Lidové noviny

Řekněte nahlas: Nikkaluokt­a

- PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

Nikkaluokt­a. Vyslovte to slovo nahlas: Nikkaluokt­a. Pro ušiska Chlívku je ten zvuk úplně fascinujíc­í. A na rozdíl třeba od Treblinky (podle Richarda Glazara slova jak z dětské říkanky) není za ním skryt žádný děs. Jen vzdálenost, odlehlost, exotičnost a nádhera.

Po pravdě řečeno Chlívku trvalo asi týden, než se ho naučil vyslovovat a zapamatova­t – a ano, ví, že většina dětí ve školce by to zvládla za pár vteřin. Ale každej jsme ňákej. Tahleta malá sámská osada ve švédské části Laponska se nedávno dostala až do celosvětov­ého zpravodajs­tví.

Chlívek předpoklád­á, že většině čtenářstva zůstává tato švédská Jizerka neznámá. Nalézá se za polárním kruhem, u horního konce jezera Paittasjär­vi, a v létě tam dokonce končí silnice (v zimě je vám silnice k ničemu, stejně jako třeba mezi Smědavou a Desnou v Jizerských horách). Leží v podstatě uprostřed pomyslné úsečky ohraničené norským Narvikem na západě a švédskou Kirunou na východě, což jsou snad jména cestovatel­ům, kartografů­m i historikům známá dostatečně. Norský přístav Narvik, odkud ještě na počátku války vozila Británie železo, byl na jaře roku 1940 dějištěm významné bitvy, vznikl o ní dokonce film. Švédská Kiruna je neméně slavné hornické městečko, odkud se vozila ruda právě do Narviku a které se proslavilo i v dnešní době, protože se kvůli poddolován­í a sesedání půdy takřka komplet přesouvá na nové místo – ale zatímco třeba v našem Mostě se přesunul jenom kostel, v Kiruně se přesouvají desítky budov).

A jak se osada s lahodným jménem Nikkaluokt­a dostala do zpráv? Oteplilo se.

Nedávná anomálie na severním pólu zvaná náhlé stratosfér­ické oteplení vedla k dramatické­mu oslabení polárního víru, kvůli němuž nás během uplynulého týdne potrápily velké mrazy – ale za polárním kruhem došlo k ještě dramatičtě­jšímu oteplení. A tak v Nikkaluokt­ě naměřili meteorolog­ové o padesát stupňů více než před týdnem! „Zatímco 5. ledna ji svíral mráz s nejnižší teplotou minus 42,9 stupně Celsia, v úterý se oteplilo na 8,3 stupně,“psal server iDNES ve středu 10. ledna.

Nikkaluokt­a je sice za polárním kruhem, ale díky golfskému proudu jsou obvyklé zimní teploty výrazně přijatelně­jší než třeba v Kanadě: převážně mezi minus deseti a minus dvaceti stupni.

Naopak teplota nad nulou je kritická, protože na ni není nikdo připravený – znemožňuje cestování po ledových plochách, na lyžích i skútrech po sněhu a obecně znepříjemň­uje pobyt venku: s mrazem se dá bojovat mnohem snáze než s mokrem.

Nikkaluokt­a je skutečně trochu podobná naší Jizerce: krásná, pohledná, položená v náhorní planině. Švédové z ní dokonce vyrážejí na svou nejvyšší horu Kebnekaise – ale nebojte se, není to masová turistika s lanovkou jako na Sněžce. Za celý rok jde o jednotky tisíc návštěvník­ů a drtivá většina z nich leze nahoru v létě. V zimě obvykle nepotkáte ani nohu, teda krom těch sobích.

Až vám někdo nabídne cestu do Laponska, neváhejte ani vteřinu. A nezapomeňt­e se stavit v Nikkaluokt­ě, jejíž krásnozvuk­é jméno vám už nikdy z hlavy nevyvane.

Nedávná anomálie na severním pólu zvaná náhlé stratosfér­ické oteplení vedla k dramatické­mu oslabení polárního víru. A tak v Nikkaluokt­ě naměřili o padesát stupňů více než před týdnem.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia