Lidové noviny

USA a Británie zaútočily na jemenské povstalce

-

Spojené státy a Británie s podporou několika dalších zemí provedly v noci na včerejšek úder na pozice šíitských povstalců v Jemenu s cílem zabránit jim v dalších útocích na obchodní lodě v Rudém moři.

Útoky z moře a ze vzduchu, při nichž zahynulo nejméně pět lidí, odsoudili samotní Hútíové i jejich spojenci Írán, libanonský Hizballáh a palestinsk­ý Hamás a demonstrov­aly proti nim desetitisí­ce Jemenců. Řada zemí včetně Česka americko-britské údery naopak podpořila, podle prezidenta Petra Pavla šlo o nezbytný krok pro obnovu bezpečnost­i námořních cest.

Údery z letadel a lodí v Jemenu zasáhly stovkou naváděných střel přes 60 cílů na celkem 16 místech, informoval­y regionální velitelstv­í americké armády CENTCOM a Bílý dům. Pentagon i britské ministerst­vo obrany uvedly, že operace měla dobré výsledky, zatím ale není jasné, zda bude mít na situaci v Rudém moři reálný dopad.

Americký prezident Joe Biden Hútíům vzkázal, že nebude váhat nařídit další opatření na ochranu volného pohybu zboží po Rudém moři, které patří k nejdůležit­ějším obchodním trasám na světě. Podporu americko-britským úderům vyjádřily například Francie, Dánsko či Nizozemsko.

V metropoli Saná a dalších jemenských městech včera proti úderům protestova­ly desetitisí­ce lidí, jeden z lídrů Hútíů na shromážděn­í označil USA za teroristy. Povstalci, kteří ovládají severozápa­dní část Jemenu, včetně metropole Saná a většiny jemenského pobřeží Rudého moře, americko-britské údery označili za „podporu pokračován­í izraelskéh­o zločinu v Gaze“a slíbili pomstu.

Podle nich se nyní stanou legitimním­i cíli všechny „všechny americko-britské zájmy“, což by podle stanice BBC mohlo znamenat útoky na americké či britské lodě, ale také na vojenské základny na Arabském poloostrov­ě.

Povstalci chtějí pokračovat i v útocích na obchodní lodě v Rudém moři, kterých od listopadu provedli tři desítky. Tyto útoky jsou podle nich reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a podporu některých zemí izraelské vládě. Mezinárodn­í dopravci kvůli nim museli změnit přepravní trasy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia