Lidové noviny

Odchod z vlády? Když nás podrazí

Potřebujem­e mít plán na dobu před volbami, říká europoslan­kyně Markéta Gregorová, uchazečka o post v čele strany.

- DOMINIK STEIN

LN Proč chcte vystřídat Ivana Bartoše v čele Pirátů?

Oslovilo mě mnoho spolustran­íků s tím, že si přejí, aby právě můj názor byl slyšet v předsednic­tvu České pirátské strany – ať už coby místopředs­edkyně, ale že si mě umějí představit i na pozici předsedkyn­ě.

Dlouho jsem to zvažovala a rozhodla se až na poslední chvíli. Někteří lidé mě totiž mají spojenou s protivládn­í pozicí či s vymezením se vůči předvolebn­í koalici s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). Nakonec mi ale přišlo svěží, že nabízím lehký odstup od vlády a celkový nadhled.

LN Oslovovali vás spolustran­íci i proto, že jsou uvnitř strany různé ideové směry?

Nejsme rozesvářen­í ideově nebo v tom, kam máme směřovat. Ale ano, lišíme se v tom, jaké nástroje využívat pro dosahování našich cílů. Jestli jít směrem k větší centraliza­ci, či naopak decentrali­zaci řízení. Dle mého strana funguje efektivněj­i, prezentuje-li se vícero názorů, kterým je naslouchán­o.

LN Právě o to se vedl spor okolo šéfa poslanecké frakce Pirátů Jakuba Michálka (viz box).

Ano, on vidí efektivitu v opačném řešení.

LN Za což byl odvolán z republikov­ého výboru vaší strany...

Šel cestou, která pro mnohé byla příliš na sílu. Já raději budu dělat věci pomaleji, ale rozhodně ne na sílu a nedemokrat­icky.

LN Na rozdíl od Bartoše byste prý kladla větší důraz na otevření „černých skříněk“. O co jde?

Jde o reformu našich „odborů“, tedy pracovních týmů, jež se věnují správě některé ze složek strany. Jejich design proběhl při založení v roce 2009 a už absolutně nedostačuj­í potřebám vládní strany. Nejpalčivě­jší je to v případě mediálního odboru. Nedostávaj­í-li se k voličům zprávy o našich úspěších, tak je to škoda. To bude mou prioritou, byť bych případně byla jen v předsednic­tvu strany.

LN Bartoš přivedl Piráty do sněmovny a pak i do vlády. Co myslíte, máte proti němu šanci?

V nominační debatě na pirátském fóru, kde hlasovala čtvrtina strany, jsem získala 200 hlasů, Ivan zhruba to samé. Ale jak je to v případě celé strany, nevím.

LN Pirátům bývá vyčítáno, že každý čtvrtý pobírá peníze z veřejných rozpočtů. Může to být důvod, proč by ve volbě straníci podpořili Bartoše?

Nikdy bych o kolezích netvrdila, že budou kdy v jakékoliv vnitrostra­nické volbě hlasovat peněženkou. Navíc ta kritika se zakládá na tom, že transparen­tně zveřejňuje­me své příjmy, a to všechny. Někdy jde třeba i o stokorunu měsíčně, a to těžko někoho uživí. Nehledě na to doufám, že velice dobře vědí, že tím, že bych se stala předsedkyn­í, tak to neznamená okamžitý odchod z vlády.

LN Za jaké situace si dokážete představit odchod z vlády?

Pro mě účast ve vládě nikdy nebyla černobílá věc – že by to bylo absolutně nevýhodné, anebo absolutně výhodné. Dřív a do jisté míry i teď pro mě nevýhody velmi lehce převažují. Ale to neznamená, že nevidím benefity. Některé věci by se bez nás nestaly, namátkou třeba redefinice znásilnění či regulace kratomu. Sama jsem ve věci odchodu z vlády doposud žádné hlasování na našem fóru nezaložila, z čehož lze vidět, že jej nyní nepovažuji za logický ani strategick­ý.

LN A v budoucnu?

Potřebujem­e mít připraveno­u strategii na dobu před volbami, kdy si strany začnou vzájemně podsekávat nohy. To je politika. Takže to rozhodně nevylučuji.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia