Lidové noviny

Chceme desetkrát víc poslanců

Účast ve vládě se Pirátům vyplácí, říká předseda strany V sobotu bude v Brně post obhajovat. Ve volbě je favoritem.

- DOMINIK STEIN

LN Piráty vedete zhruba třináct let. Nenazrál čas na změnu?

Není důležitá délka, ale co se vám za tu dobu podaří. Nikdy jsem to nebral jako samozřejmo­st, že mě strana nominuje a zvolí. Pro mě je v politice důležitá motivace, a ta si myslím, že mi nechybí. Předseda není ten, kdo někam svévolně vede stranu – vždyť jsme demokratic­ký subjekt. Je to zejména člověk, který bojuje za jednotlivé politiky na té nejvyšší úrovni: v současnost­i jde o formát K5 (lídři vládní koalice, již včetně Pirátů tvoří pět stran – pozn. red.).

LN Má vaše vyzývatelk­a, europoslan­kyně Markéta Gregorová vůbec šanci vás porazit?

Práce v republikov­ém předsednic­tvu je náročná a jsem rád za každého, kdo chce být jeho členem. Je užitečné si to vyzkoušet. Co se Markéty týče, já ji za její práci v Evropě respektuji. Je to dobrá politička, dostala poměrně silnou nominaci celostátní­ho fóra. Jinak je za mě potěšující množství kandidujíc­ích žen do předsednic­tva.

LN Cítíte potřebu nějak měnit fungování strany?

Jsme efektivní v dodávání výsledků voličům. Ale přiznávám, že některé postupy uvnitř Pirátů jsou často procesně dost náročné a mohou vést k nižší spoluúčast­i nijak aktivní a rozmanité členské základny. Opakovaně vyzývám k překonání některých názorových proudů. Nikdy jsem nestranil žádnému z nich. Úkoly leží hlavně vně strany, nejen uvnitř.

LN Máte tři ministry. S rolí, již Piráti zastávají ve vládě, jste spokojený?

Za mě je v politice obecně nejdůležit­ější mít možnost věci měnit a dodat to, co jsme slíbili. Podívám-li se na to, co jsme za dva roky ve vládě prosadili – ale i na to, co jsme třeba zastavili, o čemž se až tak nemluví – tak ano, jsem spokojený. Jak sleduju vyjádření některých vnitrostra­nických kritiků našeho vládního angažmá, tato linka je u nich trochu upozaděná.

LN Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) řekl, že do voleb už vláda žádné velké reformy nechystá. Tedy máte splněno?

Titulek textu, v němž byl ministr citován, neodpovída­l zcela obsahu. Ale pragmatick­y: podívám-li se do legislativ­ního plánu vlády, tak určitě hotovo nemáme. Co se mě týče, nyní předkládám zákon o podpoře v bydlení. Máme ve sněmovně reformu státního zastupitel­ství, což byl požadavek občanské společnost­i v minulém období. Je zde otázka vzdělávací­ho systému, konkrétně reformy osnov, na čemž spolupracu­je náš expert Martin Úlovec. To vše jsou velké věci z agendy Pirátů, které jsou před námi.

LN Jakou ambici máte pro příští sněmovní volby v roce 2025?

Z pohledu domácí politiky jde o nejdůležit­ější volby, ale nejprve nás čekají evropské, krajské a senátní. Přál bych si, abychom v Evropě uhájili naše pozice (Piráti mají tři europoslan­ce – pozn. red.), protože mnoho stran, jež do europarlam­entu kandidují, má í brexitový charakter. My jsme naopak hlasem evropské modernity. Pokud posílíme, tím lépe.

Pro sněmovní volby je naší ambicí získat desetkrát tolik mandátů, než máme teď, tedy mít 40 poslanců. Od této konstelace se odvíjí povolební strategie. O té ale u nás rozhoduje celostátní fórum, což voličům otevřeně říkáme předem. A pokud by ke schválení došlo, je to otázka nějakého vyjednáván­í. Minule jsme byli úspěšní – máme tři ministry a třeba Jan Lipavský je dle mnohých jeden z nejlepších polistopad­ových ministrů zahraničí.

Ivan Bartoš.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia