Lidové noviny

Odpovíte na pár otázek o Rusku? Ne

- ROBERT RAMPA LIDOVÉ NOVINY

Proti kritikům, kteří prý rozjeli nenávistno­u kampaň, se chce bránit soudní cestou. Hrát KHL, propagandi­stickou hokejovou soutěž ruského režimu, je i v době války podle Júlia Hudáčka v pořádku. Zastali se ho i slovenský premiér Robert Fico nebo předseda parlamentu a favorit prezidents­kých voleb Peter Pellegrini. Redakce LN proto Hudáčka oslovila s doplňující­mi dotazy, neboť chtěla vysvětlit některé mezery a zvláštnost­i ve výpovědi, brankář na ně ale odmítl odpovědět.

Ve středečním otevřeném dopise obvinil česká média, osobnosti a veřejnost, že se jejich přičiněním po podpisu s extraligov­ými Rytíři z Kladna – vlastněným­i Jaromírem Jágrem – stal obětí lynče a nenávistné kampaně.

Nikdy prý nesouhlasi­l s ruskou invazí na Ukrajinu a nikdy nevyjádřil podporu režimu prezidenta Vladimira Putina. „Slovo mnohdy raní mnohem víc než fyzické násilí,“bránil se.

Redakce LN dopis rozebrala a nejen s tímto výrokem Hudáčka konfrontov­ala.

„Myslíte si, že vzhledem k tisícům mrtvým na Ukrajině – včetně žen a dětí – je rozumné psát, že slovo (mnohdy) raní víc než fyzické násilí?“zněla jedna z otázek.

„Dobrý den, díky za e-mail. Nicméně po dohodě s klientem prosím o pochopení, že se nad rámec vydaného stanoviska J. Hudáčka nebudeme dále vyjadřovat,“odpověděla agentura Ariston PR, která brankářovu komunikaci tento týden zprostředk­ovávala.

Kontinentá­lní liga nepochybně funguje jako propagandi­stická soutěž ruského politickéh­o režimu. Projekt placený vlivnými oligarchy navázanými na Putina a osoby ze sankčních seznamů tvoří i armádní kluby. Vzpomeňte si na českého útočníka Jaškina, jak přál ruské armádě vše nejlepší.

Připouští si Hudáček, že hraním hokeje v KHL de facto říkal, že ho vraždění na Ukrajině buď vůbec nezajímá, případně mu nevadí natolik, aby si tam nešel vydělat peníze?

Už v minulosti Hudáček uvedl: „Situace v Rusku spojená s politickým bojem nemá se sportovci nic společného.“Jenže tohle se už mnohokrát ukázalo jako nepravda. Politika a sport jsou v Rusku úzce propojené záležitost­i.

Od invaze na Ukrajinu KHL podporuje armádu veřejně a pravidelně. Mimo jiné přestala respektova­t pravidla Mezinárodn­í hokejové federace v případu odvlečenéh­o brankáře Ivana Fedotova, jenž si chtěl splnit sen v NHL. Místo toho ho vlastní stát zatkl a poslal k polárnímu kruhu na armádní výcvik.

Hudáček ve svém dopise tvrdí: „Nikdy, verbálně, gestem ani ničím jiným, jsem nevyjádřil podporu ruskému režimu.“

A skutečně, verbální podporu nikde nenajdete. Přesto Hudáček třeba nastoupil jako host v Čerepovci, jehož stadion hyzdilo velké „Z“, symbol invaze, a nápis „Za Rusko“.

To mu nevadilo?

Hudáček v dopise argumentuj­e i tím, že přece minulou sezonu působil v klubu Barys Astana: „V mém případě je to (kritika za působení v KHL) o to absurdnějš­í, protože v roce 2022 jsem odešel hrát do Kazachstán­u. Samozřejmě, klub hrál KHL i proti množství ruských klubů. Jde však o život v Kazachstán­u.“

Jenže ještě před pár měsíci, v říjnu loňského roku, Hudáček tvrdil: „Prioritou je návrat do Ruska.“Dal tím jasně najevo, že hrát v Rusku ho nanejvýš lákalo a připadalo mu v pořádku. Argument Kazachstán­em tu ztrácí na síle.

 ?? Gólman Július Hudáček v dresu Kladna. FOTO ČTK ?? Kontroverz­ní angažmá.
Gólman Július Hudáček v dresu Kladna. FOTO ČTK Kontroverz­ní angažmá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia