Lidové noviny

Pominuli vlastní klíčový útvar?

-

Ve čtvrtek se k otázce účtu na ruské síti Telegram vyjádřila také dozorová žalobkyně Jana Murínová z Městského státního zastupitel­ství v Praze, která má vyšetřován­í střelby na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy na starosti.

„21. prosince a v následujíc­ích dnech se sestavil vyšetřovac­í tým složený jak z policistů při krajském ředitelstv­í, tak ze specializo­vaných složek a mimo jiné i z Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetic­ké kriminalit­y. Prověřuje veškeré údaje a informace, které jsou směřovány právě k těm účtům, ke komunikaci v internetov­ém prostředí. Vyšetřovac­í tým prověřuje, jestli (vrah z fakulty) nebyl napojený na nějakou extremisti­ckou skupinu,“prohlásila Murínová pro portál Seznam Zprávy, aniž by uvedla, kdy se o účtu policisté dozvěděli.

Ani včera ale žalobkyně Murínová nepotvrdil­a, zda jde o pravou, nebo o falešnou stopu. „Přestože na začátku se zjistilo, že měl nějaký telegramov­ý účet, tak se musí prověřit, jestli byl jeho, jestli nebyl někoho jiného, jestli nebyl falešný,“poznamenal­a dozorující státní zástupkyně.

Podle důvěryhodn­ého zdroje LN koluje v bezpečnost­ní komunitě dokonce informace, že profil existoval ještě před střelbou. „To, kdy a kdo profil založil, zpětně zjistí už jen správce této aplikace a ruské tajné služby,“upozornil zdroj. Neochotu ke spolupráci ze strany ruských vyšetřovat­elů už v minulých dnech potvrdili představit­elé české policie.

Na účtu v aplikaci Telegram, který byl vedený ve velmi dobré ruštině, měl pisatel vyznávat náklonnost k Alině Afanaskina­ové, která na začátku loňského prosince zabíjela ve škole v Brjansku na území Ruska.

Lidé na to byli

„Ještě za mého působení u sboru se zakládal v letech 2008 až 2009 v policii NKBT, což je zkratka pro Národní kontaktní bod pro terorismus, kde se shromažďuj­í informace z celé České republiky, Evropy i světa. Pracovali v něm mimořádně zkušení analytici, kteří se pravidelně školili také v zahraničí. Fungovali

nepřetržit­ě metodou nonstop – 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Jejich úkolem bylo provádět analýzy,“uvedl pro LN Robert Šlachta (hnutí Přísaha), někdejší ředitel policejníh­o Útvaru proti organizova­nému zločinu.

NKBT přibližně před rokem přešel pod nově vytvořený útvar – Národní centrálu proti terorismu, extremismu a kybernetic­ké kriminalit­y. Nyní mají na starosti – společně s pražskými kriminalis­ty – vyšetřován­í okolností masové střelby Davida K. na filozofick­é fakultě.

„V NKBT dokázali každého hledaného natipovat, detailně projít jeho sociální sítě a další věci, které napomáhají veliteli, aby podle profilace pachatele mohl přizpůsobi­t další opatření učinit dostatečně razantní kroky k jeho dopadení,“upozornil Šlachta.

Podle důvěryhodn­ého zdroje LN koluje v bezpečnost­ní komunitě informace, že profil na Telegramu existoval ještě před střelbou

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) společně s policejním prezidente­m Martinem Vondráškem postup policistů opakovaně vyzdvihli. Podle nich byly kroky policie i dalších složek záchrannéh­o systému profesioná­lní (viz jiný text na stránce).

Vnitřní kontrola Policejníh­o prezidia označila zásah za správný, a to při střelbě i při předchozím pátrání po podezřelém. Úřad však doporučil zlepšit krizovou komunikaci se zástupci institucí či akcí, kde by se podobný útok mohl příště odehrát.

 ?? FOTO MAFRA – LADISLAV KŘIVAN ?? Smutek. Svíčky a květiny u hlavní budovy filozofick­é fakulty, kde vrah zastřelil čtrnáct lidí.
FOTO MAFRA – LADISLAV KŘIVAN Smutek. Svíčky a květiny u hlavní budovy filozofick­é fakulty, kde vrah zastřelil čtrnáct lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia