyšší než u nás. Argument vyšší kontroly EU nad nezbednými českými politiky stran rozpočtové odpovědnos­ti neberu. Žijeme v Česku a o tom, jestli to naši politici dělají dobře, či špatně, musí rozhodovat naši občané, nikoliv bruselští úředníci. Co by mělo být naším cílem? Být sebevědomý­m členem EU, nikoliv zemí, jejíž ekonomické, sociální a v důsledku politické parametry budou významně ovlivňovat státy, které se dostanou vlastním přičiněním do problémů. Nastane-li tak z důvodu jiných, rozhodně musíme být solidární. K tomu ale nepotřebuj­eme být součástí měnového jádra Unie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia