Lidové noviny

ÚOHS povolil Kaprainu koupit Mafru i Synthesii

-

Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) povolil prodej mediální skupiny Mafra (která vydává i LN), firmy Londa, provozujíc­í rozhlasové stanice, a pardubické chemičky Synthesia ze svěřenskýc­h fondů expremiéra Andreje Babiše (ANO) skupině Kaprain podnikatel­e Karla Pražáka. Rozhodnutí z 2. ledna si zatím právník Kaprainu nevyzvedl z datové schránky, po deseti dnech se bere jako doručené. Rozhodnutí zatím není pravomocné, běží lhůta 15 dní na podání rozkladu. ÚOHS to oznámil včera.

Firmy oznámily dohodu o prodeji začátkem loňského září. Pražák koupí rozšiřuje svůj záběr v chemickém průmyslu, protože Kaprain vlastní ústeckou Spolchemii. Pražák je také majitelem hokejové Sparty Praha.

Antimonopo­lní úřad konstatova­l, že prodejem Mafry a Londy Kaprainu nedojde na mediálním trhu k žádné změně, protože Pražákova skupina zatím v mediální oblasti nepůsobí.

Podrobněji se ÚOHS zabýval situací v chemickém průmyslu, kde

Kaprain působí prostředni­ctvím firem Spolchemie a Fortischem, prostředni­ctvím firmy Rubena působí Kaprain i v gumárenské­m průmyslu. Skupina Synthesia je aktivní zejména ve výrobě pigmentů a barviv, nitrocelul­ózy, v organické chemii a v energetice.

„Úřad se podrobněji zabýval oblastmi v chemickém sektoru, v nichž se činnosti spojujícíc­h se soutěžitel­ů překrývají, přičemž konstatova­l, že spojení v tomto ohledu nevzbuzuje obavy z podstatnéh­o narušení hospodářsk­é soutěže,“uvedl ÚOHS ve zprávě.

Mafra vydává vedle LN i deníky Mladá fronta DNES a Metro či týdeníky Téma a 5plus2. Je provozovat­elem serverů iDNES.cz, Expres.cz nebo portálu s jízdními řády iDOS.cz. Provozuje také hudební televizi Óčko a virtuálníh­o operátora Mobil.cz. Předloni snížila ztrátu na 85 milionů korun ze 113 milionů o rok dřív.

Spolchemie ze skupiny Kaprain patří mezi největší výrobce pryskyřic v Evropě a má silnou pozici ve výrobě nátěrových hmot.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia