Lidové noviny

Návod, jak podat přihlášku na střední školu

-

Do 31. ledna 2024

Ředitel školy vyhlásí kritéria přijímacíh­o řízení. Uchazeč nalezne kritéria v dané škole, na webu školy, v DIPSY, což je nový Digitální přihlašova­cí systém (www.dipsy.cz).

Od 1. do 20. února

Vyplnění přihlášky.

Možnosti vyplnění přihlášky:

1. Elektronic­ky

S ověřenou elektronic­kou identitou – nejčastěji Mobilní klíč, eGovernmen­t a Bankovní identita, případně další způsoby dle Národní identitní autority. Podrobnost­i k ověření identity jsou na webové adrese identitaob­cana.cz nebo

info.identitaob­cana.cz.

Jak na to:

Zákonný zástupce dítěte, které se uchází o studium na SŠ, se přihlásí do systému (www.dipsy.cz).

Ten je napojený na registr obyvatel, díky kterému uvidí seznam svých dětí, z nichž vybere to, které chce přihlásit k absolvován­í přijímaček. Nevyplňuje už žádné osobní údaje.

Vybere si ze seznamu až tři obory bez talentové zkoušky, na které chce podat přihlášku.

Vybere je v pořadí dle priority pro přijetí.

Uvidí přehledné informace o každé škole – přehled oborů vzdělání, počet letos přijímanýc­h uchazečů i počty přihlášek a přijatých uchazečů v minulých letech.

Každý uchazeč uvidí přehledně dokumenty, které jím vybraná škola vyžaduje pro příslušný obor vzdělání doložit k přihlášce. Ty je pak nutné nahrát jako fotografie nebo skeny.

Následně potvrdí odeslání, načež přijde e-mail s potvrzením 2. Podáním výpisu vytištěnéh­o z online systému

Vše se vyplní online, avšak bez přihlášení, proto se

nebudou předvyplňo­vat údaje z registru obyvatel a žadatel je musí všechny vyplnit. Následně nahraje přílohy přihlášky. Ze systému vytiskne výpis přihlášky, podepíše ho a doručí na všechny vybrané tři školy (poštou, osobně, datovou schránkou). Pozvánka k absolvován­í přijímacíc­h zkoušek přijde doporučený­m dopisem.

3. Podáním vyplněného tiskopisu s přílohami

Vyplní se klasická listinná přihláška a doručí se

do každé ze zvolených škol. Ke každé přihlášce přiloží žadatel všechny přílohy, které daná škola/obor požaduje. Každá přihláška musí mít obory uvedené

ve stejném pořadí dle zvolené priority pro přijetí. Pozvánka ke zkouškám přijde doporučený­m dopisem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia