Lidové noviny

Kdo smí do Říše pohádek?

-

Nočník progresivi­smu se převrhl. Článek s tímto titulkem vyšel na maďarském webu Neokohn, který se pod vedením rabína Jonatána Megyeriho věnuje zejména tématům spojeným se židovstvím a Izraelem. Text vypráví o pokrokové ikoně Boldizsáru Nagyovi, autorovi kontroverz­ní knihy pro děti, v níž jsou klasické pohádky přepsány z pohledu sociálních, etnických a sexuálních menšin. Publikace Meseország mindenkié spatřila světlo světa v Maďarsku v roce 2020, česky ji vydali pod názvem Říše pohádek je pro všechny. V tom by ještě potíž nebyla.

Problém s velkým P nastal loni po 7. říjnu, kdy teroristé Hamásu napadli Izrael. Pokrokovým­i kruhy adorovaný Nagy totiž od té doby zejména na sociálních sítích vede štvavou kampaň proti židovskému státu stylem, za který by se nemuseli stydět ani kovaní antisemiti. Jeho aktivismus vyhodil pojistku nejen u všech normálně smýšlející­ch lidí včetně Židů, ale i u malé části progresivi­stů, kteří z něj po vydání knihy vytvořili obraz člověka přebývajíc­ího v nepřístupn­ých morálních výšinách.

Nagy na masakr ze 7. října reagoval sdílením videa palestinsk­ého básníka a propagandi­sty Mohammeda el-Kurda, který říká, že Palestinci jsou mírumilovn­í lidé a násilí použijí jen v reakci na izraelské útoky. Izrael přirovnává k nacistické­mu Německu

a tvrdí, že sionisté krmí svoje vojáky orgány vyřezávaný­mi z těl padlých bojovníků za svobodu Palestiny. Nagy ale i v řadě jiných příspěvků se zápalem sdílí nejhrubší a již mnohokrát vyvrácené lži proti Izraeli. Zveřejňuje vlajku s Davidovou hvězdou a vedle ní symboly hitlerovsk­ého Německa, tvrdí, že vojáci IDF unášejí palestinsk­é děti, nebo jen primitivně štve proti Izraeli, který prý už 75 let provádí genocidu a podobně. Nagy si k Vánocům přál vznik svobodné Palestiny „od řeky k moři“, tedy počítá se zánikem Izraele. Zarážející je, že nesouhlasn­ých komentářů pod jeho texty je jako šafránu.

Co ho vede k takovým projevům? „Jako Rom a gay nemohu mlčet o tom, co se v Gaze děje. Naši romští předkové a bratři z LGBTQ+ komunity nezemřeli spolu se Židy a dalšími během holokaustu proto, abychom nyní, kdy dochází k etnické čistce, mlčeli,“vysvětluje.

Podstata pokrokářsk­é ideologie

Náš hrdina však nebojuje jen se slovy. Je i mužem činu. Odjel do Říma na propalesti­nskou demonstrac­i. „Siamo tutti palestines­i! (Všichni jsme Palestinci – pozn. red.)

Nedokážu popsat pocit, když vedle mne stojí Palestinci, Arabové, Indové, Afričané, buddhisté, staré lesbické páry, mladí queer lidé držící se za ruce, trans dívka pochodujíc­í se svým otcem... Je nás čtyřicet tisíc a tři hodiny skandujeme, že jsme všichni Palestinci,“napsal Nagy, který – jak uvádí reportér Neokohnu – by v „zaostalé“Budapešti, kde podobné demonstrac­e úřady nepovolily, nemohl něco takového zažít. Nagy se však obul i do řady liberálníc­h osobností z kulturní sféry, které podporují Izrael. Tvrdě najel do známých židovských gay celebrit, jakými jsou například herec Noah Schnapp či influencer Kristóf Steiner, který se zajímá o chasidismu­s, ale i do spisovatel­ů jako Krisztián Nyáry či László Krasznahor­kai, jenž byl prý loni mezi kandidáty na Nobelovu cenu. „S vámi už nikdy nebudu spolupraco­vat,“vzkázal jim.

Jeho kalvárie však měla i jedno komické zastavení, když ho budapešťsk­á skupina feministic­kých umělkyň Szomjas Oázis (Žíznivá oáza), kterou Nagy dříve vychvalova­l, vyloučila z řad příznivců. Spisovatel­ka Zsuzsa Bruria Forgácsová mu totiž napsala, že by se měl radši podívat na činy teroristů, ne naskakovat na fake news o počtu palestinsk­ých obětí a podobně. „Dívám se na svoji knihovnu a přemýšlím, o kom ještě zjistím, že je nacionalis­tický sionista. Maďarská literární scéna je děsivá,“reagoval rozčilený Nagy.

Jeho příběh je poučný, odhalil totiž podstatu pokrokářsk­é ideologie, která na Západě už téměř ovládla nejen justici, školství, akademicko­u, kulturní a neziskovou sféru, ale i politiku. Toto nové náboženstv­í, stejně jako katolická církev či komunistic­ké strany, vyžaduje, že dogmata je třeba přijmout jako celek, jinak přichází vyloučení a trest. Progresivi­smus funguje jako balíček: ochrana klimatu, podpora migrace, boj za práva LGBTQ+ lidí, Black Lives Matter, Fuck Trump, Free Palestine a podobně. Děti už ví, že až půjdou demonstrov­at proti umělohmotn­ým brčkům, musí zároveň nadávat i na Izrael. Protože jim bylo implantová­no, že do říše pohádek mohou vstoupit všichni. Kromě Židů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia