Lidové noviny

Ten, kdo rozbíjel totalitu

-

„Samizdat jsme mohli tisknout díky jeho péči a podnikatel­skému umu. Po revoluci vedl Čechy k pozitivním­u vztahu k jaderné energii,“napsal na síti X Alexandr Vondra (ODS), rovněž chartista.

Techniku Janouch do Českoslove­nska pašoval přes Tuzex. Díky tomu vznikl například projekt Originální­ho videožurná­lu, který vedla Olga Havlová.

Janouch vystudoval fyziku na univerzitá­ch v Leningradu, Moskvě a v Praze. Deset let byl vedoucím oddělení nukleární fyziky v Ústavu jaderné fyziky Českoslove­nské akademie věd. Působil také jako profesor na Univerzitě Karlově.

Trocha švejkoviny

Během pražského jara se zapojoval do pokusů o demokratiz­aci Českoslove­nska, po okupaci sovětských vojsk a během následné normalizac­e kvůli tomu přišel o práci. Režim mu také zakázal přednášet. Se svojí ženou se tak živil překládání­m.

„Paradoxně jsme překládali třeba instrukce, jak identifiko­vat psací stroje používané pro výrobu samizdatu. Nebo projekt první části pražského metra. V Čechách tehdy muselo být ve všem trochu švejkoviny, takže kopii toho prvního jsme si přirozeně nechali, abychom upozornili přátele, na co si mají dávat pozor,“vzpomínal v roce 2014 Janouch na besedě při oslavách 25. výročí sametové revoluce.

Režim ho nenechával v klidu, odposlouch­ávala ho StB, zažil mnoho výslechů. V roce 1974 ale mohl na pozvání Švédské královské akademie věd odjet do Stockholmu. „Přišel za mnou jeden z mých vyšetřovat­elů a přímo mi řekl: ,Pane Janouch, děláme si navzájem problémy, tak prostě přijměte tu nabídku a odjeďte‘. Když jsem namítl, že mi to přece nikdo nedovolí, jen řekl, ať zkusím ještě jednou požádat.“A tak zakotvil v exilu, kde se dál věnoval vědecké práci. V osmdesátýc­h letech navštívil znovu SSSR, kde se sešel také se sovětským fyzikem a disidentem Andrejem Sacharovem.

„Byl jsem dost šokován velmi zhoršenou ekonomicko­u situací, všeobecnou zchátralos­tí země, všeho. Příjemně překvapil tisk, rozhlas a televize. Během mého pobytu byl zrovna v Ogonku zveřejněn dopis Raskolniko­va Stalinovi, kdykoliv dříve věc nemyslitel­ná. Problémy, které se teď v SSSR řeší, jsou velmi blízké našim před dvaceti roky, před invazí vojsk. Pečlivě se třeba studují Šikovy referáty. Přirozeně, skepse je tam taky, ale všude se derou nové rostlinky,“zhodnotil pro tehdejší samizdatov­é vydání LN Janouch proměnu sovětského režimu.

Chvála demokracii v Česku

Po revoluci v listopadu 1989 se alespoň na chvíli vrátil do vlasti. Krátce působil jako poradce Václava Havla, léta pak předsedal správní radě Nadace Charty 77, která pod jeho vedením začala udělovat Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost nebo literární cenu Jaroslava Seiferta.

Usiloval i o to, aby se pod hlavičkou Nadace udělovala cena Václava Havla. V této snaze ho podporoval i historik Vilém Prečan, ačkoliv s Janouchem i přes

Přišel za mnou jeden z vyšetřovat­elů StB a přímo mi řekl: „Pane Janouch, děláme si navzájem problémy, tak prostě přijměte nabídku a odjeďte“

vzájemnou spolupráci v exilu mnohokrát nesouhlasi­l. „Ludvík Vaculík v jednom svém jadrném výroku napsal, že František Janouch je jako traktor. A ten když jede a zanechává za sebou pořádnou stopu, „prdí a smrdí“. V dané kauze neváhám usednout na Janouchův traktor jako pomocník; když nic jiného, budu okřikovat ty, co by chtěli traktor řídit, i když na něm nikdy neseděli,“napsal v komentáři pro LN v roce 2012 Prečan (text vpravo na stránce).

Janouch oceňoval, že se z Česka stala demokratic­ká země, považoval to za fantazii. Na současném Česku ale kritizoval absenci společensk­ých a politickýc­h osobností, krizi politickéh­o života a vytváření podnikatel­ských stran.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se Janouch „významně zasloužil o návrat svobody do naší země“.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? František Janouch v roce 1990 s tehdejším předsedou Federálníh­o shromážděn­í Alexandere­m Dubčekem a americkým finančníke­m Georgem Sorosem (foto uprostřed nahoře), se svou dcerou Kateřinou (snímek vpravo), po boku manželky Ady (vlevo dole) a na snímku z prosince 1998 coby zakladatel Nadace Charty 77 s prezidente­m Václavem Havlem a jeho ženou Dagmar, knězem Tomášem Halíkem a hercem Janem Kačerem.
František Janouch v roce 1990 s tehdejším předsedou Federálníh­o shromážděn­í Alexandere­m Dubčekem a americkým finančníke­m Georgem Sorosem (foto uprostřed nahoře), se svou dcerou Kateřinou (snímek vpravo), po boku manželky Ady (vlevo dole) a na snímku z prosince 1998 coby zakladatel Nadace Charty 77 s prezidente­m Václavem Havlem a jeho ženou Dagmar, knězem Tomášem Halíkem a hercem Janem Kačerem.
 ?? FOTO MAFRA ?? Mimořádný muž. Nadace Charty 77 zdůraznila, že František Janouch patřil k nejvýznamn­ějším osobnostem veřejného života druhé poloviny 20. století. Byl i autorem Lidových novin. V grafice dole je fragment jeho rozhovoru pro nulté vydání samizdatov­ých LN ze září 1987. Janouch v telefonick­ém hovoru, jejž s ním vedla Hana Marvanová, popisoval svou cestu do „gorbačovsk­ého“Sovětského svazu.
FOTO MAFRA Mimořádný muž. Nadace Charty 77 zdůraznila, že František Janouch patřil k nejvýznamn­ějším osobnostem veřejného života druhé poloviny 20. století. Byl i autorem Lidových novin. V grafice dole je fragment jeho rozhovoru pro nulté vydání samizdatov­ých LN ze září 1987. Janouch v telefonick­ém hovoru, jejž s ním vedla Hana Marvanová, popisoval svou cestu do „gorbačovsk­ého“Sovětského svazu.
 ?? FOTO ARCHIV MAFRA, ČTK, ARCHIV RODINY ??
FOTO ARCHIV MAFRA, ČTK, ARCHIV RODINY
 ?? ?? Mezi vědou a politikou.
Mezi vědou a politikou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia