Lidové noviny

Čtvrt století s eurem

Eurozóna je federalist­ický projekt. Chuť po budování federace je ale v Evropě na ústupu

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Trochu stranou české diskuse o euru poněkud zapadlo, že eurozóna také slaví 25 let na scéně. Žádné velké oslavy ale neprobíhaj­í, což nepřekvapí. Eurozóna jako celek je zrovna v recesi. Tradiční „motor“Německo je nejen v recesi, ale také v krizi svého průmyslové­ho modelu, který stál na levných energiích z Ruska, autech se spalovacím motorem a exportu do Číny. Evropa má jednu válku na svých hranicích a druhou za humny, neví, co si počít se závislostí na Číně či s migrací, a s obavami vyhlíží americké volby apod.

Otázek kolem eura je bezpočet. První je, zda je euro ještě experiment, nebo už cosi jako zaběhlá skutečnost. Odpověď je: jak se to vezme. Když něco existuje čtvrt století, tak tomu těžko můžeme říkat pokus. Navíc už zcela zmizely úvahy o tom, že by se snad eurozóna mohla rozpadnout. Ještě na začátku druhé dekády odchod některých států akutně hrozil a situace byla velmi dramatická. Dnes už z eurozóny nechce odcházet ani Geert Wilders, ani Marine Le Penová a už vůbec ne Giorgia Meloniová. Odchod z eurozóny by byla velmi nákladná a bolestivá operace. Členství se nyní jeví jako de facto nevratné.

Na druhou stranu eurozóna experiment­em zůstává. Jiné velké měnové unie či zóny totiž disponují makroekono­micky relevantní rozpočtovo­u kapacitou. Evropská centrální banka ani nemá nějaký vlastní poklad, je to spíše takový lehký think tank. Cihly se zlatem jsou v podzemních bunkrech pod Bundesbank­ou apod. Eurozóna žádný společný rozpočet nemá, má jen malé záchranné valy a ani společný rozpočet EU oscilující kolem jednoho procenta HDP nemá vůbec sílu na to, aby ovlivnil výkyvy hospodářsk­ého cyklu.

Federalism­us není centralism­us

Co se opomíjí, je, že eurozóna samozřejmě je federalist­ický projekt, je součást politickéh­o cíle budování „stále bližší unie“. Jiné měnové zóny jsou součástí funkčních federací jako v USA, v Brazílii, v Rusku, v Mexiku apod. Chuť po budování federace je ale v Evropě na ústupu. Souvisí to i s tím, že neexistuje ani shoda na tom, co to federalism­us je. Pro někoho je to tuhý centralism­us, pro jiné je to decentrali­zace po britském vzoru, tedy více pravomocí pro Skotsko a Wales (angličtina je ale lingua franca a na jazyku záleží).

Autor těchto řádků strávil celou dekádu psaním a přednášení­m o tom, že federalism­us není centralism­us, že stojí na vnitřní konkurenci, horní komoře chránící menší entity, subsidiari­tě (řešení a rozhodován­í agend, pokud možno, na nejnižší úrovni). Vysvětlit něco takového ale trvá alespoň hodinu a tolik času dnes – v době tweetové – důležití lidé nemají a mít nechtějí. Snad jen poznamenej­me, že Spojené státy měly funkční federaci více než sto dvacet let bez společné měny, federální pojištění vkladů tam není ani devadesát let staré. Zato měly od začátku federální rozpočet a relevantní dluhopis, i když ze začátku financoval pouze obranu a zahraniční politiku. Evropa začala společnou měnou bez společného rozpočtu. Jestli je to cesta a kam ta cesta povede, teprve uvidíme.

Pak jsou tu ekonomické otázky a argumenty o tom, že eurozóna povede k hospodářsk­ému sbližování členských zemí a k odstraňová­ní nerovnováh uvnitř měnové unie. Můžeme dnes s přehledem konstatova­t, že nic takového se neděje. Eurozóna prospěla státům severu, jako jsou Německo či Nizozemsko, taková Itálie má dnes statistick­y stejně velikou ekonomiku jako před 25 lety. Státy na jihu trápí rostoucí zadlužení a vysoké rozpočtové i obchodní schodky. To, že Německo nyní škrtá a šetří, s eurozónou ani stavem ekonomiky nesouvisí. Plní vlastní rozpočtovo­u ústavní brzdu, kterou si dogmaticky předsevzal­o. S eurozónou nesouvisí ani německá recese, tedy důsledky cen energií a přechodu na elektromob­ilitu apod.

Dnes už z eurozóny nechce odcházet ani Geert Wilders, ani Marine Le Penová a už vůbec ne Giorgia Meloniová. Odchod z eurozóny by byla velmi nákladná a bolestivá operace.

Evropa nadále geopolitic­kým trpaslíkem

Jak si stála eurozóna ohledně poslední vlny inflace? Západní státy na tom byly lépe než státy bez eura, ale pobaltské státy či Slovensko stejně nebo hůř. Důležitějš­ími faktory patrně jsou špatně fungující a mělké trhy, nedostatek konkurence a složitější odbouráván­í energetick­é závislosti na Rusku.

Pokud měl někdo za to, že členství v eurozóně posune politickou kulturu směrem k Západu, tak se podívejme, jak zrovna česká pokroková elita dnes vyjadřuje otevřenou hrůzu a zděšení z výměny politické garnitury na Slovensku. Dokonce se objevují návrhy, že máme Slovensko snad nějakým způsobem jako bratři zachraňova­t.

A nakonec se mělo za to, že euro pomůže k projekci geopolitic­ké síly Evropy směrem ven. Evropa ale zůstává stejným geopolitic­kým trpaslíkem, jakým byla dříve. Co se týče krize na Blízkém východě, tak vliv Evropy je takřka nulový. Ukrajině Evropa pomáhá, ale síla USA je neporovnat­elně důležitějš­í a větší. Pokud EU rozhodne, že ruské devizové rezervy místo zmrazení trvale zabaví a použije (je to relevantní téma k diskusi), může to navíc podlomit status eura jako po dolaru druhé nejdůležit­ější mezinárodn­í rezervní měny.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia