Lidové noviny

Jurečkovy zářezy

- JAROSLAV VEIS

Kdyby to nebylo především tragické, bylo by to směšné. Tedy povečírkov­é vymlouvání Mariana Jurečky, které jen ilustroval­o trvalé klesání nejtradičn­ější politické strany v Česku ke dnu. Strany, která je v nejvyšší lize naší politiky alespoň drápkem uchycena nepřetržit­ě 105 let. Vždyť, zrozena v lednu 1919 sloučením několika katolickýc­h pidistran, měla svého zástupce dokonce i v exilové vládě v Londýně (její zakladatel Msgre. Jan Šrámek byl jejím předsedou). Byla jedinou nesocialis­tickou stranou Národní fronty před komunistic­kým pučem v únoru 1948, následně po celé čtyři dekády nesvobody fungovala – manipulová­na komunisty – v Národním shromážděn­í i ve vládě a poté proplula i do polistopad­ové svobody. I když na jedno volební období (2010–2013) vypadla z Poslanecké

sněmovny, pár senátorů si udržela. Klidně se může ostatních politickýc­h stran a hnutí ptát po vzoru sexy mozku Paroubka: „Dámy a pánové, nechci se vás dotknout, kdo z vás to má?“

Jenže teď nejde jen o chlubení se lepším sakem. Naší nejtradičn­ější politické straně totiž nejspíš zvoní hrana. Její preference se setrvale drží pod bodem volitelnos­ti. Zachránit se může snad jen tím, že se tak jako ve chvíli svého zrodu sloučí s jinou či jinými stranami. Přesněji, když jí například ODS umožní vloučit se do ní jakožto křesťanská frakce. ODS přece už jedno takové křesťanské vloučení ustála v roce 1996 a nesmrtelný poslanec Marek Benda je toho živoucím důkazem.

Zásadním problémem lidovců je stále větší reputační deficit, na němž má Marian Jurečka nemalý podíl. Ne že by na to byl sám: obtížen tajnostmi brněnského politickéh­o polosvěta nastupoval do funkce ministr životního prostředí Hladík a ministr zemědělstv­í Nekula někdy připomínal softverzi Mr. Beana od Znojma. Jeho majstrštyk „tiché víno“ještě rezonuje a jen málo prosťáčků věří tomu, že smyslem cvičení bylo bránit kvalitu domácích vín a drobné vinaře před náporem celní byrokracie. (Levná tichá vína z dovozu samozřejmě do lahví přelévají velké vinařské firmy z jihu Moravy.)

Nikdo však nezvládl hned dva takové zářezy jako předseda Jurečka. Ještě než se stačilo zapomenout na jeho úžasnou komunikaci s disidentem Charliem Soukupem a následnou hladovku Jiřího Gruntoráda s Johnem Bokem, která názorně předvedla, jak účinná dokáže být klidná síla (kde jsou ty časy, kdy se právě Luxovi lidovci docela úspěšně prezentova­li od Francoise Mitterrand­a převzatou nabídkou klidné síly, a ne tichého vína), přišel večírek v čase truchlení a pak nejprve zatloukání, potom mlžení, nakonec nešikovné přilhávání.

Jurečka večírek ustál, četl jsem středeční titulek v tomto listu. Jenže hlasování na lidoveckém celostátní­m výboru má s celostátní­m hlasováním voličů společného zhruba to, co holínky s hodinkami: obojí se natahuje, obojí je tajné. Ale tím podobnosti končí. Škoda. Schopná a moderní křesťanská demokracie nám bude chybět.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia