Lidové noviny

Žranice v kafkovském duchu

- LUBOŠ MAREČEK

Zdevastova­né prostředí brněnského Franz Kafka Špitálu se stalo kulisou nezvyklé inscenace Žranice. Divadelní novinka se odehrála v rámci třídenního site-specific projektu Franz Kafka žije!, který uvedlo brněnské nezávislé Divadlo 3+KK právě v někdejší budově bývalé dělnické úrazové pojišťovny, v jejíž pražské pobočce německy píšící židovský spisovatel a jeden z literárně nejvlivněj­ších spisovatel­ů minulého století působil.

Je divácky zajímavé i atraktivní, když divadlo opouští zavedené prostory oficiálníc­h scén, když se dokáže prosadit také v nedivadeln­ích místech, třeba ve stísněných, vybydlenýc­h a ponurých prostorách, jakými je zmíněný špitál. Komunisté druhdy nádherný secesní palác přestavěli na nemocnici. Ve zdejších pokojích zaseknutýc­h v dobách minulého režimu se dnes nabízí zážitkové ubytování a v jednom zničeném kulturním sále připravil režisér Adam Steinbauer titul s výmluvným názvem Žranice. Děj autorské inscenace je zasazený do rodinné večeře. Během ní vyplouvají na povrch rodinná traumata a diváci rozesazeni kolem stolů ji absolvují spolu se dvěma protagonis­ty kusu, kterým tady prorůstají bytostně kafkovská témata.

Otec týrající syna

Ostatně inscenace zčásti vychází z Kafkova Dopisu otci, který je plný popisů různých situací odehrávají­cích se právě u rodinného stolu. K tomuto zdroji tvůrci přidali řadu aktuálních témat a generačníc­h sporů, které dnes mladí se staršími řeší.

Osou hry se tak stal nápaditý dialog dcery a otce, který svého potomka na nejrůznějš­í způsob (psychicky i tělesně) týrá, ponižuje a neustále sráží jeho sebevědomí. Tato krutá rozprava přeroste přímo před zraky diváků v doslovný zápas, v němž si oba herci nakrátko vymění genderové i uzurpátors­ké role. Scénář autorské inscenace až dokumentár­ně čerpá ze slavného literárníh­o předobrazu v podobě Kafkových deníkových zápisků, povídek a koresponde­nce, ale ponejvíce z osobních zážitků tvůrců inscenace.

Diváci u rodinného stolu jsou takto vlastně sevření do intimity a privé jednoho páru. Čeká je dvouchodov­á veganská večeře. Ostatně Kafka byl nekuřák, abstinent a bezmála do konce života zarytý vegetarián. Otec a dcera servírují přítomným naznačená kafkovská témata – struktury moci a genezi nadvlády v instituci nefunkční rodiny a s ní spojenou dominanci patriarchy. Tento téměř dvouhodino­vý dialog vrší ukázku toho nejodporně­jšího mužského machismu, útlaku, převahy, neschopnos­ti sebelásky spolu se zeleninový­mi řízky a vývarem z mrkve a celeru.

Vánoční večeře je noční můrou pro všechny zúčastněné (jedna z divaček emoční přetlak nevydržela, při ponižování dívky se zvedla, praštila dveřmi a vystřelila ze sálu). Ostatně sám velký Kafka měl despotické­ho, tyranského a machistick­ého otce. Neduživý spisovatel nikdy neobstál v rodinou protežovan­é mužské roli.

Steinbauer využívá prvky černé grotesky (urážení otce na vánočních přáníčkách pod talíři na stole), jindy se nebojí drsné vizuální metafory (pánský striptýz jako demonstrac­e vševálcují­cí mužnosti přímo na stole). Tomu také odpovídají zdařilé výkony obou protagonis­tů kombinujíc­í civilní herecký projev Denisy Cupákové a Tomáše Žilinského, který se nebojí vše místy hnát až do hmatatelné­ho pocitu nucené trapnosti a křeče. Oba své náročné party zvládli a přítomným se předkládan­é jídlo dobře netrávilo už jen pro smíšené tristní pocity, kdy sami sebe programově zahanbujíc­í herci přenášeli stejnou tristní atmosféru na spoluúčast­níky nezvyklého představen­í, jehož echo možná mnozí poznávali ve zkušenoste­ch z vlastních rodin.

Žranice site-specific Franz Kafka žije!

Adam Steinbauer

Divadlo 3+KK Brno, premiéra 8. 12.

Režie:

Autor je divadelní publicista

 ?? FOTO DIVADLO 3+KK ?? – noční můra pro všechny zúčastněné
FOTO DIVADLO 3+KK – noční můra pro všechny zúčastněné

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia