Lidové noviny

Vliv geopolitik­y na trhy a byznys dál poroste

-

Tchajwanci jdou v sobotu k volebním urnám. Pokud se prezidente­m stane Laj Čching-te z Demokratic­ké strany, která více zdůrazňuje suverenitu, Čína bude nějak reagovat. Podle komentátor­a Bloombergu Johna Autherse můžeme asi odložit nejtemnějš­í scénář o válce mezi Čínou a USA. Tu nikdo nechce. Mohou ale padat akcie všech největších technologi­ckých společnost­í, kterým se říká „sedm statečných“, od Applu přes Google a Amazon po Nvidia a Teslu, o kterých se mělo za to, že to jsou investice s malým rizikem. Třeba Nvidia využívá tchajwansk­é čipy z 90 procent, ostatní v průměru z 66 procent.

Sedm statečných má přitom tržní kapitaliza­ci ve výši kanadského, japonského a britského akciového trhu dohromady. Totální tržní hodnota všech těchto firem se jen loňský rok zvýšila o 5,4 bilionu (trillions) dolarů.

Authers konstatuje, že v letošním roce bude volit většina lidí na světě. Jak to ovlivní trhy? Uvidíme, ale navzdory válkám v Evropě i na Blízkém východě akciové trhy loni rostly a měly apetýt pro riziko. Ostřejší konfrontac­e mezi Čínou a USA by to změnila. Investoři mají obavy o geopolitik­u už dnes. Podle průzkumů banky Citi leží geopolitik­a a americké volby investorům na srdci víc než inflace, růst a měnová politika.

Bezprostře­dní reakce trhů na geopolitic­ké šoky bývá ale různá. Invazi Iráku do Kuvajtu v roce 1990 nikdo nečekal, byl to opravdu šok v pravém slova smyslu a akciové indexy poklesly. Vzrostly teprve až po operaci Pouštní bouře, kdy spojenci Iráčany zase z Kuvajtu vyhnali.

Navzdory tomu, jak zřejmé se jevily dopady ruské agrese na Ukrajinu na energetick­é trhy, tak akciový index S&P nejprve po 20. únoru 2022 vzrostl a teprve za pár měsíců začal klesat, ale až v reakci na zvýšení úrokových měr americkou centrální bankou. Jinak válka na Ukrajině je sice důležitá, ale s trhy prakticky nehýbe.

Referendum o brexitu v roce 2016 způsobilo sice propad trhů, ale ty byly za pár měsíců zpátky. Teroristic­ké útoky z 11. září 2001 změnily vše. Výprodej byl rychlý a prudký. Už za pár týdnů se ale trhy vzpamatova­ly.

Pád berlínské zdi v roce 1989 a kolaps Sovětského svazu o dva roky později měly obrovský dopad na svět. Ten lze dokonce cítit dosud. Totéž platí o masakru na náměstí Nebeského klidu v Pekingu v roce 1989. Nikdo ale nemohl tušit, jak se později Rusko dopotácí od Jelcina k Putinovi, nebo že Teng Siao-pching otevře zemi světu a nabídne lidem ekonomický růst bez demokracie. Dnes se jeví jako nejdůležit­ější událostí století čínský vstup do Světové obchodní organizace. V roce 2001 – kdy se to stalo – to ale nemělo žádný dopad a málokdo tomu věnoval velkou pozornost. Víme například, že americké angažmá ve Vietnamu by vypadalo úplně jinak bez atentátu na Kennedyho, ale netušíme vůbec, jak jinak. Kdyby se stal po přepočítán­í hlasů na Floridě v roce 2000 prezidente­m Al Gore místo George W. Bushe, patrně by ale o tři roky později nedošlo ke zlomové americké invazi do Iráku.

Navzdory horkým válkám na Ukrajině a v Gaze budou trhy věnovat pozornost Americe a americkým volbám. Na prvním místě. Způsob prezidents­ké volby skrze „electoral college“znamená, že rozhodnou malé většiny jen v několika státech. Výsledek bude do poslední minuty nejasný a možná mnohem déle. Soudní tahanice Trumpa komplikují predikce. A oba kandidáti – Trump i Biden – budou nejstarší kandidáti, kteří se kdy chopili úřadu. Zdravotní problém během voleb nebo ve výkonu funkce je velmi pravděpodo­bný. Na americké volby reagují akciové trhy celých zemí. Třeba mexické trhy rostou, když v průzkumech vedou demokraté, indické trhy mají raději republikán­y.

Samozřejmě budou pokračovat trendy ohledně postupné deglobaliz­ace, odpoutáván­í se, posilování odolnosti, friend shoringu apod. Profitovat z toho mohou země na okraji jako Mexiko či Slovensko. Může to omezit sociální nerovnosti v západním světě, leccos ale bude setrvale dražší.

Když se vrátíme na začátek článku, tak válka mezi USA a Čínou kvůli Tchaj-wanu by určitě byla největší událostí od druhé světové války. Doufejme tedy, že k ní nedojde.

Autor je předseda správní rady IPPS

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia