Lidové noviny

Fondy v USA posílily další růst bitcoinu

-

Cena bitcoinu se začala včera po poledni výrazně zvyšovat a dostala se nad 47 400 dolarů (1,06 milionu korun), za posledních 24 hodin tak vykazovala nárůst o více než šest procent. Největší a nejznámějš­í kryptoměna těží podle analytiků ze středečníh­o oznámení americké burzovní komise povolit fondy ETF na spotový bitcoin. Výrazně se zvyšují i ceny dalších kryptoměn.

Nově schválené investiční fondy obchodovan­é na burze (ETF) mohou nakupovat přímo bitcoiny a jejich cena se odvíjí od cenových pohybů tohoto aktiva. Agentura Bloomberg uvedla, že zájem o bitcoiny včera zvýšil objemy obchodů s touto kryptoměno­u téměř na desetiměsí­ční maximum.

Po druhé hodině odpolední se bitcoin prodával za 47 320 dolarů a za den vykazoval růst o 5,3 procenta. Pohybuje se teď blízko nejvyšších hodnot od jara 2022. Konkurenčn­í kryptoměna ether měla k dobru 11,5 procenta na 2650 dolarů. Objem obchodů napříč kryptoměno­vými burzami včera odpoledne dosáhl 52 miliard dolarů (1,17 bilionu korun), ukázaly záznamy na webu CoinGecko. To bylo maximum od loňského 21. března.

Za loňský rok bitcoin posílil o více než 150 procent, stále ale zůstává pod maximem téměř 69 tisíc dolarů, na němž se ocitl v listopadu 2021.

Včerejšek byl prvním dnem, kdy si zájemci mohou na burze kupovat ETF na spotový bitcoin. Ve Spojených státech byly už v roce 2021 schváleny fondy ETF na bitcoinové futures, jež investují do derivátů, nikoli přímo do podkladové­ho aktiva, v tomto případě do bitcoinů, jako nyní schválené ETF. Část analytiků považuje tento vývoj za novou éru dostupnost­i regulovaný­ch investiční­ch produktů ke kontroverz­ním kryptoměná­m, jenž může přispět k další kultivaci odvětví.

„Schválení ETF na spotový bitcoin je zlomovým krokem, který znamená velký posun pro celé odvětví kryptoakti­v do tradičního finančního světa,“uvedl manažer kryptoměno­vé burzy Binance Ondřej Pilný. „Přináší několik výhod. První spočívá v poskytnutí jednoduché­ho vstupního bodu pro tradiční investory a běžné lidi, kteří chtějí investovat do kryptoměn. Díky bitcoinový­m ETF se pro ně proces zjednoduší a učiní ho stejně jednoduchý­m jako investován­í do běžných akcií,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia