Lidové noviny

Montecucco­li měl pravdu

- ISTVÁN LÉKO

Italský generál hrabě Raimondo Montecucco­li (1609 – 1680) hlásal, že „pro válku potřebujet­e tři věci: peníze, peníze a peníze“. Není tomu jinak ani dnes, když pozornost části světa je upřena na dvě války – jedna zuří na Ukrajině, druhá na Blízkém východě.

Náklady s nimi spojené nebude možné nikdy přesně vyčíslit, existují pouze hrubé odhady. Ministr zahraničí USA Antony Blinken loni 7. prosince řekl, že jeho země za skoro dva roky věnovala Ukrajině zhruba 70 miliard dolarů a evropští spojenci Kyjeva asi 110 miliard. O tom, kolik zaplatili ukrajinští daňoví poplatníci, nejsou ověřitelné údaje. Loni v srpnu se objevila zpráva, že v roce 2022 náklady na armádu činily 44 miliard dolarů, což je asi třetina tehdejšího HDP země, avšak není jasné, kolik z toho dodal Západ.

SHORT

Pokud se bude bojovat ještě několik let s podobnou intenzitou jako doposud, výdaje na ukrajinské straně jistě přesáhnou bilion dolarů.

Válka Izraele s Hamásem a dalšími teroristic­kými skupinami sice trvá jen tři měsíce, ale už nyní vešla do historie židovského státu jako nejdražší. Jewish News Syndicate uvádí, že náklady se od 7. října vyšplhaly na 217 miliard šekelů (asi 1300 miliard korun nebo 58,5 miliardy dolarů). Suma zahrnuje nejen výdaje na armádu, ale i finanční kompenzaci podnikům, uhrazení škod na majetku či na podporu asi 125 tisíc evakuovaný­ch obyvatel žijících v blízkosti hranic s Gazou a Libanonem. Mobilizace asi 360 tisíc záložníků stála miliardu šekelů denně, ale jelikož nedávno několik desítek tisíc z nich poslali domů, výdaje se snížily na 600 milionů.

Ve státním rozpočtu vznikla díra ve výši 111 miliard šekelů (asi 666 miliard korun), proto experti předpovída­jí nutnost snížení výdajů státu o 67 miliard šekelů a zvýšení daní. Jelikož náčelník generálníh­o štábu izraelskýc­h ozbrojenýc­h sil Herci Halevi v neděli prohlásil, že válka proti teroristům určitě potrvá do konce roku 2024, Izrael pro letošní rok může počítat s válečnými výdaji okolo 240 miliard dolarů, což je o něco méně než polovina HDP země za rok 2023 (asi 564 miliard dolarů).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia