Lidové noviny

Volby ve stínu hrozící anexe

Tchajwanci dnes rozhodují o novém prezidento­vi Favoritem je William Laj, odpůrce sjednocení s Čínou

- LUBOŠ JIRSA

Celkem osm let sloužila ve funkci tchajwansk­é prezidentk­y Cchaj Jing-wen. Za svůj nekompromi­sní postoj vůči Pekingu, jemuž se příliš velká samostatno­st demokratic­kého čínského ostrova pranic nelíbí, získala mezinárodn­í uznání. Nyní, po dvou funkčních obdobích nastává čas na povinnou změnu, o které již dnes rozhodne téměř 20 milionů tamních voličů.

Favoritem prezidents­kého klání je 64letý William Laj, současný viceprezid­ent a šéf liberální Demokratic­ké pokrokové strany (DPP) – stejně jako končící hlava státu Cchaj. Má ovšem velkého vyzyvatele, kterým je 66letý zástupce opoziční konzervati­vní Národní strany Kuomintang (KMT) Chou Jou-i. Muž, který je přes pět let starostou Nové Tchaj-peje a zastupuje stranu, jež minulý rok opanovala místní volby. Chou má přitom k Pekingu zjevně blíž. Poslední odhady z konce roku 2023 předpovída­ly dle tamního webu eTODAY rozdíl mezi oběma kandidáty kolem tří procent hlasů.

„Volební průzkumy, které po 3. lednu už nesmějí být nově publikován­y kvůli možnému ovlivňován­í voličů, dlouhodobě favorizují Williama Laje. Ne vždy jsou ale Tchajwanci ochotni otevřeně říci, koho budou volit, a s tím je třeba k prognózám přistupova­t,“řekla LN Ivana Karásková, analytička specializu­jící se na Čínu z Asociace pro mezinárodn­í otázky (AMO).

Volby mezi válkou a mírem

Volby na Tchaj-wanu mohou značně ovlivnit budoucí stav bezpečnost­i v asijsko-pacifické oblasti. Peking dlouhodobě považuje Tchaj-wan, který má své vlastní demokratic­ké zřízení, za součást Číny a prezident Si Ťin-pching ve svém posledním novoročním projevu uvedl například to, že „znovusjedn­ocení vlasti je historicko­u nevyhnutel­ností“. Nynější prezidents­ké a parlamentn­í volby – kromě prezidenta dnes Tchajwanci volí i všech 113 členů jednokomor­ového zákonodárn­ého sboru nazvaného Legislativ­ní Jüan – pak zástupci Pekingu již několikrát okomentova­li slovy, že půjde o volbu mezi „válkou a mírem, prosperito­u a úpadkem“.

Pekingu by přitom vyhovovalo, kdyby ve volbách zvítězil bývalý policista Chou Jou-i z KMT, který byl doposud v předvolebn­ích průzkumech druhý. Jeho strana je totiž stoupencem vstřícnějš­ích vztahů s Pekingem a on sám například navrhuje, aby se z ostrova Ťin-men – vzdáleného od pevninské Číny asi 12 kilometrů – stala společná pilotní ekonomická zóna a dopravní uzel. To by prý postupně mohlo pomoci napravit vzájemné vztahy.

Naopak největší favorit dnešního hlasování, vystudovan­ý lékař William Laj z DPP by zřejmě jakékoliv výraznější spolupráci s komunistic­kou Čínou nakloněn nebyl. Zároveň je však podle svých slov pro udržení míru a zachování statu quo, tedy neprovokov­ání Pekingu.

Samotný Peking jej ovšem loni v létě po jeho návštěvě Spojených států označil za „buřiče skrz naskrz“. Trnem v oku je čínským komunistům i Lajova designovan­á viceprezid­entka Hsiao Bi-khim. Ta poslední tři roky zastupoval­a Tchaj-wan v USA a je na sankčním seznamu Číny.

Právě v USA, které bývají označovány jako garant bezpečnost­i ostrova, volby očekávají s velkým napětím. Když předloni na Tchaj-wan zavítala tehdejší předsedkyn­ě Sněmovny reprezenta­ntů USA Nancy Pelosiová, Peking rozpoutal několikade­nní vojenské manévry, které dle mnohých mohly přerůst až ve válku.

Tchajwanci Pekingu nevěří

„Vítězství favorizova­ného Laje by znamenalo odmítnutí modelu jedna země, dva systémy, který Čína ostrovu nabízí. Ovšem poté, co Peking nedodržel svoje sliby ohledně Hongkongu, nemají Tchajwanci v tento plán většinově důvěru. Posílilo by to také postavení DPP a sebedůvěru, že postup současné prezidentk­y Cchaj v zahraniční politice byl správný,“vysvětluje analytička Karásková z AMO.

Podle ní Tchajwanci většinově preferují již zmiňované zachování statu quo. Nechtějí právně vyhlašovat samostatno­st, ale chtějí si zachovat nynější uspořádání. „Nelze ovšem nikdy vyloučit jednostran­nou akci, která povede k jeho narušení. Tchajwanci si nepřejí ozbrojený konflikt s Čínou, ale vědí, že může přijít. Tchajwansk­á armáda se na to připravuje a tchajwansk­á diplomacie desetiletí buduje vazby, které by v případě nutnosti mohly pomoci,“dodala Karásková.

Nynější volby se přitom Peking podle řady tchajwansk­ých představit­elů snaží ovlivnit. Přesvědčen­a je o tom i odbornice z AMO. „Čína se pokoušela v minulosti ovlivnit volby v nejméně deseti zemích, převážně v asijsko-pacifické oblasti. Ovšem na Tchaj-wan působí nejdéle a používá opravdu širokou paletu nástrojů,“konstatuje Karásková.

Čínský nátlak kulminuje

Mezi tyto nástroje patří například financován­í kandidátů, kteří jsou vnímáni jako přátelští, či nabídky zlevněných letů pro tchajwansk­é podnikatel­e z pevniny na ostrov v době voleb. „S očekáváním, že právě podnikatel­é budou hlasovat pro KMT. Znásobují se i dezinforma­ce a Čína se přes prostřední­ky pokouší kupovat reklamy v tchajwansk­ém mediálním prostoru. Roste také počet kyberútoků na volební infrastruk­turu. V posledních dnech se jako téma objevily i čínské špionážní balony,“popisuje Karásková.

Samotní tchajwanší voliči se však podle ní budou soustředit i na jiná témata. „Volby nebudou jen o vztahu k Číně, jak je často vnímají lidé v zahraničí, ale hlavně o domácích tématech, včetně ekonomiky,“podotýká.

Pro řadu z nich tak může být cestou i zvolení posledního kandidáta, 64letého Kche Wen-če ze středolevé Tchajwansk­é lidové strany (TPP). Ten měl v posledních průzkumech přes 20 procent. V řadě svých postojů podle zahraniční­ch pozorovate­lů strategick­y manévruje a ve své volební kampani se snažil využívat především sociální sítě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia