Lidové noviny

„Měkčeji u zbraní? To je špatně“

Ministr vnitra odmítá návrhy na zmírnění zbraňového zákona. Obchodníci by měli hlásit podezřelé nákupy.

- HYNEK PAŠTĚKA

Jakékoli zmírnění nového zákona o zbraních a střelivu, který ve sněmovně čeká na schválení v takzvaném třetím čtení, v pátek razantně odmítl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Řekl to, když na tiskové konferenci shrnoval dosavadní dění ohledně prosincové tragické střelby na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Zdůraznil také, že některá ustanovení, jež mají být součástí nové legislativ­y, chce zavést už před vstupem zákona v platnost – to má nastat v roce 2026. Stát se tak má skrze novelu stávající legislativ­y schválenou ve zrychleném procesu.

Ještě před tragédií, ke které došlo v centru Prahy 21. prosince, byly k návrhu nového zákona o zbraních a střelivu v Poslanecké sněmovně podány pozměňovac­í návrhy. Některé měly zmírňovat ustanovení, jímž se rozšiřují možnosti policie zajistit zbraň jejímu držiteli. „Mimo jiné na základě zjištění významného bezpečnost­ního rizika například ze strany policie či zpravodajs­kých služeb. Takovou informaci může policie obdržet i od veřejnosti či z okolí dotyčné osoby,“upřesnil Rakušan s tím, že resort vnitra se coby předkladat­el návrhu staví zásadně proti změkčování zákona. Ono bezpečnost­ní riziko v tomto případě mohou znamenat například nenávistné komentáře na internetu či náhlé zhoršení zdravotní způsobilos­ti. Nový zákon také zpřísní posuzování tzv. spolehlivo­sti žadatele nebo držitele zbrojního průkazu; podle Rakušana se mají důsledněji posuzovat veškeré „trestní odklony“.

Nová regule současně přinese také zkrácení periody pro přezkum zdravotní způsobilos­ti držitelů zbraní – z deseti na pět let – a v případě pochybnost­í možnost nařízení takové prohlídky kdykoliv.

Čeká se na nový registr

„Zpřísňuje se i nakládání s některými součástmi zbraní, mimo jiné s velkokapac­itními zásobníky či s polotovary zneužiteln­ými pro jejich nelegální výrobu, a přístup k dosud méně přísně regulovaný­m zbraním,“sdělil už dříve LN Raku- šan. U významné části těchto zbraní, jako jsou třeba perkusní, bude podle něj prováděn bezpečnost­ní screening předtím, než si je bude moci zájemce opatřit, takzvané flobertky si už nebude možné pořídit bez zbrojního oprávnění vůbec.

„Na rovinu ale říkám, že žádné zpřísnění zbraňové legislativ­y nedokáže – bohužel – zcela eliminovat

riziko takového útoku, jakého jsme byli svědky na filozofick­é fakultě,“upozornil Rakušan.

Nový zákon má vstoupit v platnost až s příchodem roku 2026. „Důvodem je nutnost vysoutěžit dodavatele centrálníh­o registru zbraní a registr pak důkladně otestovat, aby vše právě v takto citlivém případě fungovalo tak, jak

má,“řekl LN zpravodaj zákona, poslanec Petr Letocha (STAN). I proto má ve sněmovně vzniknout pracovní skupina složená z poslanců a zástupců odborné veřejnosti, jež připraví novelu stávajícíh­o zákona a některá ustanovení do něj zahrne. Má jít o to, aby prodejci zbraní měli povinnost hlásit podezřelé pokusy o nákup zbraní či střeliva, Přesnou definici takové transakce ale návrh zákona neuvádí.

„Nový zákon připravova­li legislativ­ci z ministerst­va vnitra a důvod, proč onu definici neuvedli přesněji, neznám. Podezřelé jednání bych za sebe definoval tak, že k prodejci přijde někdo, chce nějaké komodity mnohem víc, než kolik jí obchodník běžně prodává. Případně se dotyčná osoba chová nestandard­ně,“upřesnil Letocha s tím, že porušení povinnosti oznámení při podezření má být postihován­o pokutou až 50 tisíc korun, případně i ztrátou zbrojní licence.

Viceprezid­ent sdružení na ochranu práv majitelů zbraní LEX Jakub Smetánka uvedl, že obchodníci v oboru zbraní a střeliva už v minulosti dobrovolně hlásili policii takové transakce, jež považovali za podezřelé. Zpravidla se jednalo o pokusy o nelegální nákupy zbraní a střeliva či o pokusy o korupci – a policie vždy obratem konala.

Jinou otázku dle Smetánky představuj­e případné dobrovolné či povinné hlášení legálních nákupů větších objemů zbraní nebo střeliva. Obchodník podle něj totiž nevidí, zda si ten den dotyčný nakupující nenakoupil již někde jinde. „Tyto informace mají být přístupné pouze policii v rámci Centrálníh­o registru zbraní, a ne třetím osobám. Tedy je otázkou, zda má obchodník hlásit nákup například vyššího množství zbraní či střeliva, když zákazník může takový nákup realizovat ve třech na sobě nezávislýc­h prodejnách,“řekl LN Smetánka.

Další zádrhel podle něj představuj­e fakt, že pokud obchodník dá množstevní slevu na střelivo, není neobvyklé, že si střelec koupí roční zásobu v jednotkách tisíců nábojů či se například skupina sportovníc­h střelců složí na hromadný nákup deseti tisíc nábojů. „Tedy toto opatření by mohlo být realizován­o spíše vhodným analytický­m nástrojem policie, která má v přímé správě Centrální registr zbraní a konkrétním­i daty o transferec­h disponuje,“vysvětlil Smetánka.

Na testy povinně

Další věcí, ke které je podle Rakušana potřeba otevřít diskusi, je povinné specializo­vané lékařské vyšetření obsahující i psychologi­cké posouzení daného žadatele o zbrojní průkaz. „Je pravda, že jsme u kulatého stolu slyšeli o nedostatku klinických psychologů a že aplikace takového ustanovení není úplně jednoduchá. My ovšem chceme, aby novela obsahovala možnost vládě vydat nařízení, které bude takové vyšetření udávat jako povinnost,“řekl Rakušan.

Podle poslance Letochy se zatím jako nejpravděp­odobnější možnost jeví ta, že by případná povinná vyšetření prováděli právě kliničtí psychologo­vé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia