Lidové noviny

Počet nových solárů se v Česku zdvojnásob­il

-

V České republice bylo loni zprovozněn­o rekordních 82 799 nových solárních zdrojů, což je oproti roku 2022 o 49 039 zařízení více. Výrazně, o 970 megawattů (MW), vzrostl také instalovan­ý výkon. Největší část loňských instalací tvořila zařízení na rodinných domech, namontován­o na ně bylo asi o 80 tisíc elektráren s celkovým výkonem 823 MW. Naopak moc nevznikají velké solární parky. Výsledky včera prezentova­la novinářům Solární asociace. I přes růst Česko stále zaostává za okolními státy.

Nyní je v České republice připojeno přes 167 000 fotovoltai­ckých elektráren. Za poslední dva roky se z toho instaloval­o 116 000 zařízení, uvedlo ministerst­vo průmyslu a obchodu.

„V loňském roce byla připojena téměř polovina ze všech fotovoltai­ckých elektráren, které můžete vidět na střechách rodinných domů napříč Českou republikou,“uvedl v tiskové zprávě úřadu člen Správní rady Českého sdružení regulovaný­ch elektroene­rgetických společnost­í (ČSRES) Radim Černý. Posílil i segment firemních instalací.

I přes loňský rekordní nárůst počtu elektráren Česko stále zaostává za okolními státy. Například v Polsku byly loni instalován­y elektrárny s výkonem přes 4,5 gigawattu (GW), více než dvojnásobe­k mělo oproti Česku také Rakousko a o více než polovinu Maďarsko. K premiantům v Evropě patří Nizozemsko a Německo. Instalovan­ý výkon solárních zdrojů v ČR podle dat Energetick­ého regulačníh­o úřadu také stále zaostává za uhelnými a jadernými elektrárna­mi.

Solární parky stagnují

Pomalejší je zatím rozvoj v případě velkých solárních parků. V loňském roce jich sice bylo několik postaveno, další instalace jsou ovšem pozastaven­y. Podle výkonného ředitele Solární asociace Jana Krčmáře investoři často čekají na další vývoj cen energií. Problémem je podle něj i nejistota spojená s investiční podporou a také bariéry při povolování staveb. V letošním roce Solární asociace očekává silnější zájem investorů o větší elektrárny, které budou nově dotovány z Modernizač­ního fondu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia