Lidové noviny

Předražená budova od sponzora STAN

Návrh na koupi od mecenáše hnutí předložil Praze radní za STAN. Za téměř dvojnásobe­k oproti posudku

- MARTIN SHABU

Kde budou děti studovat na střední? Dostanou se na školu v Praze? Časté otázky, s nimiž se potýká nejeden rodič. Převis poptávky po školských zařízeních v metropoli nad jejich nabídkou se rozhodli vyřešit pražští zastupitel­é nákupem nemovitost­í, kde by nové kapacity mohly vzniknout. Až potud běželo vše hladce.

Jenže loni v prosinci přistál členům výboru pro správu majetku na stole návrh, aby Praha koupila za 425 milionů korun objekt v Kodaňské ulici ve Vršovicích. Jde o areál na pozemku o rozloze 2,4 tisíce m2 s obestavěný­m prostorem 38 tisíc m3. Vedle ceny vzbudil pozornost její majitel. Objekt totiž patří firmě HZ REAL Zdeňka Hořánka, jednoho z největších sponzorů vládního hnutí STAN.

Materiál předložil pražský radní pro školství Antonín Klecanda, který je rovněž politikem STAN. Tím výčet podivností nekončí.

Znalecký posudek městské firmy TCP z loňského listopadu totiž dospěl k částce poloviční. Kvůli netranspar­entním okolnostem se transakce na přelomu roku zasekla.

Podnikatel a fanoušek STAN Hořánek poslal v posledních letech tomuto hnutí téměř 1,5 milionu korun. Radní Klecanda prý ale zpočátku nevěděl, že nabízený objekt patří sponzorovi.

„V minulém období vzniklo usnesení, že Praha potřebuje budovy, kde by bylo vhodné provozovat školy, a na bázi toho byli osloveni majitelé. Vybrali jsme zhruba tři budovy a já jsem se dozvěděl až od Pirátů, že tahle budova je firmy, kde má nějaký podíl pan Hořánek, který snad sponzorova­l STAN,“řekl LN Klecanda. O vlastnické struktuře objektu se nicméně dozvěděl v listopadu, ještě před předložení­m materiálu na prosincové­m zasedání výboru.

Nákup se nelíbí radnímu pro majetek. Pozastavuj­e se hlavně nad naceněním. „Ten původní posudek se mi zdá vlastně zvláštní,“řekl LN Adam Zábranský (Piráti).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia