Lidové noviny

Izrael je na pranýři mezinárodn­ího soudu

Obžaloba z genocidy, kterou na židovský stát podala JAR, odráží historické spojenectv­í mezi bojovníky proti apartheidu a Palestinci

- ROBERT SCHUSTER

Před Mezinárodn­ím soudním tribunálem (ICJ) v nizozemské­m Haagu probíhá od čtvrtka soud, v němž čelí Izrael obvinění z páchání genocidy v Pásmu Gazy. Podnět podala Jihoafrick­á republika, která shrnula své argumenty na 84 stranách.

JAR mimo jiné požaduje, aby soud Izraeli nařídil okamžitě zastavit bojové operace v Pásmu Gazy, které zahájil po událostech 7. října 2023. V ten den přepadli teroristé z radikálníh­o palestinsk­ého hnutí Hamás Izrael, zabili na1200 lidí a více než 200 dalších unesli do Gazy. Rozhodnutí ICJ jsou sice právně závazná, v praxi ovšem nevymahate­lná.

„Jednání a postupy Izraele mají charakter genocidy, protože směřují ke zničení podstatné části určité národní a etnické skupiny Palestinců,“uvádí se v podnětu JAR. Podle jihoafrick­ých právních zástupců zabíjí Izrael ve velkém počtu Palestince a způsobuje jim těžkou tělesnou i duševní újmu. Citovali rovněž výroky řady izraelskýc­h politiků, včetně premiéra Benjamina Natanjahua, jež podle nich dokládají jejich „genocidní rétoriku“.

Izrael proti němu vznesená obvinění odmítá a označuje je za nepodložen­á. Vyčítá naopak Jihoafrick­é republice, že údajně spolupracu­je s teroristy.

Oproti minulosti, kdy Izrael jednání ICJ bojkotoval, neboť považoval tribunál spadající pod Organizaci spojených národů za předpojatý, jeho právní zástupci tentokrát do Haagu přijeli. Zopakovali

zde znovu také argument, že pokud v regionu Blízkého východu probíhá genocida, je vedená proti Izraelcům, neboť Hamás zcela otevřeně uvádí jako svůj cíl zničit Stát Izrael.

Podle úřadů z Pásma Gazy, které jsou kontrolová­ny hnutím Hamás, tam přišlo od začátku války o život přes 23 tisíc lidí, většinou civilistů.

Společný boj za svobodu

Skutečnost, že právě JAR podala v Haagu obžalobu proti Izraeli, není náhodná. Odráží se v tom historie Afrického národního kongresu (ANC), který vede vládu v Jihoafrick­é republice od konce režimu apartheidu neboli rasové segregace v roce 1994.

ANC považuje Palestince za své historické spojence. Nikdy naopak Izraeli neodpustil, že v 70. a 80. letech minulého století udržoval styky s tehdejší jihoafrick­ou vládou apartheidu.

V dobách, kdy byl zakladatel a vůdce ANC Nelson Mandela ve vězení, jeho hnutí udržovalo intenzivní vztahy s Organizací pro osvobození Palestiny (OOP). V 80. letech pak jejich kontakty přerostly ve strategick­é spojenectv­í, které přežilo i konec jihoafrick­ého rasistické­ho režimu a Mandelovo zvolení prezidente­m.

Když pak byl Mandela v roce 1990 propuštěn po téměř třech desetiletí­ch ze žaláře, byl palestinsk­ý vůdce Jásir Arafat jedním z prvních světových politiků, s nimiž se setkal. V roce 1997 už jako jihoafrick­ý prezident pak Mandela veřejně prohlásil: „Víme až příliš dobře, že naše svoboda není úplná bez svobody Palestinců.“

Od obdivu k nepřátelst­ví

Africký národní kongres podporuje již řadu let mezinárodn­í hnutí Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) pranýřujíc­í izraelskou okupaci palestinsk­ých území a vyzývající světovou veřejnost k bojkotu židovského státu.

Byly ovšem doby, kdy naopak Africký národní kongres projevoval velké sympatie vůči Izraeli a sionistick­ému hnutí. Když zakládal Mandela v roce 1961 ozbrojenou složku ANC, inspiroval se sionistick­ými polovojens­kými skupinami. Podobně kladný postoj vůči Izraeli měla v té době i další osvobozene­cká hnutí v Africe. Pro řadu států, které získaly nezávislos­t kolem roku 1960, byli Izraelci potenciáln­ími spojenci, jakožto národ, který se také vymanil z útlaku.

Zlom přinesla šestidenní válka v roce 1967, kdy získal Izrael kontrolu nad Pásmem Gazy, Východním Jeruzaléme­m a Západním břehem Jordánu. Africké vlády ho poté začaly vnímat jako okupační mocnost. Po jomkipursk­é válce v roce 1973 většina z nich přerušila s židovským státem vztahy.

Od konce 70. let začala být Jihoafrick­á republika klíčovým zákazníkem izraelskýc­h zbrojních společnost­í. Postupem času tam směřovala až třetina vyvážených izraelskýc­h zbraní. Oficiálně přitom izraelská vláda režim apartheidu veřejně odsuzovala, sankce na něj ovšem uvalila až v roce 1987, a to jako jedna z posledních vyspělých zemí. O tři roky později byl propuštěn Nelson Mandela.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia