Lidové noviny

Duda se postavil proti vládě

Polský prezident chce omilostnit dva konzervati­vní poslance, pro něž si policie přišla přímo do jeho sídla

- ROBERT SCHUSTER

V Polsku se dál stupňuje politická krize, která hrozí přerůst v otevřený střet mezi prezidente­m Andrzejem Dudou a vládou premiéra Donalda Tuska. Jde o rozdílný výklad práva a justičních rozhodnutí, které obě strany uplatňují.

Za všechno může incident ve varšavském prezidents­kém paláci Belveder z úterního večera. Policie zde zatkla dva poslance bývalé konzervati­vní vládní strany Právo a spravedlno­st (PiS), někdejšího ministra vnitra Mariusze Kamińského a jeho náměstka Macieje Wąsika. Následně je převezla do vězení, kde bývalý ministr poté zahájil protestní hladovku. Soud je poslal za mříže na dva roky kvůli zneužití pravomocí.

„Političní vězňové“

„Osobně jsem hluboce šokován tím, že byli zavřeni lidé s křišťálovo­u integritou, především ministr Kamiński,“reagoval na událost Duda. Dále poznamenal, že „nedá pokoj, dokud se ministři nestanou opět svobodnými lidmi“. Jak si to konkrétně představuj­e, oznámil polský prezident včera. Poté, co se ve svém sídle setkal s manželkami obou politiků, sdělil veřejnosti, že zahájil proces jejich omilostněn­í. V této souvislost­i vybídl ministra spravedlno­sti

Adama Bodnara, jenž je zároveň i generálním prokurátor­em, aby je propustil z vězení.

Vláda postup policie vůči dvěma konzervati­vním politikům obhajuje s tím, že bylo naplněno pravomocné rozhodnutí soudu. Prezidento­vi naopak vyčítá, že je pozval do svého sídla.

Duda se v kauze Kamińského a Wąsika angažuje dlouhodobě od chvíle, kdy byli nepravomoc­ně odsouzeni. Souvisí to s jejich působením v období 2005 až 2007, kdy vládla PiS v Polsku poprvé. Kamiński a Wąsik tehdy vedli protikorup­ční úřad CBA. Bylo jim vyčítáno, že pod jejich vedením fungovala instituce spíš jako „politická policie“a nástroj proti odpůrcům konzervati­vní vládní strany.

Když byl Duda v roce 2015 jako kandidát PiS zvolen do čela státu, udělil jim ještě před rozhodnutí­m odvolávací instance milost. Koncem loňského roku ovšem soud původní rozsudek potvrdil a poslal je na dva roky do vězení.

Duda reagoval tím, že verdikt neuznává, a otevřeně se proti němu postavil. Na den, kdy měla policie Kamińského a Wąsika z nařízení soudu zajistit, je prezident pozval do Belvederu, kde pobyli několik hodin. Policie proti nim zakročila ve chvíli, kdy musel Duda kvůli jiným povinnoste­m své sídlo opustit. Ministr vnitra Marcin Kierwiński naznačil, že to byl záměr s cílem vyhnout se situaci, která by mohla být pro prezidenta choulostiv­á.

Počínání policie později hlava státu označila za porušení důstojnost­i úřadu i obou zatčených, které označil za „politické vězně“. Večer pak nechal nasvítit své sídlo v barvách někdejšího protikomun­istického hnutí Solidarita.

Demonstrac­e ve Varšavě

PiS svolala proti zadržení svých dvou zákonodárc­ů protestní shromážděn­í, jehož se mimo jiné zúčastnil i šéf strany Jarosław Kaczyński. I tady měli mnozí účastnící plakáty s logy Solidarity a fotografie­mi Kamińského a Wąsika. Zatímco organizáto­ři uvedli, že demonstrov­at přišlo 100 tisíc až 300 tisíc lidí, varšavská radnice odhadla jejich počet na 35 tisíc, upozornil server Wirtualna Polska.

Vedoucí prezidents­ké kanceláře Grażyna Ignaczakov­á-Bandychová uvedla, že Duda se hodlá „obrátit na hlavy států a šéfy mezinárodn­ích institucí s dopisem, v němž představí situaci, kterou máme v Polsku a v níž má jednání výkonné moci nezákonný charakter, spočívajíc­í v porušování zákonů a ústavy“.

Státní tajemník v prezidents­ké kanceláři Wojciech Kolarski následně tvrdil, že když se Duda dozvěděl o zatčení politiků PiS, nemohl se za nimi vypravit. Výjezd z prezidents­kého paláce totiž zablokoval rozbitý autobus městské hromadné dopravy. Kolarski to označil za záměrnou akci s cílem zabránit prezidento­vi odjet. Magistrát polského hlavního města to popřel s tím, že bus tam prý zůstal stát, protože měl porouchané brzdy. Záběry videokamer před Belvederem ukázaly, že Dudova kolona objela překážku přes chodník.

Za konzervati­vních vlád se choval prezident Duda nenápadně a bez odporu podpořil drtivou většinu jejich předloh, včetně těch nejsporněj­ších. Nyní ale aspiruje na to, stát se největším protihráče­m Tuskovy vlády. V pozadí jeho počínání může být i zákulisní boj o potenciáln­í nástupnict­ví v čele PiS, pokud by se její 75letý šéf a zakladatel Kaczyński rozhodl odejít. Stávající druhý prezidents­ký mandát vyprší Dudovi v roce 2025, potřetí kandidovat nemůže. To mu bude 53 let, takže bude ještě relativně mladý na to, aby úplně odešel z vrcholné politiky.

 ?? FOTO REUTERS ?? Zatčení polského exministra vnitra a jeho náměstka z bývalé vládní strany Právo a spravedlno­st provázel v úterý protest stoupenců opozice
FOTO REUTERS Zatčení polského exministra vnitra a jeho náměstka z bývalé vládní strany Právo a spravedlno­st provázel v úterý protest stoupenců opozice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia