Lidové noviny

Evenepoel si vyzkouší Tour

- Reportérka LN v Ruhpolding­u Markéta Davidová řeší od startu zimy trable se střelbou. Zatím je nevyřešila, i včera v Ruhpolding­u vestoje minula třikrát.

Belgická cyklistick­á hvězda Remco Evenepoel se letos poprvé v kariéře představí na Tour de France. O startu mistra světa a vítěze Vuelty z roku 2022 informoval­a jeho stáj Soudal-Quick Step. Evenepoel by se měl vedle Tour zúčastnit také olympiády v Paříži a závodů Paříž–Nice nebo Critérium du Dauphiné. Podle AFP půjde o jeho profesioná­lní premiéru v silničních závodech ve Francii, kde dosud nastoupil jen v časovkách.

ALŽBĚTA MAREŠOVÁ

Třikrát na ten proklatý terč zamířila, třikrát ho netrefila. Až na počtvrté se to včera Markétě Davidové ve štafetě v Ruhpolding­u povedlo. Radost? Pramalá.

Na trati ztratila půlminutu na nejrychlej­ší, k tomu měla třetí nejpomalej­ší střelbu. Jasně, vyhnula se trestnému kolu, kterým skončilo její pálení vestoje v neděli v Oberhofu, o návratu na pozitivní vlnu se ale mluvit nedá. Do mistrovstv­í světa v Novém Městě na Moravě zbývá měsíc a největší česká hvězda stále nenalézá recept na výkonnostn­í trápení.

Do kamery České televize po závodě pronesla: „Od včerejška mám v hlavě tolik věcí, že jsem ráda, že jsem ten závod vůbec zvládla.“

Co tím myslela, zůstalo tajemstvím. Víc své trápení zatím rozvádět nechce.

Přitom včera nezačala špatně. Na třetím úseku se rychle dotáhla na sedmou Rakušanku Juppeovou a ležku zvládla čistě.

Společně tak přijely i na položku vestoje, jenže zatímco Juppeová dál pokračoval­a bez zaváhání, Davidové zůstal jeden terč černý.

A zbělat se mu nechtělo. Na jeho sestřelení spotřebova­la všechny tři náhradní náboje.

„Měla bych to dobít a jet, ale asi zafungoval strach z předešlých závodů a úplně jsem se rozklepala,“popisovala pak pro Lidové noviny kritické chvíle.

Devátá žena předešlé sezony Světového poháru v této zimě tápe. Nemůže se spolehnout na střelbu, navíc o něco pomaleji běhá. A nedaří se ani ve štafetách, ve kterých byla dříve oporou. Na trestné kolo po střelbě vleže putovala v Östersundu i Hochfilzen­u, v Oberhofu nezvládla stojku. Z tohohle hlediska by tak včerejší závod mohl být považován za malý, ale významný úspěch.

„Asi budu nucena si na dnešku najít něco pozitivníh­o,“zasmála se hořce. „Je to cesta, kterou si musím projít, a snažím se z toho nějak vyhrabat. Do dalších závodů si zkusím ještě víc vyčistit hlavu. Trošku opustit biatlon, přečíst knížku, kouknout na seriál…“

Trápení své svěřenkyně sleduje a snaží se řešit i trenér žen Egil

Gjelland: „Probírali jsme spolu, jak by mohla problém se střelbou vyřešit, ale je ve velmi obtížné situaci. Když jste dole, nahoru se dostává strašně těžko.“

Davidová přitom má v této sezoně i výsledky, které by jí mohly psychicky pomoci. Před Vánoci zajela ve švýcarském Lenzerheid­e všechny tři individuál­ní závody do nejlepší dvacítky, ze dvaceti terčů ve stíhačce minula jen jeden a doběhla devátá. Do týmových závodů může čerpat sebevědomí z výkonu ve smíšené štafetě na úvod sezony, kde za svůj úsek stáhla 18 sekund ztráty a dostala Česko do kontaktu s čelem závodu.

„Některé starty se Markétě povedou, ale jiné jsou totální katastrofa. Špatné závody bolí mnohem víc, než jak mohou potěšit ty dobré,“přidal svůj pohled Gjelland. „Je těžké něco řešit, když si nejsme jistí, v čem ten problém vězí. A když je tolik závodů, ve kterých biatlonist­a selže, těžko pak vidí věci jasně, naopak začne tvořit další chyby. A protože spolu vše souvisí, jede se jí hůř i na trati.“

S nejistou střelbou vestoje bojovala v sezoně i Tereza Voborníkov­á, třeba v Oberhofu při sprintu minula vestoje hned třikrát.

„Nebylo to větrem, šlo spíš o psychiku, potřebuju se vestoje srovnat,“věděla před včerejší štafetou. V té si pak počínala velmi solidně a obávanou stojku zvládla za 22 sekund bez zaváhání.

„V první řadě mě před závodem uklidnilo, že je úplné bezvětří, takže se nemám čeho bát,“líčila pozadí svého zlepšení. „Stojku jsem vždy vnímala jako svou silnější stránku, teď je to přesně naopak. Odstřílím ležku a začnu se nervovat, co bude vestoje. Ale tentokrát jsem si řekla, že už chci udělat sama sobě radost.“

Třeba i od mladší krajanky se může Davidová při své cestě zpět na vrchol inspirovat: musí dělat radost hlavně sama sobě.

 ?? FOTO PETR SLAVÍK / ČESKÝ BIATLON ?? Ne a ne se trefit.
FOTO PETR SLAVÍK / ČESKÝ BIATLON Ne a ne se trefit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia