Lidové noviny

Chceme být ještě lepší. Cíl je titul, říká Priske

- JIŘÍ ČIHÁK

Při otázce, jestli může fotbalová Sparta zopakovat raketový progres, kterého dosáhla v průběhu uplynulých dvanácti měsíců, trenér Brian Priske neváhal: „Je jasné, že chceme být ještě lepší, a měla by to být naše ambice. Na druhou stranu: vyrovnat se a třeba ještě vylepšit parádní čísla z roku 2023 nebude snadné.“

Vždyť sparťané v posledních osmatřicet­i ligových zápasech získali 96 bodů. Mají třicet výher, šest remíz a jen dvě porážky s Plzní a Mladou Boleslaví. V květnu získali titul a na prvním místě před Slavií trůní i v polovině aktuálního ročníku.

„Musíme zůstat hladoví, což je ve fotbale nejdůležit­ější,“zdůraznil Priske na včerejším setkání s novináři. „Soustředím se teď na nejbližšíc­h pět měsíců, během nichž chceme obhájit titul, to je náš cíl.“

LN A pak konečně do Ligy mistrů?

Na to aktuálně vážně nemyslím. Sezonu toužíme dokončit na špici, což od nás všech bude vyžadovat spoustu tvrdé práce a naprostého zaujetí. Nesmíme se propadnout do komfortní zóny. Chceme se zase posunout a hlavně: nepolevit.

LN I proto dále posilujete? Už na startu zimní přípravy jste přivítal albánského útočníka Tuciho a norského záložníka Solbakkena.

Je jasné, že ti dva by do týmu měli vnést o něco větší kvalitu i další konkurenci. Víme, že budou potřebovat čas na aklimatiza­ci na nové prostředí a cizí zemi, ale s oběma počítáme od prvního dne.

LN Dokážete pojmenovat, v čem se Sparta za poslední rok nejvíc posunula?

Těžko vybírat jednotlivo­sti, protože to celé byla především týmová práce. I když jsme si první půlrok minulé sezony místy protrpěli, neuhnuli jsme. Sami na sebe jsme vytvořili tlak, měli ta nejvyšší očekávání. A víte, co je pro mě nejzásadně­jší?

LN Ano?

Když sleduju Letnou při každém domácím zápase. Jsem pyšný na to, jaký vztah s fanoušky jsme vytvořili, atmosféra a energie z tribun jsou pokaždé úžasné. Cítíme, že se lidem líbí, co tady tvoříme.

LN Uvidí fanoušci na jaře změny? Třeba ohledně taktiky.

Jednoznačn­ě a je to logické. Máme za sebou první polovinu sezony, kterou postupně vyhodnocuj­eme a analyzujem­e. Myslím si, že základní způsob naší hry je dobrý a budeme se i nadále chtít držet stejné filozofie, některé věci ale musíme zlepšit.

LN Máte příklad?

Zmínit můžu červené karty, kterých jsme v devatenáct­i ligových zápasech dostali celkem šest. V součtu jsme tak hráli skoro celé tři zápasy v deseti, což je hrozně moc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia