Lidové noviny

Rodiče se přihlášek na SŠ bojí

-

„Systém je zatím ve zkušební verzi, pro střední školy bude zprovozněn teprve po 15. lednu,“sdělil LN Štefan Klíma, ředitel mladoboles­lavské Střední pedagogick­é školy a Střední odborné školy služeb.

Uchazeči jsou dle Klímy velmi nervózní, protože systém ještě nikdo opravdu nezná. „Věřím ale, že základní školy – zejména jejich výchovní poradci – lidem pomohou. U nás jsme uchazečům a jejich rodičů nabídli nejen den otevřených dveří, ale i telefonick­é konzultace. Nemusejí tedy nikam jezdit, jen v daném čase zavolají do naší školy a my jim poradíme se vším, co půjde,“doplnil ředitel mladoboles­lavské Střední pedagogick­é školy a Střední odborné školy služeb s tím, že o tyto konzultace je obrovský zájem.

Byť některé základní školy pomocnou ruku zatím svým žákům a jejich rodičům příliš nepodávají, jinde se jejich vedení pokusilo ponořit i do toho mála informací, které měli k dispozici.

„Počáteční informace byly nejasné, nebylo jich dostatek a spíš jsme byli rozpačití. Ještě v listopadu byly informace sporadické. Navíc přihlášky na talentové zkoušky probíhaly dle původního systému, včetně zápisového lístku, který se nyní už nevyužije,“uvedl pro LN Petr Punčochář, ředitel brněnské ZŠ Svážná. Jeho zástupkyně a nadto výchovná poradkyně Ilona Čechová LN potvrdila, že od prosince probíhaly v krajích semináře ministerst­va školství, kde byly jednotlivé následujíc­í kroky vysvětleny a rozebrány. Zatím pouze v teoretické rovině, poněvadž ještě nebyly k dispozici nové formuláře. Ty byly zveřejněny první lednový týden a 8. ledna byly školám zaslány datovou schránkou podrobné informace i s formuláři.

Pro informace na web

„Společně s formuláři jsme obdrželi informační letáky pro rodiče a poučení, jak komunikova­t s rodiči. Všechny tyto informace jsme zveřejnili na webu a připravili pro rodiče schůzku. V současnost­i tak máme dostatek informací, teprve později si ověříme fungování systému, spolehlivo­st a smysluplno­st,“podotkla Čechová.

V tu doufá i ředitel pražské ZŠ Kuncova Pavel Petrnoušek. „Vítáme odbourání administra­tivní zátěže, již dříve představov­alo potvrzován­í každé přihlášky, kontrola údajů, kódů oborů, adres škol, známek, průměrů a evidence přihlášek a dále potvrzován­í dalších přihlášek, pokud se žák na první ani druhou školu nedostal,“řekl. Sám prý zatím neeviduje žádný dotaz rodičů, že by nevěděli, jak postupovat při podání přihlášky.

Vše je podle něho velmi dobře popsáno a vysvětleno na informační­m portálu na webové adrese Prihlaskyn­astredni.cz. Rodiče na něm naleznou vše potřebné, mohou se podívat i na instruktáž­ní videa, ta jim například ukážou, jak

bude vypadat sestavován­í žebříčku preferovan­ých škol uchazečem, potvrdila LN mluvčí resortu školství Tereza Fojtová. Zároveň je z webu „cesta“na přihlašova­cí systém Dipsy.cz, který čeká na své spuštění. Ne všichni rodiče ale mají snadný přístup na web či se v online prostředí umí pohybovat. Zejména děti ze sociálně slabších rodin budou mít cestu k informacím opět ztíženou, zní ze škol.

Ačkoli ředitelé základních škol si od nového systému slibují úbytek administra­tivní zátěže, jejich kolegové na středních školách se obávají opaku.

„Trojí možnost podání přihlášek enormně zatíží administra­tivu středních škol. Systém je nesmyslně komplikova­ný a dle mého názoru si s ním nebude řada lidí vědět rady,“uvedl Klíma. Vše šlo podle něho vyřešit daleko jednodušší­m systémem, data by se mohla nahrávat rovnou ze školních matrik. Rodiče s žáky devátých ročníků by pouze své základní škole předali názvy tří středních škol a čísla oborů, které si vybrali. A matrika základní školy by předala data elektronic­ky středním školám a aplikaci Cermatu. „Jak jednoduché, jak prosté, jak nenáročné na administra­tivu. A hlavně by to byl srozumitel­ný systém pro obyčejné a obyčejnějš­í rodiny,“zdůraznil Klíma.

Byť si ředitelé základních škol od nového systému slibují úbytek administra­tivy, jejich kolegové na středních školách se obávají opaku

Druhý problém vidí ředitel mladoboles­lavské SŠ v tom, až lidé doopravdy zjistí, že systém jim přiřadil školu, na niž až tak moc nechtěli. „A že pokud na ni nebudou chtít nastoupit, že jim propadne první kolo a budou se muset hlásit do kola druhého. Tam však už ta nejlepší místa nebudou,“uzavřel.

Přes 106 tisíc uchazečů

V posledním ročníku základních škol je letos dle dat ministerst­va školství přibližně 106 tisíc dětí, vloni to bylo přibližně o 700 víc. Na střední školy se nicméně žáci nehlásí pouze z devátých tříd, své štěstí mohou zkusit i ti, kterým vloni zkouška nevyšla.

Přijímací řízení na čtyřleté maturitní obory se letos uskuteční v pátek 12. a v pondělí 15. dubna. U víceletých gymnázií se koná 16. a 17. dubna. Na napsání didaktický­ch testů z češtiny a matematiky bude mít uchazeč dva pokusy, z nichž se bude počítat ten lepší. Testy žákům sestavuje Cermat, který je zároveň i tvůrcem elektronic­kého přijímacíh­o systému. Žáci si v prvním kole budou moci zapsat tři přihlášky, v přihlášce musí sestavit žebříček preferovan­ých škol, který je pak neměnný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia