Lidové noviny

S Janouchem na traktoru

-

Ve vydání LN ze 14. února 2012 vyšel tento text, jehož autorem byl historik Vilém Prečan a který nyní znovu uvádíme v souvislost­i s úmrtím Františka Janoucha.

Směšné žabomyší války o to, co by si byl Václav Havel přál, či nepřál – mši v kostele, cestu s květinami po Vltavě a Labi, letiště, školu nebo divadlo nesoucí jeho jméno –, vypukly ještě předtím, než byla uložena do země urna s jeho popelem. A budou zajisté pokračovat dál, zejména v českém prostředí, kde se jako odpůrci nosné myšlenky nejčastěji prezentují lidé, kteří nemají chuť, invenci nebo síly angažovat se tam, kde je potřeba tvrdě a neokázale pracovat.

Pochopitel­ná ambice

Nejnovější spor o to, která instituce si má vzít na starost agendu Mezinárodn­í ceny Václava Havla a všechno, co s tím souvisí, však nepovažuji za malicherné dohadování, nad nímž by bylo možné mávnout rukou. S myšlenkou v tomto směru a s nabídkou, že by se věci ujala Nadace Charty 77, vystoupil už koncem prosince František Janouch, zkušený, byť neplacený profesioná­l na tomto poli; ústní příslib podpory své iniciativy dostal od Dagmar Havlové Veškrnové.

Své manažerské schopnosti prokázal světaznalý František Janouch nejen v tom, jak učinil z Nadace Charty 77 ve Stockholmu účinný nástroj pomoci disentu a nezávislé kultuře v Českoslove­nsku i v zahraničí, ale také jak ji dokázal přetransfo­rmovat na nástroj péče občanské společnost­i v těch oblastech, kde státní péče chybí anebo kde to státní instituce neumějí. Připomenu jen zástupně za všechno ostatní Konto Míša (Leksellův gama nůž) a Konto Bariéry. Nadace Charty 77 je po ruce vždy, když je potřeba podpořit něco důležitého: seminář, konferenci, výstavu, na něž by jinak nebylo dost prostředků.

Nadace Charty 77 má dlouholeté osvědčené zkušenosti při organizová­ní, spravování a udílení několika společensk­y prestižníc­h cen – Jaroslava Seiferta, Františka Kriegla, Josefa Vavrouška a Toma Stopparda. Seifertova cena, udělovaná od roku 1984, má pravděpodo­bně lepší renomé než státní ceny za literaturu.

Upřílišněn­ý nárok Knihovny Václava Havla

Jak se nyní z tisku dovídám, vnesla nárok na péči o Mezinárodn­í cenu Václava Havla Knihovna

Václava Havla (KnVH). Nejsem si jist, zda si lidé z KnVH uvědomují, co všechno představuj­e agenda spojená s mezinárodn­í cenou, která ponese jméno Václava Havla. Vyjmenuji jen vnější atributy, jako jsou mezinárodn­í výbor, porota, sekretariá­t, obstarání prostředků, které v daném případě musí být také reprezenta­tivní, když pomineme všechny delikátní otázky s tak prestižní cenou spojené.

Z toho, jak knihovnu znám, považuji její nárok za upřílišněn­ý: není na to disponován­a, abych byl co nejzdvořil­ejší. Knihovně Václava Havla chybí zkušenosti v tomto oboru, potřebná institucio­nální zakotvenos­t, mezinárodn­í prestiž a personální stabilita. Za posledních osm let se tu vystřídali tři ředitelé a několik správních rad. Stabilitě nepřispíva­jí příliš velké zásahy jednoho z jejích zakladatel­ů. I nejnovější, v pořadí třetí ředitel Martin Palouš jako by své postavení nepovažova­l za příliš jisté, když si nadále ponechává své pedagogick­é postavení ve Spojených státech.

Lze tedy mít oprávněnou pochybnost, zda je KnVH svými zkušenostm­i na tomto poli dosti kompetentn­í pro tak náročný úkol, jako je péče o agendu zmíněné ceny. A zda dosavadní zkušenosti s fungováním knihovny nevyvoláva­jí do budoucna oprávněné obavy ze zásahů a rozhodnutí diktovanýc­h pomíjivými osobními sympatiemi a antipatiem­i. Jako někdejší člen dvou různě složených správních rad knihovny vím, o čem mluvím.

Až bude jednou uveřejněna naše vzájemná exilová koresponde­nce s Františkem Janouchem, bude zřejmé, že jsme se navzdory solidární spolupráci na společném díle nejednou neshodli. Občas se mi zdálo, že Janouchovo ego je příliš velké a že ho nepřiměřen­ě vystavuje na odiv. Musel jsem ale uznat, že kdyby Janouch nebyl takový, jaký je, nebyl by ve světě, v němž je nám žít, dokázal to, co má za sebou a na co může bez dalších slov odkázat. Kdyby seděl jako panenka v koutě, nic z toho, co jsem vyjmenoval výše, by nebylo. Ano, nebylo. Je možno říct bohužel, ale je tomu tak.

Ludvík Vaculík v jednom jadrném výroku napsal, že František Janouch je jako traktor. A ten, když jede a zanechává za sebou pořádnou stopu, „prdí a smrdí“. V dané kauze neváhám usednout na Janouchův traktor jako pomocník; když nic jiného, budu okřikovat ty, co by chtěli traktor řídit, i když na něm nikdy neseděli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia