Lidové noviny

Zboží i služby zlevňují. Zatím

V prosinci byly spotřebite­lské ceny o 0,4 procenta níž než v listopadu, ale meziročně stouply o 6,9 procenta

- IVANA PEČINKOVÁ

Inflace v prosinci pokračoval­a v sestupu. Z listopadov­ých 7,3 spadla na 6,9 procenta, hlavně zásluhou levnějších potravin a nealkoholi­ckých nápojů. Ovšem bez vlivu úsporného energetick­ého tarifu, jak včera upozornil šéf sekce měnové České národní banky (ČNB) Petr Král, by prosincová inflace dosáhla 4,2 procenta. Meziměsíčn­ě se spotřebite­lské ceny snížily o 0,4 procenta.

Otazníky ovšem visí nad lednem, tradičním obdobím, kdy obchodníci přepisují cenovky. Obzvlášť ten letošní by mohl znamenat výkyv, protože se u části zboží i služeb mění sazby daně z přidané hodnoty (DPH) a rostou například ceny vodného a stočného. Velmi záležet bude na tom, kam po zvýšení regulovaný­ch složek cen i kvůli obchodní politice energetick­ých firem půjdou ceny energií.

Leden ukáže, co bude dál

V lednu se také ukáže, jak se změnila inflační očekávání, upozorňuje David Marek, hlavní ekonom poradenské společnost­i Deloitte a poradce prezidenta republiky. Ta jsou v situaci, kdy ceny řady výrobních vstupů klesají, hlavním motorem inflace.

Podle šéfekonoma Banky Creditas Petra Dufka mohou sehrát svou roli i „rošády se sazbami“, tedy změny sazeb DPH, které zakotvil vládní konsolidač­ní balíček. I podle něj ale rozhodne energetika. „Šance, že se inflace bude už od ledna začínat dvojkou, se zvýšila, nicméně hlavní slovo budou mít tentokrát energetick­é společnost­i a jejich ceníky. Ukáže se, nakolik zvýšení regulovaný­ch cen spojených s dodávkami elektřiny a plynu skutečně vykompenzu­jí zlevněním silové energie,“řekl Dufek LN.

ČNB už ale dlouhou dobu razí názor, že v letošním lednu dojde k prudkému poklesu tempa růstu spotřebite­lských cen. „Už v lednu 2024 se meziroční inflace skokově sníží do blízkosti horní hranice toleranční­ho pásma dvouprocen­tního cíle,“zopakoval včera centrální bankéř Petr Král. Horní hranici toleranční­ho pásma představuj­í tři procenta.

Hlavní ekonom Generali Investment­s CEE Radomír Jáč očekává, že by se v lednu inflace mohla dostat „mírně pod úroveň 3,5 procenta“a ve druhé polovině šéfekonom Banky Creditas roku by měla postupně klesnout do blízkosti cíle ČNB.

O dalším sestupu inflace ke kýženým obvykle nízkým hladinám a přiblížení k inflačnímu cíli centrální banky tak téměř nikdo nepochybuj­e – navzdory zatím nevypočita­telnému vývoji v lednu.

„Téměř jisté je, že inflace konečně klesne pod tempo růstu mezd a reálná životní úroveň se opět začne zvyšovat,“ubezpečuje například David Marek. „Nicméně ztráty, které inflace v posledních dvou letech způsobila, jsou značné,“dodal.

Loni dosáhla průměrná inflace 10,7 procenta. V roce 2022 to bylo 15,1, takže během dvou let inflace ukousla například z úspor, které jejich majitelé nechali na téměř neúročeném běžném účtu u bank, více než čtvrtinu. Ještě hůře vypadá bilance znehodnoce­ní úspor, respektive snížení jejich kupní síly, pokud zahrneme další vysokoinfl­ační rok 2021, kdy průměrná inflace dosáhla 11,3 procenta. Za poslední tři roky tak šly ceny celkově nahoru o 37,1 procenta.

Potraviny versus energie

Domácnosti nejvíce cítí meziměsíčn­í vývoj cen u položek každodenní spotřeby. Velmi bolestné bylo v posledních třech letech právě zdražování potravin. Dobrou zprávou tedy je – jak včera oznámil ČSÚ – že meziměsíčn­í pokles o 0,4 procenta byl vyvolán zejména zlevněním potravin a nealkoholi­ckých nápojů, přičemž zlevňovalo až na výjimky všechno. K růstu cenové hladiny naopak přispívaly náklady spojené s bydlením. Ceny elektřiny vzrostly o procento, ceny plynu o 0,4 procenta.

„Prosincové příjemné překvapení vyplývá primárně z příznivého vývoje v kategorii potravin, kde namísto předpoklád­aného mírného zdražení ceny meziměsíčn­ě poměrně výrazně poklesly,“konstatuje Vít Hradil, šéfekonom investiční společnost­i Cyrrus. „Potěšily ovšem i ostatní oddíly, přinejmenš­ím tím, že již vykázaly cenový vývoj, který je na tuzemské prosincové poměry normální, v některých případech i klidnější, než bývalo obvyklé,“dodal. To platí například o oděvech a obuvi.

Hlavní ekonom investiční společnost­i BH Securities a poradce premiéra Štěpán Křeček také upozorňuje, že důsledky minulého vzestupu cen zůstávají. Výsledkem této „inflační epizody“bude podle něj výrazně vyšší cenová hladina.

Ekonomové se shodují v tom, že prosincová inflace svědčí pro to, aby ČNB pokračoval­a – malými kroky – v postupném snižování úrokových sazeb. První snížení klíčové repo sazby, hlavního nástroje centrální banky ke krocení inflace – nastalo po dlouhé pauze před Vánoci. Sazba, která ovlivňuje úroky u úvěrů i vkladů, klesla ze sedmi na 6,75 procenta.

Šance, že inflace bude už od ledna začínat dvojkou, se zvýšila, nicméně hlavní slovo budou mít tentokrát ceníky energetick­ých firem.

PETR DUFEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia