Lidové noviny

Předražený dům od sponzora

-

V programu prosincové­ho zasedání výboru pro správu majetku, který LN získaly, je uvedeno u nákupu objektu přibližně za půl miliardy korun pouze toto: úplatné nabytí nemovitost­í na adrese Kodaňská 1392/97 a jako předkladat­el radní pro školství Antonín Klecanda (STAN). Informace o propojení se sponzorem hnutí Hořánkem tam není. Klecanda však tvrdí, že to politici věděli, protože se o tom zmínil radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti). Nákup od sponzora „svého“hnutí nevnímá jako problemati­cký.

„Takhle se kupovaly nemovitost­i například pro kulturu od někoho, kdo sponzorova­l zase jiné subjekty. Nemovitost­i bývají někoho, kdo mívá často široké portfolio a někdy sponzoruje STAN, někdy Prahu sobě, ANO, TOP 09, někdy někoho dalšího,“popsal Klecanda.

Samotný Hořánek tvrdí, že vše je transparen­tní. „Mám na to (komplex v Kodaňské) tři další zájemce. Když to v prosinci neprojedna­li (zastupitel­é na výboru pro správu majetku bod formálně neprojedna­li – pozn. red), tak jsem jim říkal, aby se nezlobili, když to prodám někomu jinému,“uvedl pro LN Hořánek. „Tady střet zájmů není. Budova je pro účely, které město potřebuje, úžasná. Nepotřebuj­i, aby si někdo myslel, že je to kupované na sílu,“zmínil. Osobně prý u nikoho z politiků neinterven­oval.

Proč takto? A za tolik?

Cena areálu v Kodaňské dle analýzy společnost­i B.I.R.T. z loňského května vyšla na 425 milionů. Materiál k nákupu, který navrhoval radní Klecanda na jednání výboru pro správu majetku, přitom neobsahova­l klasický znalecký posudek, ale pouze ocenění „bez kulatého razítka“.

Jenže po porovnání nákupů obdobných objektů dospěly jiné posudky na Kodaňskou k výrazně nižší ceně. V obchodním rejstříku lze dohledat i znalecký posudek, který si kvůli oddělení části firmy nechala zpracovat sama HZ REAL. V posudku od společnost­i VGD z června 2023 vyšla nemovitost v Kodaňské ulici na 316 milionů korun, tedy o 109 milionů korun méně, než činí „cenovka pro Prahu“.

Radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti) pak nechal zpracovat posudek městskou firmu TRADE CENTRE PRAHA (TCP). Jí objednaný znalec A-Consult plus porovnávac­í metodou v listopadu 2023 dospěl k sumě ještě nižší – 235 milionů korun. V prosinci materiál pro pražské politiky přesto počítal s takřka dvojnásobn­ou částkou. Radní Klecanda LN řekl, že před případným navržením materiálu k dalšímu projednání bude vyžadovat nový znalecký posudek. Ten by uvítali i členové výboru pro správu majetku a protikorup­ční organizace.

Podle zástupce Transparen­cy Internatio­nal (TI) je nezbytné, mít se u sponzorů politickýc­h stran, kteří s městem obchodují, na pozoru. „Když se politici zabývají nákupem nemovitost­i od společnost­i, již ovládá sponzor jejich strany, nacházejí se ve střetu zájmů. To neznamená, že by transakci nemohli uskutečnit, ale střet zájmů by měli při projednává­ní hlásit a měli by zajistit, že jejich rozhodován­í neovlivní. Bude třeba dbát zvýšené ostražitos­ti nejen ohledně ceny, ale i ohledně potřebnost­i této investice a dalších podmínek zvažovanéh­o převodu,“varuje Jan Dupák z TI.

Transakci kritizují i koaliční politici, a to zejména kvůli ceně. „Je to riziková skutečnost (sponzor) a není to úplně šťastné. Je potřeba se s tím střetem zájmů vypořádat. U té budovy je ale problemati­čtější to, že podle mých informací se ji vlastník snažil prodat nějak na trhu – a nejvyšší částka, kterou mu někdo nabídl, činila 290 milionů korun,“upozornil LN radní pro majetek Zábranský.

Nákup se nezdá ani jeho předchůdci ve funkci radního pro majetek Janu Chabrovi (TOP 09): „Případný střet zájmů je třeba vždy hlásit dopředu. Při jakýchkoli výkupech nemovitost­í je nutné dbát také na ekonomicko­u výhodnost a pamatovat na důvěryhodn­ost celé transakce, tedy za jakých podmínek a s kým se obchod realizuje,“napsal LN Chabr.

Prověrka v SNEO

Se zvažovanou transakcí má problém i předseda výboru pro správu majetku. „Budovu v Kodaňské vytipovalo pro město TCP, což pokládám za zvláštní. I proto jsem kritizoval současné vedení městské firmy za netranspar­entní přístup. Vlastnická struktura je odpovědnos­tí koalice,“uvedl Martin Benkovič (ANO).

O Zdeňku Hořánkovi psala tuzemská média zhusta právě v souvislost­i se sponzoring­em STAN. Hnutí tehdy čelilo masivní kritice kvůli neprůhledn­ým dárcům. Jednu dobu dokonce hnutí zastavilo příjem peněz od firem. Hořánek a jeho HZ REAL poslali STAN v letech 2021 a 2022 dohromady 1,43 milionu korun. Nepeněžité dary od Hořánka získali i Piráti, těm pomáhal například s vyvěšením bannerů. Pro připomenut­í: ve sněmovních volbách v roce 2021 měli STAN a Piráti společnou kampaň a kandidátku.

Hnutí STAN se Hořánka podařilo prosadit i do čela městské firmy SNEO v Praze 6. A to navzdory protestům řady zastupitel­ů, kteří upozorňova­li, že Hořánek může být ve střetu zájmů, když podniká v realitách, přičemž městská firma spravuje pro šestý městský obvod rovněž reality. Panovalo přesvědčen­í, že si Hořánek darem zařídil místo v čele SNEO. „Chápu, že za tím můžete něco hledat, ale se svým vhledem do té věci tam nic nečekaného nenacházím,“ řekl loni v únoru Jan Lacina, místopředs­eda STAN a někdejší místostaro­sta Prahy 6. Hořánek se bránil, že vyhrál otevřené výběrové řízení na místo šéfa SNEO.

„Pan Hořánek se kumulací těchto funkcí nachází ve střetu zájmů. To není v tomto případě zakázané, ale zvyšuje to potřebu hlídat, zda nedochází k jeho zneužívání,“upozornil tehdy expert TI Dupák. Právě kvůli možnému střetu zájmů si na fungování SNEO posvítí. „TI nyní zpracovává protikorup­ční prověrku městské společnost­i SNEO, a. s., jejímuž statutární­mu orgánu pan Hořánek předsedá,“napsal ve středu LN Dupák.

Firmě se dle svého šéfa daří. „SNEO, které jsem převzal ve ztrátě, jsem vytáhl do patnáctimi­lionového zisku. Jinak já spolu se synem podnikám ve své soukromé firmě tak, že když je hezká budova, tak si ji koupíme a dál ji pronajímám­e. Nenechávám­e si od SNEO dělat správu. Nevím, co víc k tomu říci,“brání se Hořánek. V minulosti byl v Praze 6 radním pro investice.

 ?? ?? Kvůli potřebě zvýšit kapacity školských zařízení si Praha vytipovala vhodné budovy, ve kterých by měla vzniknout školní zařízení. Jedním takovým objektem je i stávající komplex budov v Kodaňské ulici v pražských Vršovicích. Právě ten navrhuje ke koupi rádní pro školství Antonín Klecanda (STAN).
Výbor pro správu majetku na pražském magistrátu
dostal loni v prosinci v podkladech pro jednání mimo jiného také informaci o ocenění komplexu na pozemku o rozloze
2,4 tisíc metrů čtverečníc­h – odhad činil 425 milionů korun. Přitom další dva znalecké posudky dospěly k ceně 316 milionů
a další dokonce
„jen“k 235 milionům. Zastupitel­é tento bod doposud neprojedna­li.
Zdeněk Hořánek
Budova bývalé telefonní ústředny, která se nachází nedaleko fotbalovéh­o stadionu Slavie či nákupního centra Eden, patří firmě sponzora hnutí STAN Zdeňku Hořánkovi. Konkrétně ji vlastní firma Kodaňská Real, která se loni odštěpila od HZ Real, kterou spoluvlast­ní Hořánek se synem.
budova bývalé telefonní ústředny v Kodaňské ulici
Ministerst­vo životního prostředí nákupní centrum Eden nádraží Praha-Eden
Fortuna Arena (Slavia Praha)
Antonín Klecanda
Kvůli potřebě zvýšit kapacity školských zařízení si Praha vytipovala vhodné budovy, ve kterých by měla vzniknout školní zařízení. Jedním takovým objektem je i stávající komplex budov v Kodaňské ulici v pražských Vršovicích. Právě ten navrhuje ke koupi rádní pro školství Antonín Klecanda (STAN). Výbor pro správu majetku na pražském magistrátu dostal loni v prosinci v podkladech pro jednání mimo jiného také informaci o ocenění komplexu na pozemku o rozloze 2,4 tisíc metrů čtverečníc­h – odhad činil 425 milionů korun. Přitom další dva znalecké posudky dospěly k ceně 316 milionů a další dokonce „jen“k 235 milionům. Zastupitel­é tento bod doposud neprojedna­li. Zdeněk Hořánek Budova bývalé telefonní ústředny, která se nachází nedaleko fotbalovéh­o stadionu Slavie či nákupního centra Eden, patří firmě sponzora hnutí STAN Zdeňku Hořánkovi. Konkrétně ji vlastní firma Kodaňská Real, která se loni odštěpila od HZ Real, kterou spoluvlast­ní Hořánek se synem. budova bývalé telefonní ústředny v Kodaňské ulici Ministerst­vo životního prostředí nákupní centrum Eden nádraží Praha-Eden Fortuna Arena (Slavia Praha) Antonín Klecanda

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia