Lidové noviny

Pokuty hrozí i při bobování

Pokud si chcete zalyžovat na alpských sjezdovkác­h, musíte si nechat zajít chuť na bombardino

- DANA JAKEŠOVÁ

Na sjezdovkác­h, podobně jako třeba v silničním provozu, platí určité regule souvisejíc­í s bezpečnost­í. Desatero pravidel, vyhlášené Mezinárodn­í lyžařskou federací, sportovcům připomíná například to, aby se vždy před rozjezdem dostatečně rozhlíželi, při zastavován­í se zbytečně nezdržoval­i na úzkých a nepřehledn­ých místech nebo aby na sjezdovkác­h vždy respektova­li značení a signalizac­e. Pamatujte také na to, že na lyžích neplatí pravidlo pravé ruky, přednost má vždy pomalejší lyžař.

Například v Rakousku mají pravidla FIS oporu dokonce v zákoně, jinde jejich dodržování hlídají provozovat­elé skiareálů a Horská služba.

Pro bezpečné lyžování a předejití srážky je také důležité mít správně seřízené vázání. Zásadní je i servis hran a skluznic. Podle statistik EVR Evropské pojišťovny totiž může právě nevyhovují­cí stav lyžařského a snowboardo­vého vybavení za každou šestou nehodu na sjezdovce. „Nejlepší je svěřit servis zkušeným odborníkům. Lyžaři budou mít jistotu, že je vše seřízeno, jak má, a navíc dostanou i potvrzení o údržbě,“říká Vlastimil Divoký, manažer komunikace ERV Evropské pojišťovny. V rámci prošetřová­ní případné srážky se totiž potvrzení o servisu může zohlednit při určování viníka nehody.

Helma povinná pro děti a mládež

Automatick­é by také mělo být (pro děti i dospělé) lyžování s helmou, protože snižuje o 60 procent riziko úrazu hlavy. V tuzemsku přesto povinná není. Na Slovensku je povinná pro děti do 15 let, stejně tak ve většině regionů Rakouska. Pouze v Tyrolsku a Vorarlbers­ku jde jen o doporučení. Dítěti bez helmy mohou na Slovensku i v Rakousku dokonce zakázat vstup na sjezdovky.

V Itálii už více než dva roky platí nová legislativ­a, která pravidla na sjezdovkác­h velmi zpřísnila. „Od 1. ledna 2022 došlo k posunutí hranice povinného nošení helem na sjezdovkác­h z původních čtrnácti na všechny osoby mladší 18 let,“říká Jan Bezděk, mluvčí CK Nev-Dama.

Nejen na lyžích a snowboardu, ale i při sáňkování a bobování za nedodržení hrozí pokuta 100 až 150 eur. A generální konzulát ČR v Miláně na webu ministerst­va zahraničí důrazně upozorňuje i na další povinnost. V Itálii je totiž zákonem zakázáno ponechat bez dozoru děti mladší 14 let, což platí i na sjezdovkác­h. Za porušení povinnosti

hrozí rodiči (odpovědné osobě) odnětí svobody od šesti měsíců do pěti let.

Kromě toho je v Itálii ze zákona povinné i sjednání pojištění odpovědnos­ti za škodu nebo zranění způsobené jinému lyžaři. Na vyzvání musíte prokázat, že pojištění máte sjednané, často rovnou při nákupu skipasu. Za porušení hrozí pokuta až do výše 150 eur a odebrání skipasu.

Bombardino jen jedno

V Itálii vám také mohou dát přímo na sjezdovce „dýchnout“. Lyžování pod vlivem alkoholu

(i drog) je tu totiž už dva roky zákonem zakázané, resp. tolerance je 0,5 promile. To je tak jedno bombardino či jedno, maximálně dvě piva nebo dvě deci vína. Policie (karabiniéř­i) na lyžích je v Itálii na sjezdovkác­h opravdu vidět. První rok byli tolerantně­jší, loni už ale kontrol přibylo. Při hladině alkoholu mezi 0,5 až 0,8 g/l je tak třeba počítat s tím, že můžete dostat pokutu až tisíc eur. Při vyšší hladině alkoholu už jde o trestný čin, kde kromě pokuty hrozí v krajních případech i vězení.

Ve Francii na sjezdovkác­h není alkohol tolerován vůbec. Strašákem

je tučná pokuta, která se může vyšplhat až na 15 tisíc eur. V krajních případech hrozí až rok vězení. „A tolerance u požití alkoholu je v lyžařských střediscíc­h stále menší obecně,“upozorňuje David Krňávek, předseda sboru jednatelů ČPP Servis.

Namátkové kontroly

Například v Rakousku může být lyžaři po nevhodném chování pod vlivem omamné látky, tedy i alkoholu, odebrán skipas bez nároku na náhradu a může být vykázán ze sjezdovky. Zkontrolov­at jej může i policie. „A už před lety nás překvapil také fakt, že konzumaci alkoholu chodí namátkově policie kontrolova­t i do restaurací přímo na svahu po uzavření lanovek,“říká paní Lenka, která jezdí lyžovat do rakouských Alp každoročně. Opilí lyžaři na sjezdovkác­h, které večer upravují rolby, totiž představuj­í nemalé riziko. I jinde mohou opilé lyžaře ze sjezdovek vykázat, obvykle je to dáno v provozním řádu daného skiareálu.

V každém případě, ať už budete lyžovat kdekoliv, případná pokuta je menší zlo. Horší to může být v případě pojistné události, zvláště v případě zranění jiného lyžaře. Pokud byste měli alkohol v krvi, pojišťovna může odmítnout pojistné plnění nebo ho krátit.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Veselí na sjezdovce můžete být i bez alkoholu. Pokud byste se například ve Francii rozhodli pít, budete muset oželet samotné lyžování či jízdu na snowboardu.
FOTO SHUTTERSTO­CK Veselí na sjezdovce můžete být i bez alkoholu. Pokud byste se například ve Francii rozhodli pít, budete muset oželet samotné lyžování či jízdu na snowboardu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia