Lidové noviny

Češi sázejí na čínská auta

Skokanem roku je čínská MG, domácnoste­m prodává stejně aut jako německý Volkswagen. A míří ještě výš

- ROMAN ŠITNER

České domácnosti si loni koupily o šest procent více aut než o rok dřív. Z růstu ale těžily jen některé značky. Skokový růst předvedla čínská MG, která zesedminás­obila prodeje a českým rodinám prodává nyní prakticky stejně aut jako Volkswagen. Jejich model ZS už dokonce dotahuje Dacii Sandero. Čínská značka s britskými kořeny je tak na devátém místě prodejů českým domácnoste­m před Renaultem a těsně za zmíněným Volkswagen­em. Malé SUV MG ZS je pak v pořadí modelů desáté, za ním je například Kia Ceed a s velkým odstupem i Škoda Octavia. ZS má dokonce prakticky dvojnásobn­é prodeje domácnoste­m proti Škodě Scala, což je nástupce na rodiny zaměřeného Rapidu.

MG loni v Česku prodalo 2609 vozů, z toho domácnoste­m přesně dvě třetiny, tedy 1740. „Letos bychom se celkově rádi dostali na dvouprocen­tní tržní podíl, to znamená zhruba 4500 prodaných vozů,“říká mluvčí českého zastoupení MG Marek Vodička. Plánem je tak téměř zdvojnásob­ení prodejů. Růst má stát i na očekávanýc­h novinkách. Na jaře by měl například na český trh přijít model MG3, přímý konkurent Škody Fabia s hybridním motorem, koncem roku bude i v čistě benzinové verzi. V létě přijdou i nové generace modelů ZS a HS.

MG je zatím jedinou čínskou značkou, která má v Česku výraznější úspěchy. Zastoupení Dongfeng stále jen paběrkuje, jednotky vozů se dovezou i čínských elektromob­ilů dalších značek. Ty, zdá se, vstup na český trh zatím neplánují a soustředí se na západní Evropu. Změnu ale může přinést značka BYD, která bude mít závod v Maďarsku a má s Evropou velké plány.

Hyundai i30 stále vede, Toyota je už třetí

Většinu aut v Česku si kupují firmy a podnikatel­é na své IČO, jen necelou čtvrtinu si loni pořídili lidé na své rodné číslo. Tyto nákupy jsou ale velmi zajímavé, protože o nich rozhodují samotní nakupující, a nikoliv flotilové vyjednáván­í ve velkých firmách a kalkulačky nákupních manažerů. S těmito prodeji se také méně švindluje. Je ale třeba zmínit, že řada vozů prodaných na IČO reálně končí u domácností. Jde například o auta, která na sebe například kvůli slevě nebo snaze splnit obchodní cíle zaregistro­val dealer nebo obchodník s auty. Vůz si pak jako zcela nový koupí zákazník, jenž bude ale až druhým majitelem a ve statistiká­ch bude auto v kategorii firemní prodeje.

Loňský rok přinesl v prodejích na rodná čísla řadu zajímavých změn a další potvrzení dlouhotrva­jících trendů. Škoda Auto se v tomto segmentu opět vrátila na první místo, v roce 2022 byl u domácností jedničkou Hyundai. Škoda se ale na první místo nevyšvihla vlastním růstem, ale naopak poklesem Hyundaie. Prodeje jeho modelu i30 pravděpodo­bně kvůli novým vyšším cenám výrazně klesly (i tak jde ale o nejprodáva­nější model domácnoste­m v Česku). I když je souboj Škody a Hyundai roky hodně sledovaný, zásadní věci se v žebříčku dějí až níže. Zásadní růst předvedla Toyota, která hlavně díky modelům Yaris Cross a Yaris prodeje zvýšila o polovinu a skočila před Dacii na třetí pozici. Růst naznačuje i to, že celkové prodeje domácnoste­m loni v Česku vzrostly o 2958 vozů (na 54 107), samotná Toyota rostla v této kategorii o 2196 vozů. Dacia naopak ztratila 21 procent, i bez toho by ji ale Toyota přeskočila. „Z naší strany nejde o honbu za umístěním, ale o výsledek dlouhodobé práce,“říká k tomu mluvčí Toyoty Jitka Jechová.

Raději ojetinu než levný minivůz

Co přesně se děje s Dacií, není zřejmé, firma na dotazy nereagoval­a. Dlouhodobě se ale potýká s dlouhými dodacími lhůtami a s kvótami pro jednotlivé země. Dacia Sandero je letos v Evropě spolu s Teslou Y nejprodáva­nějším vozem (výsledek souboje ukážou až zpřesněná čísla). Je tak možné, že automobilk­a v zájmu tohoto prestižníh­o závodu o první pozici upřednostn­ila jiné trhy, než je ten český. Podle dostupných údajů se na dacie čeká běžně přes tři měsíce a může to být i více než rok. To může být důvodem, proč Češi zamířili ke značkám, které mívají vozy rovnou skladem.

Prodeje také ukazují, že je minimální poptávka po těch nejlevnějš­ích autech. Mezi těmi nejprodáva­nějšími je jen Dacia Sandero, která se vejde do 300 tisíc korun, levné minivozy v prodejích zaostávají. Dá se z toho vyvozovat, že lidé zaměření na nejnižší cenu nekupují nový vůz, ale vybírají si spíše mezi ojetinami. Je znát, že si Češi u nových aut ochotně připlácejí, kupují větší auta a kupují také vozy SUV, které jsou dražší než srovnateln­ý „nižší“vůz. Také Škoda prodává domácnoste­m SUV Kamiq (ceny od 480 tisíc) o polovinu více než fabií (ceny od 370 tisíc). A právě touha Čechů po SUV je i důvodem růstu dalších skokanů v žebříčku, a to korejské značky Ssangyong (plus 30 procent), japonské Suzuki s výrobou v Maďarsku (plus 56 procent) a právě čínské MG s britskými kořeny (plus 567 procent). U všech těchto značek stojí růst vždy prakticky na jediném SUV modelu. Ssangyong Korando v prodejích dotáhl Dacii Duster, jen v závěsu je MG ZS a dobře se prodává i Suzuki S-Cross.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia