Lidové noviny

„Vrah zasáhl i mou dceru.“Poslanec tepe policii

-

Poslanec ANO Jan Richter vytkl policii i vedení školy styl komunikace s poškozeným­i po tragické prosincové střelbě na Filozofick­é fakultě UK. Na jednání sněmovního bezpečnost­ního výboru uvedl, že mezi zraněnými byla i jeho dcera, která je stále v péči lékařů motolské nemocnice. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) slíbil prošetření a uvedl, že vybízel k citlivé komunikaci s oběťmi a jejich blízkými. Univerzita Karlova (UK) dosud kvůli ochraně osobních údajů oficiálně nezískala od policie ani ostatních složek záchrannéh­o systému seznam zraněných při střelbě, ačkoliv o něj žádala, sdělil mluvčí univerzity Václav Hájek.

Richter v emotivním vystoupení uvedl, že střelec, který byl studentem fakulty, jeho dceru zasáhl při druhém ze tří proniknutí do učebny, kde střílel. Mladá žena dle poslance pak ležela v učebně vedle své umírající kamarádky. Stěžoval si, že policisté po poskytnutí první pomoci jeho dceru nechali nějaký čas v přepravním vaku ležet před fakultou. Uvedl, že jeho dcera byla převezena do nemocnice až po hodině a čtyřiceti minutách od útoku.

Poslanci vadilo to, že nechal intervenuj­ícím policistům na sebe kontakty na čtyřech různých místech, nikdo se mu ale neozval s nabídkou pomoci. Policie jeho dceru, pro kterou musel zajistit psychologi­ckou pomoc, pouze druhý den po útoku přijela vyslechnou­t a zajímala ji jen osoba střelce, řekl Richter. Nedostal ani informaci o tom, kde skončily dceřiny osobní věci. „Nikdo se mi neozval ani z fakulty,“řekl poslanec.

Univerzita podle Hájka dosud nemá v ruce seznam zraněných. Policie se podle něj odkázala na ochranu osobních údajů zraněných. „Univerzita dostala dříve k dispozici pouze seznam obětí.

UK si dokázala sama vlastními silami zjistit jména zraněných pedagogů,“uvedl Hájek. Univerzita podle něj připravila před více než týdnem dopisy jménem děkanky a rektorky, které policejní interventi postupně předávají rodinám zraněných. Obsahují nabídku dostupné podpory a pomoci, napsal Hájek.

Policie: Prověřoval­i jsme, jestli už je budova bezpečná

Policie k prodlevě uvedla, že musela nejprve prověřit, zda je budova po sebevraždě střelce bezpečná a zda v ní není nástražný výbušný systém. Teprve poté mohla ke zraněným vpustit záchranáře. Včera na sociální síti X napsala, že „ani ochrana osobních údajů nám v pomoci nebrání“. Do intervenčn­í a psychosoci­ální péče po tragédii na univerzitě se zapojilo více než 190 odborníků, a to od policie, hasičů, záchranné služby i Českého červeného kříže. Zdůraznila také, že poskytován­í první pomoci je součástí policejníh­o výcviku.

Poslanec ANO Jiří Mašek na jednání výboru uvedl, že policie podle některých informací věděla, že střelec je psychicky narušený a může být nebezpečný. Pozastavil se nad tím, že policisté nevyklidil­i nebo nezajistil­i všechny budovy fakulty v metropoli.

Pražský policejní ředitel Petr Matějček se hájil tím, že policisté měli informaci, že střelec chce spáchat sebevraždu. „My jsme opravdu pracovali s tím, že je to človíček, který jede do Prahy spáchat sebevraždu,“řekl. Upozornil na různorodos­t informací o možném výskytu střelce a v místě pozdější střelby ho v době příjezdu první hlídky nikdo neviděl.

Matějček také upozornil na to, že ani potom, co byl pachatel na fakultě zneškodněn, nebylo jisté, zda neměl spolupacha­tele.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia