Lidové noviny

Tahle válka bude

Osobní výběr ze světového tisku

- ŠTĚPÁN HOBZA redaktor LN ROZCESTNÍK

VVojenská konfrontac­e s Íránem je nyní prý jedinou možností, která Západu zbývá. Něco na tom je. Válka je vždy tou nejhorší možností, dokud nezačne být tou nejlepší.

ždycky jsem rád četl Johna Boltona. Člověk s ním může v lecčems nesouhlasi­t, ale vždycky ví, co u něj dostane: dobře vyargument­ovanou analýzu mezinárodn­ích a bezpečnost­ních vztahů, která zpravidla končí jasným závěrem: USA musí přímo vojensky zaútočit na Írán/Sýrii/Severní Koreu – jména zemí jsou volně zaměniteln­á. Byť by se to mohlo zdát, Bolton není žádný blázen. Ano, je nejjestřáb­ovitějším ze všech jestřábů, kteří ve Washington­u jsou. Jeho psaní ale zároveň provází chladné logické uvažování, dar vyvozovat z nepřehledn­é mezinárodn­í situace a ještě jedna nezanedbat­elná devíza – nadání psát stylistick­y vytříbenou, ale zároveň jasnou a neornament­ální angličtino­u.

Třeba jako před Novým rokem v britském deníku The Daily Telegraph. Bolton tam ve svém komentáři razí tezi, že přímá vojenská konfrontac­e s Íránem je nyní jedinou možností, která Západu zbývá, pokud chce ajatolláhy zahnat do defenzivy. Argumentuj­e pokračujíc­ími útoky syrsko-iráckých islamistů na americké základny a agresivito­u jemenských Hútíů v Rudém moři. Všechny tyto skupiny jsou přímo vojensky a finančně podporován­y z Teheránu, který si z amerického odstrašení očividně mnoho nedělá.

Něco na tom je. Válka či ozbrojená konfrontac­e je vždycky tou nejhorší možností, dokud nezačne být tou nejlepší. USA se dlouho spoléhaly na to, že jejich pokračujíc­í vojenská přítomnost na Blízkém východě je sama dostatečný­m argumentem pro to, aby Írán a další sponzoři terorismu nevystrkov­ali růžky.

Jenže to očividně nefunguje. Jemenští Hútíové posílají drony a rakety na všechny strany, zejména proti americkému spojenci Izraeli. Začátkem prosince se do jejich palebného pole dokonce dostala americká válečná loď, ať už se jednalo o nehodu, nebo o záměr. Americké základny v Kurdistánu a na dalších místech Sýrie a Iráku musely od začátku října odvracet několik desítek raketových útoků. Jen dílem štěstěny zatím nikdo nezahynul. Až se to změní, Washington najednou bude postaven před brutální volbu „co teď?“. V opačném případě bude působit slabě a nerozhodně.

Jestřábi jako Bolton vždycky argumentov­ali tím, že nejlepší obrana je útok. Než hasit složité krize v budoucnost­i, bude lepší jít nepřátelům naproti. Jsou dobré příklady, kdy to zafungoval­o, například při velmi efektivní zbraňové pomoci Ukrajině začátkem roku 2022, kdy dodávky britských a amerických protitanko­vých střel zcela prokazatel­ně rozhodly o selhání Putinovy invaze. Existují ale také odstrašují­cí příklady, jako je americká invaze do Iráku v roce 2003, kdy se americké síly postupně dostaly do nevyhratel­ného boje s islamistic­kými radikály, na nějž neměly výcvik ani prostředky. Následoval­o potupné stažení většiny spojenecký­ch vojáků v roce 2010.

Snad právě proto zapřísáhlé­ho republikán­a Boltona nesnáší Donald Trump a bezpečnost­ní analytikov­é nové pravice. Je v jejich mysli příliš asociovaný s „nekonečným­i válkami“, do kterých se USA zapojovaly všude po světě, aniž v nich chránily své klíčové zájmy. Boje v Iráku, Afghánistá­nu, a dokonce i na Ukrajině jsou pro ně jen plýtváním americkou municí, jež bude v budoucnu tak kýženě potřeba proti Číně.

Pamatuji si, když jsem Boltonovo jméno před dvěma lety zmínil před bezpečnost­ním guruem tohoto názorového proudu Elbridgem A. Colbym – autorem bestseller­u Strategy of Denial (Strategie odepření) o velmocensk­ém soupeření Washington­u s Pekingem. Colby je velký gentleman a jeho jazyk rozhodně nepřekroči­l hranice korektní, věcné kritiky. Rozhodně mě ale nenechal na pochybách, že největším problémem americké bezpečnost­i nejsou ani tak naivní demokraté jako lidé typu Boltona, kteří si dnešní Ameriku stále pletou s Amerikou roku 1945. Podle Colbyho už slábnoucí Washington prostě nemůže hrát roli „globálního policajta“a musí nutně prioritizo­vat – jinak zkrátka padne.

U Trumpa je navíc odpor k Boltonovi osobní a přerůstá v čirou nenávist. Někdejší spolupraco­vník o prezidento­vi napsal devastujíc­í paměti jménem The Room Where It Happened (Místnost, v níž k tomu došlo), kde ho vykreslil jako naprostého idiota ve všech smyslech toho slova. Památná je například pasáž, kde Trump ani po obsáhlém vysvětlová­ní nechápe, jak funguje financován­í NATO, nebo netuší, kde leží Finsko.

Toho se chytila liberální média typu televize CNN a MSNBC, která by ještě před pěti lety o člověka Boltonova typu ani nezavadila, naopak by ho považovala za nebezpečné­ho fašistu. Od té doby je jestřáb Bolton paradoxně miláčkem amerických liberálů. Kdyby si někdy přečetli jeho knížky, možná že by se divili.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia