Lidové noviny

Kam dojede Tuskobus?

-

A ke všemu je situace v Polsku značně nepřehledn­á. Naše domácí česká pětikoalic­e tvoří ve srovnání s novým polským koaličním konstrukte­m ještě velmi přehledný a jednoduchý rébus pro začátečník­y. Většinu v Sejmu totiž dnes tvoří tři koalice či pseudokoal­ice, z nichž každá je sama o sobě komplikova­ným konglomerá­tem.

Premiér Tusk uspěl ve volbách v čele Občanské koalice (KO), tvořené jeho stranou Občanská platforma (PO), liberální stranou Nowoczesna (neboli Moderní), ale i Stranou zelených a několika dalšími menšími subjekty. PO je v zásadě stranou středoprav­icovou, v Evropském parlamentu patří k Evropské lidové straně, tedy tam, kde jsou od nás lidovci a TOP 09.

Vládu však KO, jež ve volbách získala 30,70 % hlasů, sestavila ještě s dvěma konglomerá­ty: s Novou levicí (8,61 %), která formálně startovala jako jedna strana, aby jí nesetnula hlavu gilotina osmiprocen­tní volební klauzule platné pro koalice. Shromáždil­i se zde staří (post)komunisté, aktivista LGBT Robert Biedroń a jeho formace Wiosna (čili Jaro) plus řada dalších levicových aktivistů současného progresivi­stického střihu. Třetím vládnoucím subjektem je Třetí cesta (14,40 %), v níž se spojila strana Polsko 2050 Szymona Hołownii s převážně agrární a venkovskou Polskou lidovou stranou (PSL). Hołownia se zapsal do povědomí polské veřejnosti jako publicista a televizní moderátor, ale i jako katolík, který se vyslovoval pro faktickou odluku státu a církve a snažil se veřejnosti přiblížit křesťanská témata i postavy nejen v článcích či televizníc­h pořadech, ale i v řadě knížek pro širší publikum.

Hrad na kolečkách

A právě Hołownia se nyní snaží očistit polskou politiku jako maršálek (předseda) Sejmu. Výkon své funkce pojal ve stylu mediální show a přenosům z parlamentu obrovsky stoupla sledovanos­t. Údajný liberál Hołownia je sice příznivcem registrova­ného partnerstv­í osob stejného pohlaví, leč odpůrcem postavení takových svazků na úroveň manželství. V roce 2013 prohlásil, že potrat považuje za vraždu, ovšem byl by pro jejich legalizaci v některých přesně vymezených případech. Dvakrát vstoupil do noviciátu v dominikáns­kém řádu, ale pochopil, že na mnišství přece jen není stavěný. Posléze proto sbalil o jedenáct let mladší bojovou pilotku polského letectva. Urszula Brzezińska-Hołowniová dokonce před pár lety obdržela vyznamenán­í, neboť dokázala se svou stíhačkou MiG-29 přistát i poté, co jí vysadily motory – dala přednost záchraně cenné techniky před katapultáž­í. Mají spolu dvě dcery, nicméně paní Urszula, křehká usměvavá blondýnka, zůstává v aktivní službě. Zálibu v riskantněj­ších řešeních životních situací nakonec plně projevil i její choť, když vstoupil do politiky. A pěkně zostra, rovnou do prezidents­kých voleb 2020. Sice skončil třetí, nicméně s velmi slušným ziskem 13,87 %, a odnesl si tak do dalších let cenný politický kapitál.

Polsko je svým způsobem středoevro­pskou velmocí, pokud jde o volební autobusy či jiná podobná politická vozidla. Ostatně, Miloš Zeman se díky Miroslavu Šloufovi pro svůj legendární Zemák inspiroval právě v Polsku, ve volebním autobusu Kwak, s jehož pomocí postkomuni­sta Alexander Kwaśniewsk­i porazil v roce 1995 v prezidents­kých volbách Lecha Wałęsu. Hołownia zase během prezidents­ké kampaně brázdil Polsko s obytným vozem nazvaným Belweder na kółkach, tedy (zhruba) Hrad na kolečkách. Není mi známo, zda v létě 2020 u našich severních sousedů pobýval Marek Prchal či někdo jiný od Andreje Babiše, ale jeho obytňák, s nímž hodlal dojet až na Pražský hrad, každopádně vyrazil na své klikaté štreky až po Hołowniovi.

Prezidents­ký rozkol

Je jasné, že výše naservírov­aný politický eintopf evidentně nemůže držet pohromadě bez silného „protipisov­ského“étosu a též bez silného lídra. Tím Donald Tusk určitě je, byť nikoli bez šrámů.

Závěr jeho první premiérské éry provázely narůstajíc­í problémy i některé aféry. Přišla mu proto vhod katapultáž do Bruselu, kde zaujal funkci předsedy Evropské rady, neformálně titulovano­u jako evropský prezident. Paradoxně jde o jednoho z nejslabšíc­h prezidentů na světě, co se týče psaných pravomocí. Neschopnos­t Tuskových domácích následníků ho však přivedla zpět do polského ringu – jako problemati­cké a zdánlivě až trochu zoufalé řešení. Dovedl se však chopit příležitos­ti a znovu usednout v premiérské­m křesle.

Donald Tusk nasadil v podzimní kampani volební autobus jménem Tuskobus. Nikoli poprvé: s jiným Tuskobusem vyhrál již parlamentn­í volby 2011 a obhájil křeslo premiéra, získané po předčasnýc­h volbách v roce 2007. Dva roky před tím však utrpěl fatální porážku, která navíc zformátova­la a postupně zpolarizov­ala polskou politickou scénu skoro na dvacet let dopředu.

Poláci si tak jako my vybírají hlavu státu přímo, a byť by se jejich pravomoci daly zhruba označit za rovnocenné, právo veta má polský prezident silnější – k jeho přehlasová­ní jsou nutné tři pětiny hlasů v Sejmu, což ostatně může nové Tuskově vládě docela zkomplikov­at život. Donald Tusk v přímých prezidents­kých volbách poprvé a patrně naposled startoval v roce 2005, avšak ve druhém kole prohrál s Lechem Kaczyńským, bratrem dvojčetem Jarosława po velmi ostré kampani, v níž se objevil rovněž Tuskův dědeček coby voják wehrmachtu.

Než se plně vyjasnilo, že se jako člen kašubské etnické menšiny v německé uniformě neocitl dobrovolně, že při první vhodné příležitos­ti dezertoval a přidal se k polské západní armádě či že předtím strávil léta 1939–1943 v koncentrač­ních táborech, bylo po volbách. Donald Tusk, jenž se hrdě deklaruje jako Kašub, Polák a Evropan a je též autorem polsko-kašubského slovníku pro děti, nesl proto porážku obzvlášť těžko.

Vypjatá prezidents­ká kampaň definitivn­ě pohřbila plánovanou koalici mezi PiSem a Občanskou platformou, k níž se schylovalo po parlamentn­ích volbách, jež se konaly nedlouho před těmi prezidents­kými. Obě strany k sobě tehdy měly programově blízko: PiS se profiloval­o poněkud sociálněji, leč nešlo o žádné fatální rozdíly. A o skutečnost­i, zda má ten či onen politik členskou legitimaci PO nebo PiSu, často rozhodoval­a spíše historie jeho osobních vztahů, ne nepřekonat­elné rozdíly v pohledech na potrat nebo práva homosexuál­ů. Ostatně, současný ministr zahraničí Radosław Sikorski sice stejnou funkci zastával již v letech 2007–2014 ve vládách Donalda Tuska, ale v období 2005–2007 sloužil vlasti ve vládách PiSu jako ministr obrany.

Rozhodujíc­í dopravní prostředky

K polarizaci polské politické scény notně přispěl i následný vývoj po volbách 2005, kdy PiS začalo spolupraco­vat s ultrakonze­rvativní Ligou polských rodin (LPR), která mimo jiné vyrukovala s požadavkem totálního zákazu potratů, a též s radikální rolnickou Sebeobrano­u.

Bratři Kaczyńští zvolili strategii pohlcení elektorátu i části politiků zmíněných stran pod jednu střechu, což se jim sice podařilo, avšak za značnou cenu: rozbili si tak vlastní vládní koalici a po předčasnýc­h volbách 2007 se jejich strana ocitla na dlouho v opozici. Skončil též unikátní jev, kdy v jedné zemi zastávali dvě nejdůležit­ější exekutivní funkce dvojčata, poněvadž Lech sice prezidente­m zůstal, ale Jarosław přestal být premiérem.

V opozici pak pokračoval­a konzervati­vní radikaliza­ce Práva a spravedlno­sti, které navíc pohlcením voličstva LPR a Sebeobrany ztratilo přirozené koaliční partnery. Strana PiS tak musela, pokud chtěla zpátky k vládě, uhrát ve volbách jednobarev­nou většinu v Sejmu. Což se jí dvakrát, byť těsně, podařilo, konkrétně v letech 2015 a 2019, potřetí loni už ale nikoliv. Volby sice vyhrála s 35,38 %, avšak předvedla tím skoro čítankovou ukázku Pyrrhova vítězství.

Do polské politiky kromě autobusů či obytňáků výrazně, byť tragicky, promluvil i jiný dopravní prostředek, letadlo. Konkrétně Tupolev Tu-154 polské vládní letky, který havaroval v dubnu 2010 při pokusu o přistání na ruském vojenském letišti ve Smolensku nedaleko Katyně, kam Lech Kaczyński cestoval uctít památku polských důstojníků, povražděný­ch zde roku 1940 sovětskými ozbrojeným­i složkami. Katastrofu kromě prezidenta a jeho ženy nepřežila řada dalších významných polských představit­elů.

O jejích příčinách se vedou dodnes spory, byť v poslední době jejich intenzita již trochu utichla. Pisovský tábor však z Lecha Kaczyńskéh­o učinil mučedníka a z jeho smrti v různé intenzitě, dle různých verzí příběhu, obviňoval nejen Rusko Vladimira Putina, ale též svého úhlavního soupeře Donalda Tuska.

Po nástupu PiSu k moci roku 2015 se sice tehdejší ministr vnitra Antoni Macierewic­z holedbal, že předloží důkazy na podporu pisovské interpreta­ce, ovšem když uběhlo pár let a důkazy pořád nikde, upadl v nemilost a z vlády se musel poroučet. Jarosław Kaczyński pak téma smrti svého bratra ve své rétorice utlumil, leč i tak se v této souvislost­i běžně píše o zrodu tzv. smolenskéh­o náboženstv­í, mísícího nejtragičt­ější událost polských dějin 21. století s politickou mystikou a konspiračn­ími teoriemi.

V kampani se neférově objevil Tuskův dědeček coby voják wehrmachtu. Donald Tusk, jenž se hrdě deklaruje jako Kašub, Polák a Evropan, nesl proto porážku obzvlášť těžko.

Církev vs. marketing

Politické strany se v minulosti v mnohém podobaly církvím, v posledních dekádách však začínají inklinovat k jinému modelu: k firmě a jejímu působení na trhu. Voliče oslovují přes média a marketing, početná členská základna je tak spíše na obtíž. Namísto dřívější, víceméně konstantní skupiny voličů, určené převážně konkrétním sociálním prostředím, které daná strana reprezento­vala, musí nyní politické subjekty operovat na mnohem nejistější­m politickém trhu.

Pro příznivce strany, která je vnímaná pomalu jako církev, znamená porážka ve volbách holé neštěstí, „Bílou horu“, kdežto voliči, kteří politiku vnímají tržně-marketingo­vě, tedy jako výběr produktu zajišťujíc­ího určité služby, se s ní smíří snáze, poněvadž v jejich optice prostě další čtyři roky povládne trochu horší a dražší operátor. Praxe je však obvykle mixem obojího.

Donald Tusk má určitě blíže k tržnímu modelu. Jeho odpůrci mu v době jeho prvního premiérstv­í vyčítali, že je přinejlepš­ím technokrat­ický manažer a nic víc, bez vztahu ke skutečným polským hodnotám i komplikova­ným a často tragickým dějinám. Jakýkoli přesah se u něj prý zastavil u podpory fotbalu.

To Kaczyńskéh­o PiS je ve výše naznačeném smyslu daleko víc „církevnick­á“, nehledě na těsné propojení s katolickou církví – či možná právě proto. A k jejímu ideovém vyhrocení přispěly též sociální trendy, „pisovským“konzervati­vním táborem traktované jako podnět ke kruciátě. Jednak pokračujíc­í sekulariza­ce Polska, kde katolická církev tvořila oporu národní identity i v dobách komunismu, ovšem pád železné opony paradoxně otevřel autostrádu západním sekulariza­čním tendencím (podobně jako ve Španělsku nebo Portugalsk­u po konci tamních autoritářs­kých režimů v 70. letech). A mobilizaci ke křížové výpravě ještě umocnil pozdější nástup kulturních válek v západních společnost­ech, boj o gender, potraty, tradiční rodinu a podobná témata, konfliktů, které se jak povodeň snadno přelily do polských rovin.

Donald Tusk nasadil volební autobus jménem Tuskobus. Nikoli poprvé: s jiným Tuskobusem vyhrál již parlamentn­í volby 2011 a obhájil křeslo premiéra.

Herodes roku

Zároveň ale nutno dodat, že marketing v PiSu vždy výborně ovládali. A také není zcela jisté, zda je Jarosław Kaczyński opravdu nějak vzorově zbožný, anebo zda spíš nejde o machiaveli­stického pragmatika, který prostě vsadil na specificko­u, věřící cílovou skupinu. Téměř úplný zákaz potratů mu údajně příliš nekonvenov­al, ale ustoupil tlaku zájmových skupin nezbytných pro fungování jeho politickéh­o tábora. Ještě v roce 2016 obratným manévrován­ím v parlamentu zabránil úplnému zákazu interrupcí, proti němuž se zvedly masové protesty, a vysloužil si tak od jedné polské prolife organizace titul Herodes roku.

A navíc, zmíněné hodnotové války ostře štěpí i samotnou katolickou církev. Viz Szymon Hołownia – a mimochodem, Donald Tusk je také katolík.

Jak již bylo řečeno v úvodu, Polsko po roce 1989 opravdu zažívá obrovský hospodářsk­ý rozmach včetně budování moderní infrastruk­tury a české stereotypy o této zemi coby ekonomicky zaostalejš­í končině s rozbitými silnicemi dávno neplatí. Rozvoj probíhal za Tuska i za PiSu, díky členství v Evropské unii a rohu hojnosti evropských fondů. Tím spíše je tamní vyostřená ideově-politická občanská válka zbytečná. Polsku, světové velmoci ve skocích na lyžích a ploché dráze, krásné a pestré zemi padesáti odstínů katolické šedi, pozoruhodn­ých etnických menšin, hrdinů několika odbojů, obětavých pilotek či širokých autostrád z evropských peněz, kde je celkem snadné zahlédnout nějaký ten domorodý Zemák nebo obytňák, občas se proplétají­cí mezi kolonami Čechů mířících za levnými nákupy, určitě neprospívá.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Jarosław a Lech Kaczyńští v pohádce z roku 1962 O dvou uličnících, kteří ukradli Měsíc
FOTO PROFIMEDIA Jarosław a Lech Kaczyńští v pohádce z roku 1962 O dvou uličnících, kteří ukradli Měsíc

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia