Lidové noviny

V boji za svobodu i studenty

- MILAN VOTAVA

Naším úkolem bylo mluvit nejen za českoslove­nské studenty, kteří byli v armádě, ale za všechny, kdo byli nacisty vězněni a brutálně umlčeni. Chtěli jsme přispět k mobilizaci světového veřejného mínění,“uvedl ve své autobiogra­fii Útěk do Anglie významný studentský aktivista a odbojář plukovník ve výslužbě MUDr. Karel Antonín Macháček.

KALENDÁŘ HRDINŮ

Narodil se 11. ledna 1916 v Brandýse nad Labem. Po obecné škole nastoupil na osmileté gymnázium v Kyjově, které zdárně zakončil maturitní zkouškou v roce 1934. Následně zahájil studium na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně, kde se výrazným způsobem angažoval ve Svazu českoslove­nského studenstva. I z tohoto důvodu velmi intenzivně vnímal zhoršující se poměry po vyhlášení protektorá­tu Čechy a Morava v březnu 1939. Vyvrcholen­ím

represe vůči vysokoškol­ským studentům bylo uzavření českých univerzit dne 17. listopadu téhož roku, které představov­alo reakci na události spojené s připomínko­u vzniku samostatné­ho Českoslove­nska. Jako studentský funkcionář jen se štěstím unikl hromadnému zatýkání, které postihlo jeho kolegy. Právě tyto momenty jej vedly k rozhodnutí opustit rodnou zem a připojit se k tvořícímu se zahraniční­mu protinacis­tickému odboji.

S dlouholetý­m kamarádem a spolužákem Janem Kudrnou utekli těsně před vánočními svátky takzvanou balkánskou cestou přes Slovensko, Maďarsko, Jugoslávii, Libanon až do jihofranco­uzské Marseille, kde byli začátkem února 1940 odvedeni do českoslove­nské branné moci a zařazeni k jízdní eskadroně Smíšeného přezvědnéh­o oddílu v La Palme. Napadení Francie nacistický­m Německem v květnu 1940 vzbuzovalo u příslušník­ů této elitní jednotky naději na frontové nasazení a účast v přímých bojích proti nepříteli. Kýžený povel k odjezdu však nepřišel. Již v červnu se situace ale natolik zhoršila, že došlo k evakuaci části vojáků lodními transporty do Velké Británie.

V zemi hrdého Albionu zpočátku sloužil jako sanitář u brigádní ambulance českoslove­nského vojska a při tom se spolu s dalšími bývalými vysokoškol­áky zasadil o založení Ústředního svazu českoslove­nského studenstva, kde zastával funkci místopředs­edy. S jeho značným osobním přičiněním se podařilo zajistit pokračován­í a dokončení studia vojenských mediků na britských univerzitá­ch a zvláště dosáhnout uznání 17. listopadu jako Mezinárodn­ího dne studenstva. Sám v červenci 1943 odpromoval v Oxfordu, ještě předtím se ale vrátil jako šéflékař k Českoslove­nské smíšené brigádě. V nadcházejí­cím roce byl přemístěn k britskému Královském­u letectvu a až do konce války sloužil jako zdravotní důstojník na různých místech.

V osvobozené vlasti i nadále setrval u letectva a stoupal hodnostním systémem armády. Do té doby idylický život však přerušil komunistic­ký převrat v únoru 1948. Nejdříve do bezpečí odeslal svou manželku a syna, později sám ilegálně utekl přes Německo do Anglie. Tam se kromě práce lékaře zásadně podílel na fungování krajanskýc­h veteránský­ch spolků. Za celoživotn­í přínos se mu dostalo řady vysokých ocenění a uznání.

Karel Antonín Macháček zemřel 4. července 2005.

 ?? FOTO VHÚ ?? Karel Antonín Macháček učinil 17. listopad mezinárodn­ím
FOTO VHÚ Karel Antonín Macháček učinil 17. listopad mezinárodn­ím
 ?? ?? Seriál vzniká ve spolupráci s VHÚ Praha, vychází každý pátek
Seriál vzniká ve spolupráci s VHÚ Praha, vychází každý pátek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia