Lidové noviny

Svět podle Hútíů

Útok na piráty, nebo agrese proti Jemenu?

- Zbyněk Petráček

Spotíráním pirátů je potíž. Je-li pirátem lupič nahodile přepadajíc­í lodě, ať zhyne. Ale co když má ideologick­é, ba státní krytí? To už je horší. Teď nejde o 16. století, ale o současnost. Hútíové, jemenští rebelové, už dva měsíce napadají lodě v Rudém moři. Zaútočila na ně „koalice ochotných“(USA a Británie s podporou Nizozemska, Kanady, Austrálie a Bahrajnu). Jenže Rusko vzápětí svolalo Radu bezpečnost­i OSN. Ne kvůli pirátům, ale kvůli agresi vůči Jemenu.

Je to zatím největší vyhrocení konfliktu globálního Severu a Jihu. Hútíům nejde o námořní lup, ale o demonstrac­i solidarity s Gazou, Hamásem a partou, jež je podporuje. Bez podpory Íránu by Hamás a Hizballáh těžko získaly rakety schopné účinně zasahovat Izrael. Právě tak těžko by Hútíové, dlouho považovaní za „pastevce v sandálech“, bez podpory Íránu získali zbraně ohrožující Izrael i mezinárodn­í námořní plavbu.

Útoky USA a Británie míří na cíle, jež užívají hútíjští rebelové pro ohrožení svobodné plavby, řekl ve čtvrtek prezident Biden. Ale značná část světa to vnímá jinak. Vnímá i argument Hútíů, že jen podporují palestinsk­ý lid v boji za svobodu. Že je to lež, neboť napadají lodě bez výběru? Ale to je jim fuk. Pro Hútíe, Hamás, Hizballáh, Írán, Rusko i Čínu je hlavní ukázka síly schopné narušit dosavadní světový řád. Pokud akce jemenských povstalců přiměly světové rejdaře po 150 letech objíždět Afriku, pokud to zdraží dopravovan­é zboží, pokud to přesvědčí alespoň část veřejnosti, že to vše je jen kvůli Izraeli a jeho západním spojencům, je to pro Teherán, Moskvu i Peking slibný posun.

Čím dál víc se začínají vybarvovat rysy nového uspořádání, o němž tak rádi mluví v Moskvě, Pekingu či Teheránu. Západní útok na jemenské piráty je vydáván za agresi proti suverenitě Jemenu. Dodávky zbraní napadené Ukrajině za porušení zásad OSN (leč útočící Rusko je dováží z Íránu). Izraelská akce na potření Hamásu v Gaze za genocidu. Tyto kamínky tvoří mozaiku, kterou se vyplatí sledovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia