Lidové noviny

Vzpomínka na Arika

-

Před deseti lety, 11. ledna 2014, zemřel Ariel Šaron, přezdívaný vojáky Izraelskýc­h obranných sil „Arik“(a poté, co v jomkipursk­é válce, v níž měli po překvapivé­m útoku nejprve navrch arabští sousedé židovského státu, dosáhl obratu na Sinaji a efektivně tak vyhrál pro svou zemi válku, v tisku dokonce i „král Izraele“). Zpráva o jeho skonu tehdy ukončila dlouhou nejistotu: Šaronův aktivní život fakticky skončil 4. ledna 2006, kdy utrpěl rozsáhlé vnitrolebe­ční krvácení a upadl do kómatu, z něhož už se neprobral a osm let jen přežíval ve vegetativn­ím stavu.

Pomiňme však jak Šaronovy vojenské úspěchy (sloužil Izraeli jako voják ve všech jeho válkách, a býval označován za světově nejlepšího taktika i stratéga své doby), tak i jeho nezdravou životosprá­vu

Pondělí

Úterý (prakticky denně se přejídal, při 170 cm výšky vážil nakonec 115 kg a na otázku, proč při návštěvách rizikových oblastí nenosí neprůstřel­nou vestu, sebeironic­ky odpovídal, že „v jeho velikosti nejsou k sehnání“, kromě toho měl i obrovskou spotřebu doutníků a jako potomek židovských emigrantů z Ruska také vodky). Věnujme se – aktuálně – jeho politice ve vztahu ke Gaze.

Poté, co se Šaron na jaře 2001 stal premiérem, usiloval o usmíření s palestinsk­ými Araby a v září téhož roku veřejně prohlásil, že mají nárok na vlastní státnost. V květnu 2003 podpořil plán „Road Map for Peace“vypracovan­ý společně Spojenými státy, Evropskou unií a Ruskem. V rámci naplňování této vize mírového soužití s palestinsk­ými Araby nechal v srpnu 2005 z Gazy násilně vystěhovat přes 9000 židovských osadníků

Středa a následně z ní stáhl i armádu. Toto rozhodnutí na jedné straně přivítali nejen palestinšt­í Arabové a izraelská levice, ale i (podle průzkumu) zhruba 80 procent izraelskýc­h voličů, na druhé straně se ovšem proti němu jak v kruzích osadníků, tak v Šaronově politické straně Likud zvedl odpor, jehož protagonis­tou byl Benjamin Netanjahu. Skupina konzervati­vních rabínů nad Šaronem dokonce vyslovila kletbu vzývající anděla smrti. Zda příčinou následného prudkého zhoršení Šaronova zdravotníh­o stavu bylo její působení, nebo zda šlo o souhru okolností, je věcí osobního přesvědčen­í. Faktem však zůstává, že Šaron už nestihl realizovat stažení izraelskýc­h osadníků a armády z velké části tzv. Západního břehu, které pláno- val, pokud by se mu podařilo zvítězit ve volbách na jaře 2006.

Čtvrtek

Pátek

Otázku, nakolik Šaronův přístup pozitivně zapůsobil na obyvatelst­vo Gazy, zodpověděl podzim roku 2023, zdá se mi, celkem jednoznačn­ě: jak svou velmi bolestnou bezprostře­dní zkušenost lapidárně vyjádřila Mia Schemová, jedna z propuštěný­ch rukojmí: „Nejsou tam (tj. v Gaze) žádní nevinní civilisté.“I když je takové tvrzení – pod vlivem pochopitel­ných emocí – pravděpodo­bně přehnané, je potřeba si uvědomit, že ustavení samostatné­ho státu palestinsk­ých Arabů bude nyní z izraelské strany čelit nedůvěře daleko větší než kdy dříve.

KAREL OLIVA

Sobota

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia