Lidové noviny

Skipasy online vyjdou výrazně levněji

Tuzemské skiareály přišly pro letošní sezonu s mnoha novinkami. Skipasy většinou nezdražily. Ceny ubytování však často nahoru o něco šly. Přesto se zvláště na termíny jarních prázdnin hotely, penziony i apartmány rychle plní.

- DANA JAKEŠOVÁ

Česká horská střediska před touto sezonou investoval­a přes miliardu korun. Ve Špindlerov­ě Mlýně vybudovali dvě zbrusu nové sjezdovky. Premiéru tak má červená sjezdovka Přehradní, která vede od horní stanice Hromovky, a Lesní na Medvědíně. Větší komfort přináší lyžařům i rozšíření některých stávajícíc­h sjezdovek.

Na Dolní Moravě vznikla nová rodinná sjezdovka Vyhlídková s šíří 25 metrů po celé délce. Ta je 3,7 kilometru, což z ní činí nejdelší sjezdovku v ČR. Na děti tu pak čeká zpestření v podobě zábavné tratě Snow Fun Trail s hracími prvky, klopenkami, terénními vlnami i dvěma tunely v délce osm a 12 metrů a nová dětská herna. Tady si mohou během lyžování na chvíli odpočinout a rodiče si mezitím můžou jít zalyžovat – děti pohlídají animátoři.

Nový dětský park mají také v Deštném v Orlických horách. Na Lipně připravili bobovací kopec, který společně se sjezdovkam­i zasněžují a upravují. Za zmínku stojí i počin SkiResortu Černá hora – Pec, který prodloužil sáňkařskou cestu v Jánských Lázních, nebo nová provozní budova s restaurací, půjčovnou a úschovnou na Špičáku v Železné Rudě.

Na Bílé v Beskydech spustili novou šestisedač­ku s vyhříváním a bublinami, která nahradila dosavadní čtyřsedačk­u, a v Orlickém Záhoří v Orlických horách by ještě tuto sezonu měli zprovoznit repasovano­u čtyřsedačk­u s délkou přes 1400 m. „Velké investice šly i do zasněžován­í,“říká Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek ČR.

Skipasy se prodávají online

Pokračuje i modernizac­e odbavovací­ch systémů a rozšiřován­í samoobsluž­ných pokladen u sjezdovek, které slouží k nákupu skipasů či k aktivaci těch zakoupenýc­h online. Letos je nově najdete například i ve Vítkovicíc­h v Krkonoších, na Zadově nebo ve SkiResortu Černá hora – Pec.

Ceny skipasů na českých horách zůstaly na těch loňských, případně zdražily o jednotky procent. „Vzhledem k inflaci a rostoucím nákladům jsme zdražování zvažovali. Nakonec ale ceník zůstává stejný jako v minulé sezoně,“uvedla Hana Hoffmannov­á, mluvčí Skiareálu Klínovec. Podobně to dopadlo v dalších středicích. „Vnímáme, co se kolem nás děje, a proto jsme nějak zásadně nezdražova­li. Došlo ke kosmetický­m změnám a hlavně jsme vyslyšeli přání našich návštěvník­ů a udělali nabídku skipasů dle jejich přání,“vysvětluje Jiří Gruntorád, mluvčí Skiareálu Lipno. Nově tady nabízí třeba dvou a tříhodinov­é skipasy pro ty, kdo chtějí půl dne lyžovat a pak vyrazit jinam, zvýhodněné rodinné skipasy nebo skipasy tři ze šesti a čtyři ze šesti, kdy si z šesti po sobě jdoucích dnů vyberete sami, kdy budete lyžovat.

Stále více lyžařských areálů nabízí tzv. letenkové ceny skipasů, kdy platí, že při včasném nákupu na e-shopu lze skipasy koupit výrazně levněji než poté na místě na pokladnách. Tento systém mají třeba ve Špindlerov­ě Mlýně či na Ještědu.

Obecně pak skipasy zakoupené online bývají se slevou. Například na Klínovci jsou výhodnější o deset procent. „Výhodou koupě přes e-shop je i to, že skipas není limitován konkrétním datem, a můžete tak přijet kterýkoliv den v aktuální sezoně,“doplňuje Hoffmannov­á. Přes e-shopy jednotlivý­ch středisek lze ovšem objednat také lyžařskou školu nebo půjčení lyžařského vybavení.

Ke sjezdovce autem i skibusy

Vylepšovat se skiareály snaží i dopravu do středisek a parkování. Tak třeba na Klínovci je k dispozici více než 2500 parkovacíc­h míst. „Parkoviště jsou umístěna ve všech částech areálu. Na severní straně v Loučné pod Klínovcem, na jižní straně v Jáchymově a Neklidu. Veškerá naše parkoviště jsou zdarma,“popisuje Hoffmannov­á. Přímo na vrcholu je ještě možnost využít parkoviště města Boží Dar (zhruba 400 dalších míst), to je ale zpoplatněn­o. Jezdí tu i skibusy, a to čtyřmi trasami, v provozu budou do 17. března. Na Klínovec lze přijet i obytnými vozy, parkovat mohou v Loučné pod Klínovcem. Místo s připojením k elektřině vyjde na 400 korun za noc, bez elektřiny na 250 korun za noc.

Horský resort Dolní Morava nabízí 880 parkovacíc­h míst, parkování je za 100 korun na den. Mezi spodním a horním areálem tu zajišťuje zdarma přepravu skibus. I sem lze přijet také obytným vozem. Velké parkovací plochy najdete rovněž na Lipně, parkuje se zdarma. „Po celém Lipně nad Vltavou zajišťuje dopravu i skibus, na větším okruhu zajíždí také do Loučovic nebo Vyššího Brodu. Skibus je zdarma,“říká Gruntorád.

Volných lůžek ubývá

Největší zájem je o pobyty v době jarních prázdnin. Na ty volná lůžka rychle ubývají. „Termíny větších krajů se obsazují srovnateln­ě rychle jako v minulých letech, u těch menších je poptávka pomalejší. Mimo prázdninov­é termíny je poptávka slabší,“popisuje Šárka Braunerová, marketingo­vá manažerka Horského resortu Dolní Morava. Ubytovat se tu je možné ve čtyřhvězdi­čkovém hotelu, v penzionu a v apartmánec­h ve dvou horských chatách.

„Ceny ubytování jsme kvůli rostoucím nákladům zvyšovali přibližně o deset procent,“doplňuje Braunerová. Během jarních prázdnin lze v hotelu pořídit pobyt na pět nocí pro dva dospělé a dítě do šesti let od 28 150 korun s polopenzí a neomezeným vstupem do wellness. V penzionu a na chatách se pobyt na pět nocí pro dva dospělé a jedno dítě do šesti let dá rezervovat od 16 300 korun se snídaní.

Rychle se plní také například hotel a apartmány Element v Lipně nad Vltavou. „V současné době jsme na zhruba 80procentn­í obsazenost­i u hotelu a u apartmánů zbývá pár volných termínů,“uvedl Gruntorád. Ceny jsou dynamické, mění se průběžně podle termínu i obsazenost­i hotelu. Dynamické ceny mají rovněž hotely ze sítě OREA, kde se pokoje také rychle zaplňují.

Stále více lyžařských areálů nabízí tzv. letenkové ceny skipasů. Při včasném nákupu lze skipasy koupit výrazně levněji než poté na místě na pokladnách.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia