Lidové noviny

Rakušan hájí zásah policie

-

Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS) doposud nezahájila trestní řízení v souvislost­i s policejním zásahem při střelbě na Filozofick­é fakultě UK. Poslancům z bezpečnost­ního výboru to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), dle nějž byl postup policie i dalších složek záchrannéh­o systému profesioná­lní. Zásah zkoumala vnitřní kontrola, pochybení nezjistila.

Dle Rakušana policie přístupem už prvních hlídek zabránila mnohem větší tragédii, jež mohla nastat. „Byly ušetřeny životy a zdraví dalších lidí, kteří se nacházeli v budově fakulty,“řekl.

Kvůli zásahu zaznívá kritika, že policie situaci podcenila. V den hrůzného činu se 14 oběťmi měla informace o tom, že 24letý vrah jede do Prahy s tím, že si chce vzít život. V jeho bydlišti poté našla mrtvého otce hledaného. „Veškeré otázky, jež ve veřejném prostoru jsou, jsou legitimní a policie se na ně pokouší odpovídat,“řekl ministr. Nejasnosti kolem postupu policie měli poslanci hnutí ANO; vyptávali se na podrobnost­i, kdy se policisté dozvěděli, že střelec může být nebezpečný. Drahoslav Ryba (ANO) upozornil, že dle policejníc­h dat od informace, že někdo hodlá spáchat sebevraždu a že je vlastníkem osmi střelných zbraní, uplynula hodina. Policejní prezident Martin Vondrášek prodlevu zdůvodnil prováděným vyšetřován­ím.

Hubert Lang (ANO) chtěl vědět, zda měl střelec zbraně u sebe při cestě do Prahy, či je měl schované v budově fakulty na náměstí Jana Palacha. Pokud je tam měl uschovány, policejní hlídky, které střelce před jeho příjezdem na fakultě hledaly, dle něj mohly možná tragédii zabránit, kdyby na místě zůstaly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia