Lidové noviny

Alpy podražily. Děti ale mnohde jezdí zdarma

- DANA JAKEŠOVÁ

Na lyže do zahraničí se letos chystá 14 procent Čechů, což je méně než v minulých letech. Ukázal to aktuální průzkum společnost­i ČPP Servis. Celých deset procent lidí připouští, že ač v minulosti do zahraničí lyžovat jezdili, letos kvůli vysokým cenám vynechají.

Mezi navštěvova­nými zeměmi vede Itálie a Rakousko. Pobyty přitom lidé kupují napřímo, přes ubytovací portály i cestovní kanceláře. „Nejvíce se nyní prodávají pobyty pro období jarních prázdnin,“říká Jiřina Ekrt Jirušková, mluvčí agentury Invia. „Nejčastěji se klienti vydávají na čtyři až pět dní. Ale třeba do vzdálenějš­í Itálie stále rádi jezdí na týden.“

Ceny ubytování mohou být velmi rozdílné, přičemž roli hraje hlavně vzdálenost od sjezdovek. Přímo u lanovek často stojí prestižní čtyř- až pětihvězdi­čkové hotely. Za takový komfort však náležitě zaplatíte. „Naopak klidné lokality dále od lanovek mají cenu nižší. A to nejen kvůli dojíždění, ale také kvůli vyšší konkurenci,“uvedla Martina Hrnčířová, ředitelka prodeje Student Agency Travel. V každém případě je však třeba počítat s tím, že ceny ubytování šly o něco nahoru.

O zhruba deset procent zdražily také skipasy. V top sezoně stojí i přes 70 eur za den. Třeba v rakouském Söldenu stojí denní skipas pro dospělého 74,50 eura, flexibilní skipas na pět dnů ze sedmi vyjde na 371 eur. Při nákupu online vyjdou skipasy o pár eur levněji. Ve SkiWeltu stojí denní skipas 69 eur, flexibilní vyjde na 331,50. Levněji není ani v Itálii. Něco se dá ušetřit volbou menšího střediska. Třeba v italském Bormiu vás denní skipas bude stát 56 eur, pětidenní skipas vyjde na 251 eur, přičemž vícedenní skipasy platí současně i ve skiareálu Santa Cateria a San Comombano.

KIDS ON SKI – for free

Pro rodiny s dětmi dovolená přijde na nemalou sumu. Obzvlášť s těmi staršími. Dětské skipasy obvykle vycházejí na polovinu ceny dospělého, zhruba o čtvrtinu až třetinu nižší jsou ty juniorské. Rodiny s malými dětmi mají zase vyšší výdaje za lyžařské školy. V Rakousku proto přišli s kampaní, kterou podporují turistické svazy, místní lyžařské školy, provozovat­elé lanovek, půjčovny i ubytovací zařízení. Nese název „KIDS ON SKI – for free“a probíhá napříč destinacem­i. Za cíl má naučit v příštích třech letech zdarma lyžovat nebo jezdit na snowboardu 50 tisíc dětí. V letošní sezoně program zahájily regiony Serfaus-Fiss-Ladis v Tyrolsku a Saalfelden Leogang v Salcbursku. Určen je pro malé lyžaře ve věku 3–5 let.

„Nabídka zahrnuje zdarma pět dní půldenní výuky lyžování, zapůjčení vybavení, jízdenky na vlek, a dokonce i nocleh v pokoji pro rodiče v partnerský­ch ubytovacíc­h zařízeních,“popisuje Michael Madreiter, spolumajit­el hotelu Puradies. Tento hotel je jedním z těch partnerský­ch. „Malí lyžaři jsou přece naše budoucí generace, naši příští hosté,“vysvětluje Madreiter,

proč se do iniciativy zapojili. S dalšími akcemi přicházejí i samotné skiareály. Například ve SkiWeltu mají na konci sezony od 16. března do 1. dubna „Family SkiWochen“. Pokud si v tomto termínu jeden z rodičů zakoupí skipas s platností aspoň tři dny, dostanou všechny děti do 15 let na stejnou dobu skipas zdarma. Tyto skipasy je však možné získat pouze přímo v pokladně u lanovky po předložení dokladu, kterým doložíte věk potomka. Podobnou nabídku mají na závěr sezony také v oblastech Gastein, Dachstein West, Ski Juwel – Alpbachtal / Wildschöna­u, Rauriserta­l či Kreischber­g – Murau a Lachtal.

V Bad Kleinkirch­heim najdete takovou nabídku dokonce v hlavní sezoně, od 6. ledna až do 8. března. Při ubytování v jednom ze 70 partnerský­ch zařízení získáte dětský skipas (pro dítě do 12 let) za euro na den ke každému 6dennímu skipasu pro dospělého. Atraktivní nabídku připravila i CK Nev-Dama. Pokud si přes ni zakoupíte zájezd do střediska Sportberg Goldeck, dají vašim dětem do 15 let skipas zdarma. Nabídka platí pro pobyty od 8. ledna až do 1. dubna.

Slevy ale najdete i pro dospělé. Například ve SkiWeltu mají na konci sezony v rámci SuperSki Wochen na skipasy slevu 15 procent. Tyto skipasy lze ale rezervovat pouze online nebo v některých ubytováníc­h. V italském Livingu pak při ubytování v některém z partnerský­ch zařízení lyžujete zdarma.

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia