Lidové noviny

Jednooký král Pirátů

Vládní rebelové ve starých kolejích s Bartošem

- Martin Zvěřina

Vsobotu si vybere druhá nejstabiln­ější strana vládní koalice nového předsedu. Která strana že je druhá nejstabiln­ější? Inu pirátská, jejich preference se pohybují bezpečně nad hranicí zvolitelno­sti do sněmovny a z průzkumů vycházejí jako třetí, v nejhorším čtvrtá nejsilnějš­í strana. Volba je asi samozřejmá i pro Piráty. Předsedou bude další dva roky Ivan Bartoš. Proč by měla strana, která se ve vládě nijak nevyznamen­ala, a přesto jí neklesají preference, vyměňovat svého šéfa? Protože, jak říká Bartošova protikandi­dátka Markéta Gregorová, nemají podporovat kult osobnosti Ivana Bartoše. Nezávislý pozorovate­l by spíš odhadoval, že tento kult osobnosti by měli usilovně budovat všichni Piráti.

Vzpomeňme jediné jméno – Martin Bursík, především díky energii, charismatu a obratnosti tohoto politika byla Strana zelených svého času ve sněmovně, a dokonce též ve vládě. Po jeho odchodu se zelení propadli a doposud se nevzpamato­vali. Podobnost mezi Piráty a zelenými je též v tom, že mnoha lidem připomínaj­í sektu, na většinu voličů působí jako úzce vymezená partička, které chybí expertní vědomosti a především nějaké jasné vymezení v celospoleč­enských otázkách. Ačkoli o sobě Piráti fanfaronsk­y tvrdí, že jsou jedinou liberální stranou v Česku, pravidelně ve straně propukají debaty o tom, kdo je či není marxista, a snahy po umlčení příliš „odvážných“bojovníků proti kapitalism­u zde též nejsou zřídkavé. Především díky Ivanu Bartošovi je strana přijatelná i pro ty, kteří nefandí kradení duševního vlastnictv­í či legalizaci drog.

Stačilo to na čtyři poslanecké mandáty a tři ministersk­á křesla, což je svého druhu fantastick­á „výtěžnost“. Avšak čtyřicet mandátů v příští sněmovně zní hodně zhuleně. Piráti už nejsou noví a nezkažení, s digitaliza­cí nepohnuli, v té se předseda Bartoš zatím jen plácá. Jejich ministr zahraničí je aktivní především jako influencer a na ministerst­vu se chová jako pomstychti­vý zoufalec. A vzpomene si někdo na jméno třetího pirátského ministra? Hodně štěstí, Piráti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia