Lidové noviny

Doručovate­le nahrazují boxy

-

Státní České poště se však podle jejího mluvčího Matyáše Vitíka v doručování balíků daří i nadále. „Za celý loňský rok jsme přepravili přes 56,2 milionu balíků. To je srovnateln­ý výsledek s rokem 2022, kdy jsme doručili 56,4 milionu balíků,“sdělil LN. Dodal, že dochází k rozšíření služeb Balíkovny prostředni­ctvím externích výdejních míst i boxů. Balíkovna tak klientům nyní nabízí asi 7,5 tisíce výdejních či podacích míst, včetně poboček České pošty.

Stále větší poptávka po samoobsluž­ných výdejních místech tak nutí jejich provozovat­ele k navyšování počtů. „V letošním roce plánujeme větší expanzi. Při spuštění Z-BOXů jsme se zaměřovali především na místa, kam jiní doručovat nechtějí, neumí nebo kde své služby omezují. Šlo například o menší města a obce,“řekla LN Tereza Kotková, mluvčí Zásilkovny. Společnost nyní v Česku provozuje téměř 3,7 tisíce boxů. Celkově má skupina Packeta, jejíž součástí je Zásilkovna, přes 6000 Z-BOXů, které se ovšem kromě tuzemska nacházejí i na Slovensku, v Maďarsku a v Rumunsku.

Boxům napomohla pandemie

Své boxy rozšiřuje i Alza. „Loni jsme instaloval­i zhruba 350 AlzaBoxů a na více než 150 místech jsme navýšili kapacitu stávajícíc­h boxů,“sdělila LN mluvčí podniku Eliška Čeřovská. Síť AlzaBoxů nyní nabízí zákazníkům více než 1,6 tisíce míst napříč republikou. Kapacity několika z nich navíc mohou využívat kromě Balíkovny také přepravní společnost­i PPL, DPD, WE|DO a DHL. Alza působí také na Slovensku a v Maďarsku, celkem tak provozuje přes 3,2 tisíce AlzaBoxů.

Boom výdejních schránek spustila hlavně pandemie covidu, kdy vládní restrikce uzavřely kamenné prodejny. Lidé tak několik měsíců nakupovali převážně v e-shopech a zboží si pak chtěli vyzvednout na místě s menší kumulací lidí, což boxy splňovaly. Mezi lety 2020 a 2021 se tak jejich počty rozrostly o několik tisíc. Výhodou některých boxů je také to, že zákazník může za objednané zboží zaplatit přímo na výdejním místě.

Konkurence vylepšuje služby

Velké navyšování výdejních boxů vyplývá také z konkurenčn­ího boje e-shopů. „V Česku momentálně o pozici jedničky na trhu bojuje Allegro a Alza. Zatímco polské Allegro sází na širší sortiment a nižší ceny, Alza propracova­la rychlost a flexibilit­u služeb v podobě již zmíněných boxů. Na to pak musela reagovat i další konkurence,“sdělil LN ekonom BH Securities a poradce premiéra Štěpán Křeček. S tím, že i kdyby se pobočky pošty nerušily, tak by se boxy stejně rozšiřoval­y. A to i díky tomu, že zásilku si může zákazník vyzvednout v jakýkoliv čas.

Obrat e-shopů ovšem loni v Česku meziročně klesl o šest procent na 185 miliard korun. Snížil se i počet internetov­ých obchodů, a to o 200 na necelých 50 tisíc, oznámily začátkem letoška online cenový srovnávač Heureka.cz a Asociace pro elektronic­kou komerci. Obrat i množství e-shopů klesá už druhý rok za sebou. Nejlepšího výsledku loni české e-shopy dosáhly v posledním čtvrtletí, kdy po třech kvartálech poklesu jejich obrat meziročně vzrostl o dvě procenta.

„Za první tři měsíce loňského roku jsme měli meziroční propad o 13 procent, kdy jsme se stále potýkali s vysokou inflací a nedařilo se ani dřív oblíbeným povánočním výprodejům. Naději na návrat k přirozeném­u růstu jsme dostali po druhém kvartálu, který skončil osm procent v poklesu,“uvedl generální ředitel Heureka Group David Chmelař. Ve třetím čtvrtletí však podle něj obrat českých e-shopů klesl proti roku 2022 o 11 procent.

„S očekáváním jsme vyhlíželi závěr roku, který patří v e-commerce mezi ty vůbec nejsilnějš­í, a skutečně jsme se dočkali nejlepšího výsledku za celý rok,“dodal.

Zatímco Allegro sází na širší sortiment a nižší ceny, Alza propracova­la rychlost a flexibilit­u služeb v podobě již zmíněných boxů.

ŠTĚPÁN KŘEČEK ekonom BH Securities a poradce premiéra

 ?? Zdroj: Asociace pro elektronic­kou komerci ?? Obrat e-shopů v Česku (v miliardách korun)
Zdroj: Asociace pro elektronic­kou komerci Obrat e-shopů v Česku (v miliardách korun)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia