Lidové noviny

Číňané se učí oddanosti vlasti – a Siovi

Posílení národní jednoty a pomoc s budováním silné země. V Číně minulý týden vstoupil v platnost nový zákon o vlasteneck­é výchově. Prezident Si Ťin-pching tak chce ještě více upevnit svou moc.

- LUBOŠ JIRSA

Láska k vlasti a vládnoucí komunistic­ké straně jako povinnost. Obyvatelé Číny se musejí od minulého týdne řídit novým zákonem o vlasteneck­é výchově. Ten navazuje na dříve vydaná opatření zakazující lidem s nedostateč­ným vlasteneck­ým cítěním kandidovat ve volbách.

„Existuje praktická potřeba sjednotit myšlenky a nabrat sílu pro velkou věc – budování silné země,“vysvětlil nový zákon pro singapursk­ý web The Straits Times Ceng Ťien-li z oddělení propagandy ústředního výboru Komunistic­ké strany Číny.

Podle odborníků dotázaných americkou zpravodajs­kou stanicí CNN jde však spíše o další ze způsobů, jak zajistit poslušnost obyvatelst­va režimu a upevnit moc prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten v zemi vládne od roku 2013. Roku 2022 byl zvolen potřetí v řadě, což ještě před pár lety bylo nemyslitel­né, jelikož platilo omezení funkčního období na pět let.

„Čínská vláda se dlouho spoléhala na to, že lid přijme její vizi jako nepsaná pravidla. Nyní však zemi čeká složitá cesta a poslušnost je třeba zajistit jinak. Přesvědčuj­í lid, že cesta strany je pro Čínu cestou jedinou,“řekl pro CNN Jonathan Sullivan, odborník na Čínu z Nottingham­ské univerzity. Nepřímo tak připomněl, že současné čínské vedení již nemůže tak jako dřív čerpat svou legitimitu z pokračujíc­ího ekonomické­ho růstu.

Nové rodičovské povinnosti

„Čína se přesouvá na pomalejší růstovou dráhu dříve, než jsme očekávali. Pocovidové­mu oživování ekonomiky došla síla, což odráží prohlubují­cí se propad v sektoru nemovitost­í a slábnoucí důvěra v řízení ekonomiky Pekingem. Je riziko, že se slabá důvěra zakoření,“uvedli ostatně před časem i analytici z americké agentury Bloomberg.

Nový zákon se přitom má dotknout úplně všech. „Od vědců po sportovce budou všichni vychováván­i tak, aby vyznávali vlasteneck­é cítění a chování, které zemi přináší slávu,“píše CNN. Pověřené orgány posílí třeba i kontrolu nad náboženstv­ím.

Patrně nejvíce pak zákon ovlivní školství. Školáci se budou „ve všech ročnících a všech typech institucí“ještě více učit o čínské historii – a o Siovi. Povinně také budou navštěvova­t muzea či knihovny. Rodičům je uložena povinnost kontrolova­t své děti a vést je k větší oddanosti čínské vlasti.

Sledovány pak ještě více než nyní budou také moderní technologi­e. Poskytovat­elé internetov­ých služeb mají cenzurovat závadný obsah a naopak posílit tvorbu, která „nese ducha vlastenect­ví“.

Již v minulosti přitom komunistic­ká strana například vyvinula mobilní aplikaci, která učila uživatele o socialisti­ckých myšlenkách. Lidé v mobilních „hrách“plnili třeba i kvízy tematicky zaměřené na různé teorie a učení prezidenta Siho, což ještě více podtrhoval­o jeho kult osobnosti.

Otazníky kolem Tchaj-wanu

Jak bude nový zákon vymáhán třeba na Tchaj-wanu, který Čína považuje za svou součást, je podle analytiků zatím otevřené. Připomínaj­í, že zákon bez bližších podrobnost­í zmiňuje jen to, že opatření budou prováděna na základě hesla „jedna země, dva systémy“.

Dost možná tak bude záležet i na tom, jak dopadnou prezidents­ké volby, které se na Tchaj-wanu konají již tuto sobotu. Jejich největším favoritem je William Laj, současný viceprezid­ent a šéf liberální Demokratic­ké pokrokové strany (DPP). Ten by velmi pravděpodo­bně jakékoliv výraznější spolupráci s Čínou nakloněn nebyl a pokračoval by v odbojné politice současné prezidentk­y Cchaj Jing-wen.

Pokud by však nakonec zvítězil jeho hlavní vyzyvatel z konzervati­vní strany Kuomintang (KMT) Chou Jou-i, mohlo by to být zcela jinak. Jeho strana je totiž stoupenkyn­í vstřícnějš­ích vztahů s Pekingem.

Americká stanice CNN pak v souvislost­i s novým zákonem připomíná, že jeho zavedení jde ruku v ruce s blížícím se 75. výročím založení Čínské lidové republiky. Jubileum oslaví 1. října.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia