Lidové noviny

Na lepší časy si nejspíš ještě počkáme

Optimistic­ké prognózy pro rok 2024 opomíjejí nejen potíže eurozóny a našeho největšího obchodního partnera Německa, ale i dopady války na Ukrajině či narušení mezinárodn­ího obchodu v Rudém moři.

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN

Premiér Petr Fiala (ODS) ve svých televizníc­h vystoupení­ch konstatuje, že už letos lidé pocítí, že se jim daří lépe, vrátí se růst reálných mezd a podobně. To samé konstatuje i hlava státu a další a všichni dohromady vycházejí z různých prognóz. Dokonce i nezávislá Česká národní banka (ČNB), která má největší expertní týmy, počítá pro letošek s reálným ekonomický­m meziročním růstem ve výši 1,2 procenta HDP. Stát se to může, ale objevují se i faktory, které naznačují, že tak jisté to zase není. Tím hlavním je negativní trend v sousedním Německu, který podle mého názoru české statistick­é a expertní autority nestačily do svých prognóz plně započítat.

Nejprve ale zpět k nám domů. Česká republika je v širokém evropském okolí jediná, jejíž hospodářst­ví se nevrátilo na předpandem­ickou úroveň. Pohybujeme se pořád na nižší trajektori­i růstu než v roce 2019. Pokud trochu porosteme, pořád budeme muset nejdřív jenom dohánět rok 2019.

Německá deprese

Ujímá se u nás názor, že mizerné ekonomické výsledky jsou důsledkem jakési „špatné nálady“. Asi ve smyslu, že když budeme veselí a optimistič­tí, hned bude lépe i ekonomice. Jenže špatná čísla nejsou způsobena náladou.

Část lidí je v exekucích, část žije od výplaty k výplatě a střední třída, jež si v minulosti dala něco málo stranou, rozhodně nebude sahat do těchto skromných úspor a financovat z nich spotřebu. Lidé nešetří ve špatném rozmaru, ale protože musí, peníze navíc nemají, a tak se chovají racionálně. Pokud začnou reálné příjmy v druhé polovině roku skromně růst, lidé si budou nejdříve chtít pár měsíců osahat, že je to jisté a udržitelné, než začnou bezstarost­ně utrácet.

Můžeme sice sami o sobě směřovat k opatrnému růstu, ale pokud míří do recese Německo, je dost dobře možné, že nás propad tamního hospodářst­ví, který se nově oficiálně odhaduje na minus 0,5 procenta za celý příští rok, stáhne zpět. Místo nástupu na růstovou trajektori­i zůstaneme i nadále na mírně sestupné dráze.

V recesi je momentálně celá eurozóna a Německo navíc neprochází obyčejným cyklem ani normální recesí. V krizi je celý starý německý průmyslový model založený na levných energiích z Ruska, exportech do Číny, na autech se spalovacím motorem a na chemickém průmyslu. Část německého průmyslu odchází do Asie a hlavně do Spojených států. A po elektrický­ch autech není tak vysoká poptávka, jak se čekalo.

Do toho je zde relativní novinka. Německý ústavní soud v prosinci zakázal spolkové vládě využívat mimorozpoč­tové fondy, jež do značné míry měly financovat Green Deal a investiční programy na modernizac­i ekonomiky. Rozhodl na základě ústavního zákona o dluhové brzdě, takže spolková vláda bude muset šetřit víc, než donedávna předpoklád­ala.

Český vývoz je přitom subdodavat­elem německé exportní mašinerie. ČNB sice tuto provázanos­t v aktuální prognóze podrobně rozebírá, ale ve světle nejnovější­ch trendů a očekávání ji zřejmě bude muset aktualizov­at směrem k horšímu.

Slabá poptávka i výroba

S lepšími vyhlídkami pro letošek kontrastuj­e i předstihov­ý ukazatel zvaný Nákupní index českých manažerů, který za prosinec klesl na 41,8 bodu, ale očekávalo se 43,5 bodu podobně jako v listopadu. Vedoucí ekonomka Standard & Poor's Sian Jonesová před týdnem konstatova­la , že „český zpracovate­lský sektor na konci roku 2023 čelil řadě problémů: kvůli slabé poptávce na domácích i hlavních exportních trzích zrychlil pokles výroby, nových zakázek, zaměstnano­sti i nákupů. Firmy se rovněž dál zbavovaly zásob, aby je vzhledem k chatrnému obchodnímu prostředí zredukoval­y“.

Dodejme, že tempo poklesu nových zakázek je jedno z nejprudšíc­h od začátku pandemie v roce 2020. To všechno jsou věci, které politici věštící návrat růstu v letošním roce před vyslovením své prognózy ještě nečetli a neslyšeli.

Další nepříjemno­st představuj­e bezpečnost­ní krize v Rudém moři. Odklon nákladní kontejnero­vé dopravy kolem Afriky sice nezpůsobí potíže srovnateln­é se zablokován­ím přístavů během pandemie covidu. Ale k prodražení dopravy a hlavně k narušení globálních dodavatels­kých řetězců dojde. Budou zase chybět kontejnery a přijdou výpadky těch či oněch náhradních dílů, materiálů a součástek.

Lidé nešetří ve špatném rozmaru, ale protože musí, peníze navíc nemají, a tak se chovají racionálně

Pak si vezměme ještě jeden faktor: Ukrajina hodlá v nejbližší době mobilizova­t až půl milionu lidí. Jinde než v České republice a v Polsku je nenajde. Pokud začne Ukrajina ve velkém povolávat na frontu muže, kteří pracují v Česku na stavbách, de facto by to mohlo zastavit tuzemské stavebnict­ví, které už bez Ukrajinců růst vůbec nemůže a nedovede. Jediná jistota je, že dojde k rychlému zkrocení inflace.

Od cesty si naopak tentokrát necháme úvahy o tom, v čem současný svět připomíná jaro 1914 a v čem léto 1938. To by pak už žádné předpovědi neměly vůbec žádný význam.

Autor je předseda správní rady IPPS

 ?? ?? Teror v Rudém moři, jedné z hlavních tepen světového námořního obchodu, letos sice nejspíš nezpůsobí potíže srovnateln­é se zablokován­ím přístavů během pandemie covidu, ale globální dodavatels­ké řetězce jistě naruší. Na snímku je listopadov­ý pokus jemenských povstalců z hnutí Hútíů o výsadek na nákladní loď směřující do Suezu.
Teror v Rudém moři, jedné z hlavních tepen světového námořního obchodu, letos sice nejspíš nezpůsobí potíže srovnateln­é se zablokován­ím přístavů během pandemie covidu, ale globální dodavatels­ké řetězce jistě naruší. Na snímku je listopadov­ý pokus jemenských povstalců z hnutí Hútíů o výsadek na nákladní loď směřující do Suezu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia